Η Κωνσταντίνα Βλαχάκη είναι Ελληνίδα διεθνής αθλήτρια πετοσφαίρισης κι από τον Ιούνιο του 2022 αγωνίζεται με τη φανέλα της ΑΕΚ ως ακραία.

Ξεκίνησε τα αθλητικά της βήματα από τις ακαδημίες του Σ.Φ.Π. Χανίων, η πορεία της συνεχίστηκε ως δανεική στον Ηρακλή Κηφισιάς μέχρι την απόκτησή της από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, του οποίου τη φανέλα φόρεσε για πέντε σεζόν κατακτώντας πέντε νταμπλ, ένα ασημένιο μετάλλιο στο Challenge Cup, το 2017, κι ένα χρυσό, στην ίδια διοργάνωση, το 2018. Στη συνέχεια πέρασε από τις ομάδες Θέτιδα Βούλας και τον Α.Ο Θήρας. Τη σεζόν του 2021-2022, έπαιξε στην Γερμανία με τη φανέλα της SC Potsdam.

“Ο αθλητισμός σε μια πόλη όπως τα Χανιά παρουσιάζει δυσκολίες. Αρχικά, ένα παιδί έχει περιορισμένες επιλογές, δεν υπάρχουν υποδομές για όλα τα αθλήματα και η εξέλιξη δεν είναι τόσο εύκολη όσο σε μια μεγαλούπολη, όπως η Αθήνα. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το περιβάλλον είναι αρκετά οικείο, καθώς συναναστρέφεσαι με άτομα που βλέπεις συχνά, είτε στο σχολείο είτε ακόμα και στον δρόμο. Σε μια πόλη ενός νησιού γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι μεταξύ μας.” λέει η Κωνσταντίνα για το πώς είναι για ένα παιδί να ξεκινάει τον αθλητισμό σε μία πόλη όπως τα Χανιά.

Tι είναι αυτό που σε παρακινούσε όλα αυτά τα χρόνια να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι για να πας για προπόνηση;

Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό με έχει κάνει τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Πειθαρχία και ωριμότητα είναι λίγα από τα στοιχεία που έχω κερδίσει μέσα από αυτόν, όποτε όσο νιώθω ότι ακόμα εξελίσσομαι και σαν αθλήτρια και σαν άνθρωπος μπορώ εύκολα να ξυπνάω με όρεξη και κέφι για κάθε προπόνηση (ακόμα και τις πολύ πρωινές)!

Πέντε νταμπλ με τον Ολυμπιακό, ένα ασημένιο κι ένα χρυσό στο Challenge Cup, σε δύο διαδοχικές χρονιές, ποιο θα έλεγες ότι είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έχει διδάξει το volley για τη ζωή μέχρι σήμερα;

Ο αθλητισμός (για μένα το βόλεϊ) είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει είναι ότι πρέπει να παλεύεις καθημερινά για να φτάσεις ψηλά. Επίσης, εκτός από την πειθαρχία, που ανέφερα παραπάνω, μαθαίνεις και να σέβεσαι τόσο τους γύρω σου, όσο και τον ίδιο σου τον εαυτό. Από τον υγιεινό τρόπο ζωής που υιοθετείς μέχρι και τη συναναστροφή σου με αθλήτριες από διάφορα μέρη του κόσμου, κερδίζεις εφόδια που σε κάνουν καλύτερο σε όλα τα επίπεδα.

Είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός όσο δύσκολος φαίνεται;

Σίγουρα ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι δύσκολος και απαιτεί πολλές θυσίες. Το πρόγραμμα μας είναι πολύ απαιτητικό, δεν έχουμε τις συνηθισμένες διακοπές ή ακόμα και καλοκαίρια, αφού έχουμε υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα. Αυτό κάνει την επαφή και την επικοινωνία με τους γύρω μας πιο δύσκολη αν δεν είναι και οι ίδιοι αθλητές.

Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι ενώ είμαστε επαγγελματίες αθλήτριες, το γυναικείο βόλεϊ δεν θεωρείται επαγγελματικό, με ότι αυτό συνεπάγεται με θέματα ασφάλισης, περίθαλψης, ακόμα και μητρότητας. Ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα δεδομένου και των επιτυχιών που έχουμε τόσο στην εθνική ομάδα όσο και στα σωματεία της χώρας.

Έχεις εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διάφορες διοργανώσεις κι ως αθλήτρια του beach volley. Πόσο διαφορετικές οι υποχρεώσεις, οι προπονήσεις, οι ανάγκες να συμμετέχεις και στα δύο αθλήματα παράλληλα;

Το “παράλληλα” για να πω την αλήθεια είναι ακατόρθωτο αν θες να είσαι πολύ καλός και στα δυο. Τα βασικά τεχνικά στοιχεία των δυο αθλημάτων είναι παρόμοια, αλλά πέρα από αυτό είναι δυο τελείως διαφορετικά αθλήματα. Δυστυχώς, για να ασχοληθείς με το beach volley σε επίπεδο εθνικής ομάδας χρειάζεται μεγάλο budget. Τα τουρνουά είναι κάθε βδομάδα σε διαφορετική χώρα.

