Πόσες φορές δεν έμεινες μέσα νοικιάζοντας την αγαπημένη σου ταινία επειδή δεν ήσουν στα καλά σου. Μιλώ για εκείνες τις νύχτες που βρίσκονται στη σωστή, πολύ κοντινή απόσταση γλυκά και χαρτομάντιλα, λίγο πιο μακριά το κινητό για να μην υποκύψεις, και πατάς το play με την νύχτα να σε βρίσκει να κλαις γοερά με στόμα γεμάτο σοκολάτες.

Προς τι αυτή η ταύτιση με ορισμένες ταινίες; Μάλλον γιατί κάτι δικό σου θα βρεις μέσα τους. Μια χαμένη αγάπη, έναν τρελό, ανεκπλήρωτο έρωτα και την ελπίδα πως οι πρωταγωνιστές τελικά βρίσκουν την κατάληξη που ονειρεύονται. Αυτές οι ταινίες περιγράφουν μια αγάπη που δε ξεχνιέται ποτέ. Κι αυτός είναι ο λόγος που φανατιζόμαστε μαζί τους, κάτι απ’ εσένα υπάρχει μέσα τους, κάτι σου θυμίζει. Είτε κάτι που σε έχει διαλύσει είτε μια μεγάλη, ζωηρή αγάπη.

Μιας και το κρύο ξεκίνησε και ο καιρός είναι σούπερ κατάλληλος για καναπέ σκέφτηκα να καταγράψω κάποιες ταινίες που μου κράτησαν συντροφιά τέτοια δύσκολα βράδια.

 10 (+1). Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Όταν ο ήρωας μας μαθαίνει πως η πρώην κοπέλα του τον διέγραψε απ’ τη μνήμη της χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογική μέθοδο, αποφασίζει κι εκείνος σε κατάσταση απελπισίας να κάνει το ίδιο. Κατά τη διάρκεια όμως της διαδικασίας αλλάζει γνώμη. Αρχίζει έτσι ένας αγώνας δρόμου στην προσπάθειά του να σώσει τις αναμνήσεις του, να μην ξεχάσει την αγάπη του. Άραγε εάν είχες την επιλογή να διαγράψεις τελείως κάποιον από μέσα σου πατώντας ένα κουμπί, θα το πατούσες;

Best quote: «Δεν έχω νιώσει ποτέ μου όπως νιώθω τώρα. Είμαι ακριβώς εκεί που θέλω να είμαι».

Untitled-1.indt

  1. City of angels

Επιστημονικής φαντασίας που θέλει έναν άγγελο που επισκέπτεται τη γη για να προετοιμάσει τους μελλοθάνατους για το τελικό τους ταξίδι, να ερωτεύεται παράφορα μια γιατρό, τόσο ώστε να αποποιηθεί για χάρη της την αιωνιότητα.

Best Quote: «Προτιμώ να μυρίσω μια φόρα τα μαλλιά της, να πάρω ένα της φιλί, να αγγίξω μια φορά το χέρι της παρά να ζήσω στην αιωνιότητα χωρίς αυτά. Μόνο ένα μου είναι αρκετό».

mv5bzjk2otewndetnjvhyi00mzi3lwfhnzctzguzowmxmdmwzjjlxkeyxkfqcgdeqxvymtqxnzmzndi-_v1_sy1000_sx672_al_

  1. Νotebook

Ό,τι και να πω για το Notebook θα είναι λίγο. Κλάμα, κλάμα, κλάμα. Ωραίο κλάμα! Ένας φτωχός μα παθιασμένος νεαρός ερωτεύεται μια πλούσια νεαρή γυναίκα και της γνωρίζει έναν κόσμο ελευθερίας, αγάπης και πόθου χωρίς στεγανά. Σύντομα χωρίζονται απ’ τις κοινωνικές τους διαφορές αλλά όταν ο έρωτας είναι τόσο δυνατός όλα μπορούν να συμβούν. Έτσι δεν είναι;

Best quote: «Σε θέλω. Θέλω τα πάντα από εσένα, κάθε μέρα, για πάντα. Εγώ κι εσύ μαζί, για πάντα».

