Το θυμάμαι εκείνο το κουκλόσπιτο. Ροζ και μεγάλο. Με τρεις ορόφους γεμάτους έπιπλα. Το αποχωρίστηκα σχεδόν στα δεκαπέντε, λίγο μεγάλη για κουκλόσπιτο, αρκετά μικρή, όμως, για να χάνομαι στα παραμύθια του.

faih 001Να θυμηθώ να πω στη μαμά μου να μην με ξανακουρέψει έτσι!

Με αιτία αυτή την ανάμνηση και με αφορμή την πιο γλυκιά γιορτή του χρόνου, σας παρουσιάζω σήμερα κουκλόσπιτα λίγο διαφορετικά.

Για να αναπολήσουν οι παλιοί και να εμπνευστούν οι καινούριοι.

Ευφάνταστα, παιχνιδιάρικα, πολύχρωμα και πανάκριβα! Ευτυχώς, όμως,  για καλό σκοπό.

MAKE ARCHITECTS Award-winning international architectural practice

MAKE ARCHITECTS Award-winning international architectural practiceMAKE Architects’ Tο «Jigsaw House» είναι φτιαγμένο από 46 μικρότερα σπιτάκια. Τα 26 από αυτά είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα, ενώ τα υπόλοιπα 20 τελείως άδεια, προκειμένου να τα «γεμίσουν» τα παιδιά με τη δική τους φαντασία και τις δικές τους ξεχωριστές εικόνες.  Εικόνα: Thomas Butler

Τα εν λόγω μικροσκοπικά σπιτάκια δημιουργήθηκαν από κορυφαίους ανά τον κόσμο, αρχιτέκτονες για την benefit KIDS, μια οργάνωση που υποστηρίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.

COFFEY ARCHITECTS Young Architect of the Year 2012Φτιαγμένο από δρυ, γεμάτο χρώματα! Εικόνα: Thomas Butler

Μοναδικός περιορισμός στον σχεδιασμό των λιλιπούτειων σπιτιών ήταν να μην ξεπερνούν τις 30×30 ίντσες. Τα μικροκαμωμένα αυτά αριστουργήματα, φυσικά σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία.

 collage2“Compass House”: Φτιαγμένο για παιδιά με προβλήματα όρασης, επικεντρώνεται στις υφές και στα χρώματα.

Εικόνα: Thomas Butler

Το αποτέλεσμα δημιουργικό και καλαίσθητο, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να αντιληφθούν την αρχιτεκτονική και την ποιότητα της μέσα από το παιχνίδι…

Κυρίως, όμως, συστήνει στα παιδιά τη φιλόξενη πλευρά της κοινωνίας και μιας αρχιτεκτονικής που αγκαλιάζει και δεν αποκλείει…

 collage3Το «Haptic House» από τον Dexter Moren βασίζεται στο παιχνίδι των αισθήσεων. Κάθε κομμάτι έχοντας διαφορετικό χαρακτήρα ενεργοποιεί τις αισθήσεις με τρόπο μοναδικό. Ο άτακτος προσανατολισμός των επιμέρους κομματιών του υποδηλώνει ότι σε αυτό το κουκλόσπιτο δεν υπάρχουν κανόνες στον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Εικόνα: Thomas Butler

collageΑπό την αρχιτέκτονα Zaha Hadid . Το «This Must Be the Place » είναι ένα κουκλόσπιτο φτιαγμένο από ξύλινα συναρμολογούμενα κομμάτια. Το κουκλόσπιτο, ανάλογα με τον τρόπο που τοποθετεί το παιδί τα κομμάτια, αλλάζει κάθε φορά μορφή.

Εικόνα: Thomas Butler