Όταν αποφάσισα να παίξω επαγγελματικά volley, συνδυάζοντας το παράλληλα με τις σπουδές μου δεν γινόταν να συνεχίσω και το beach volley. Παρόλα αυτά για μένα είναι ο ιδανικός τρόπος να διασκεδάσεις και να μείνεις σε φόρμα το καλοκαίρι, ειδικά όταν ζούμε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα!

Pilates instructor, φυσιοθεραπεύτρια και ένα μεταπτυχιακό στο sports management. Τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει η Κωνσταντίνα;

Η Κωνσταντίνα όπως φαίνεται και από όλες τις σπουδές της θέλει απλά να είναι κοντά σε ένα γήπεδο και να βοηθάει με κάθε τρόπο τους αθλητές! Γι’ αυτό και το μεταπτυχιακό που ολοκλήρωσα πριν λίγο καιρό στο sports management το έκανα επειδή θεωρώ ότι λείπει αυτό το κομμάτι του επαγγελματισμού στην χώρα μας και ειδικά στο άθλημά μου.

Είναι καιρός τα κατάλληλα άτομα να βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις και μακάρι με τις γνώσεις που έχω αποκτήσει να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Σε όλη την πορεία σου ποια στιγμή θα επέλεγες για τα hashtags #omadikotita και #girlpower;

Νομίζω ότι το hashtag #omadikotita με συνοδεύει πάντα αφού ασχολούμαι με ένα ομαδικό άθλημα που αν πραγματικά θες να πετύχεις τους στόχους της ομάδας δεν μπορείς να το κανείς μόνος, χρειάζεται ομαδικότητα. Από εκεί και πέρα, στην πρώτη μου συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική ομάδα το 2019 μπορώ να πω ότι αυτό το hashtag θα ήταν κατάλληλο για να δηλώσει ό,τι πετύχαμε.

Όσον αφορά το hashtag #girlpower θα το χρησιμοποιούσα την περίοδο που δούλευα ως pilates instructor και έπαιζα ταυτόχρονα επαγγελματικά στην ομάδα τις Βούλας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@vlachaki_konstantina)

Αν θα μπορούσες να διορθώσεις κάτι στον ελληνικό αθλητισμό τι θα διάλεγες;

Ισότητα. Αναφέρομαι συχνά σε αυτό αλλά όπως προείπα θεωρώ αδιανόητο το 2023 και ενώ το γυναικείο βόλεϋ έχει καταφέρει πολλά (συνεχόμενες προκρίσεις σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την εθνική ομάδα, κατάκτηση challenge cup, κ.ά) να μην θεωρείται επαγγελματικό σε αντίθεση με το αντρικό.

Είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προβολή και την ανάπτυξη του αθλήματος και πολλές επαγγελματίες αθλήτριες αναγκάζονται να δουλεύουν ταυτόχρονα για τα προς το ζην.

Σκέφτηκες ποτέ ότι θα μπορούσες να παίζεις μπάσκετ ή κάποιο άλλο άθλημα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να με φανταστώ να ασχολούμαι με κάποιο άλλο άθλημα. Ξεκίνησα να παίζω volley στα 8 μου με προτροπή της μητέρας μου απλά για λόγους άσκησης και κοινωνικοποίησης μη έχοντας παραστάσεις από αλλά αθλήματα πριν.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@vlachaki_konstantina)

Πως είναι το κοινό του βόλεϊ στην Ελλάδα;

Υπάρχει κοινό στην Ελλάδα, ειδικά όταν αγωνίζονται οι μεγάλες ομάδες (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ) και οι εθνικές ομάδες. Τα γήπεδα μαζεύουν κόσμο, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικρά παιδιά να μην έχουν εικόνες από το άθλημα. Είναι απαραίτητη η προβολή και για την οικονομική ανάπτυξη του, αλλά και για την προσέλκυση νέων παιδιών.

Υπήρχε κάτι που θα ήθελες να έχεις κάνει περισσότερο ή λιγότερο τα διαστήματα που οι αθλητικές σου υποχρεώσεις ήταν πιο απαιτητικές;

Το μόνο που θα ήθελα είναι να είχα περισσότερο χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους. Οι γονείς μου ζουν στα Χανιά όποτε δεν μπορώ να τους επισκέπτομαι όσο συχνά θέλω.

Γιατί έπαιξες βόλεϊ τελικά;

Γιατί μου παρέχει όλα όσα χρειάζομαι. Από προσωπική ανάπτυξη, σωματική και ψυχική υγεία, φιλίες, ταξίδια μέχρι και τις οικονομικές απολαβές.