Keyart for The Notebook.
  1. P.S I love you

Άλλη μια ταινία που την βλέπεις 100 φορές και κλαίς απ’ τα πρώτα πέντε λεπτά. Μια νεαρή χήρα ανακαλύπτει ότι ο αποθανών σύζυγός της έχει αφήσει 10 μηνύματα με την πρόθεση να την βοηθήσει να διευκολύνει τον πόνο της και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Το μαγικό είναι πως ενώ κλαίς αδιάκοπα, σου δίνει ταυτόχρονα μια αύρα ελπίδας και σε κρατά ζωντανό. Η ταινία επιβεβαιώνει το ρητό «Είναι καλύτερα να έχεις αγαπήσει ακόμα κι αν αυτό που αγαπάς χαθεί, παρά να μην έχεις αγαπήσει ποτέ». Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έρχονται τυχαία στην ζωή μας.

Best quote: «Πέταξε προς το φεγγάρι κι ακόμη κι αν δεν τα καταφέρεις, θα προσγειωθείς ανάμεσα στα αστέρια».

p170981_p_v8_ab

  1. Casablanca

Ζευγάρι που ερωτεύεται παράφορα και ζει στο Παρίσι μα ο πόλεμος τους χαλάει τα σχέδια. Τσακωμοί, εγωισμοί και παρεξηγήσεις τους οδηγούν στο χωρισμό με φόντο τον πόλεμο. Κι εκεί που πιστεύεις πως είναι άδικο να θέλουν να ζήσουν μαζί και να μην μπορούν, τελικά όλα λειτουργούν υπέρ τους και νικά η αγάπη τους.

Best quote: «Εμείς θα έχουμε για πάντα το Παρίσι.»

images-1

  1. Romeo and Juliet

Κλασσική ταινία που θα μπορούσε στη θέση της να είναι και η «Νεράιδα και το παλικάρι» (εμ πως). Ζευγάρι αντίπαλων οικογενειών ερωτεύεται κι εν όψει της αιώνιας έχθρας των οικογενειών σκαρφίζεται τον ίδιο τους τον θάνατο για να μπορέσουν να είναι μαζί. Ξεκάθαρα μηνύματα σ’ όλη την ταινία για το τι τρέλα κρύβει ο έρωτας και πόσο άδειος και κενός μοιάζει ο κόσμος χωρίς αυτόν που αγαπάς.

Best quote: «Κι όταν πεθάνει, μοίρασε τον σε μικρά κομμάτια στα αστέρια για να κάνει το πρόσωπο του ουρανού να φαίνεται τόσο όμορφο που όλος ο κόσμος θα ερωτευτεί την νύχτα και δε θα δίνουν πλέον σημασία στον φανταχτερό ήλιο».

mv5bmti2odc3ndi4ov5bml5banbnxkftztywmty1mjq5-_v1-_cr11341448_

  1. Pride & Prejudice

Εποχής ταινία με υπέροχα κουστούμια, έρωτες και προξενιά. Ζευγάρι που γνωρίζεται και ερωτεύεται μα η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης τους κρατούν χωριστά. Σιγά-σιγά τα εμπόδια προσπερνιούνται κι οι πρωταγωνιστές αφήνονται στην μαγεία του έρωτα.

Best Quote: «Με έχεις μαγέψει, σώμα και ψύχη».

p159494_p_v8_af

  1. Serendipity

Δύο ξένοι που γνωρίζονται τυχαία κι αφήνουν στα χέρια της μοίρας να αποφασίσει αν θα ξαναϊδωθούν. Δέκα χρόνια αργότερα κι ενώ ετοιμάζονται κι οι δύο να παντρευτούν με άλλο ταίρι, κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να εντοπίσουν ο ένας τον άλλον. Και τα καταφέρνουν. Μοίρα, πεπρωμένο, κάρμα κάνουν πάρτι στην ταινία αυτή!

Best quote: «-Δεν καταλαβαίνεις. Πρέπει να έχεις πίστη.

-Πίστη σε ποιο πράγμα;

-Στη μοίρα».

mv5bmtkzmjezotq3nl5bml5banbnxkftztywmji1nzu5-_v1_

  1. Ιn the mood for love

Δύο γείτονες και παντρεμένοι με συζύγους που τους αφήνουν μόνους για λόγους δουλειάς (κι ενώ έχουν παράνομη σχέση μεταξύ τους που οι ίδιοι γνωρίζουν) έρχονται κοντά, ερωτεύονται, «θέλουν και δεν μπορούν» με αποτέλεσμα σιγά σιγά η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο παιχνίδι και το αληθινό ειδύλλιο να χάνεται. Κλασσική ιστορία παράνομης αγάπης ντυμένη με υπέροχες μουσικές και ερμηνείες.

Best quote: «Τα συναισθήματά μας μπορούν να μας κυριεύσουν ολοκληρωτικά. Εγώ νόμιζα πως είχα τον έλεγχο».

p29766_d_v8_aa

  1. The English patient

Στην ταινία αυτή συνοψίζεται ολόκληρη η διαδρομή ενός απόλυτου έρωτα. Η ακατανίκητη σωματική έλξη στην αρχή –ακόμη κι η σύγκρουση–, η πνευματική επικοινωνία, το φλερτ, το σωματικό πάθος, αλλά κι η βαθιά αγάπη που απαιτεί υπέρτατη θυσία και νικάει ακόμη και το χρόνο.

Best quote: «Μπορείς να αφεθείς, να χάσεις τον έλεγχο. Θα είμαι εδώ και θα σε πιάσω».

images

  1. Love me if you dare

Ο τίτλος τα λέει όλα. Οι δυο πρωταγωνιστές δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και τις δυνάμεις του άλλου με αφορμή ένα παιδικό παιχνίδι που γρήγορα γίνεται ενήλικο κι ιδιαίτερα σκληρό. Μέχρι να έρθει η στιγμή που κάποιος από τους δύο θα πει «παραδίνομαι», το παιχνίδι δε σταματά και η ευτυχία δε λέει να έρθει. Ο μοναδικός τρόπος να ζήσεις τον έρωτα είναι να καταθέσεις τα όπλα και να παραδοθείς σώμα και ψυχή. Μια διαφορετική και λίγο παρανοϊκή ιστορία αγάπης . Μεταξύ μας όμως, οι παράφοροι έρωτες κρύβουν μέσα τους λίγη ψυχεδέλεια. Όχι;

Best quote: «Και κάπως έτσι κερδίσαμε το παιχνίδι. Μαζί. Ευτυχισμένοι. Κάπου εκεί μέσα στο τσιμέντο που μας έλουσε, μοιραστήκαμε τελικά το όνειρό της παιδικής μας ηλικίας, το όνειρο μιας ατέλειωτης αγάπης».

p34524_d_v8_aa

Βonus movie: Pretty Woman (εννοείται!)

Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας συναντά μια ιερόδουλη την οποία και προσλαμβάνει ως συνοδό του σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις για μία εβδομάδα. Γνωρίζονται, ερωτεύονται, διαφωνούν, την προσβάλει κι αυτή φεύγει. Ήδη όμως την έχει ερωτευτεί και κανένας ηθικός φραγμός δεν είναι αρκετός να τους κρατήσει χώρια. Αναλλοίωτη στο χρόνο ιστορία για το πώς δυο άνθρωποι μπορούν να ερωτευτούν κάποιον που ποτέ δεν είχαν φανταστεί!

Best quote: «Θέλω να ζήσω το παραμύθι».

pretty_woman_1990_7017816