Ακόμα και οι σούπερ ήρωες.

unnamed

Η εβραϊκή γλώσσα είναι σημιτική γλώσσα της αφροασιατικής γλωσσικής οικογένειας την οποία μιλούν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ και στις εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο. Στο Ισραήλ αποτελεί την επίσημη γλώσσα του κράτους και είναι η μία από τις δύο επίσημες γλώσσες (μαζί με την Αραβική) που μιλάει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.

Αυτή ήταν μια από τις γνώσεις που αποκόμισα το καλοκαίρι του 2011 όταν βρέθηκα στο δεύτερο group των μαζικών απολύσεων της εταιρείας που δούλευα για τέσσερα χρόνια. Ούσα μόνη μου στο σπίτι είχα άπλετο χρόνο να αποφασίσω πως θέλω να βλέπω μόνο δραματικές ταινίες και να τρώω junk food ως αντίδραση των άπειρων ταπερακίων με σαλάτες που κουβαλούσα τέσσερα χρόνια στο γραφείο. Ούτε λόγος για ρούχα που θυμίζουν γραφείο, οι κομμένες φόρμες για να γίνουν βερμούδες ήταν το βασικό dress code. Και επειδή δεν έπαθα κατάθλιψη να ξέρεις πως ντυνόμουν καλύτερα για να πάω για ποτό στο Μπρίκι αλλά δεν ήθελα να ακούσω κουβέντα για το τι γίνεται στις δουλειές των άλλων ή πότε θα παραδώσουν κάποιο project.

Στις διακοπές του ίδιου καλοκαιριού που ήταν κανονισμένες μήνες πριν πήγα με την αποζημίωση μου. Φυσικά δεν ευχαριστήθηκα τίποτα. Κανένα ποτό δίπλα στην θάλασσα, καμία αστακομακαρονάδα. Έπαθα κρίση κολίτιδας, γνώρισα από κοντά το περιβόητο σύστημα υγείας ενός ακριτικού νησιού, αγχώθηκα για το τι θα γίνει από Σεπτέμβριο και επέπλεα με τις ώρες ανάσκελα μέσα στην θάλασσα με κλειστά μάτια. Φυσικά και αυτοσαρκάστηκα για το ζαβό εντεράκι μου με τους φίλους μου, φυσικά και φλέρταρα με τον αγροτικό γιατρό όσο μιλούσαμε για το κλύσμα, φυσικά το έπαιξα μούρη κυκλοφορώντας με πυτζάμα μπλούζα από την Πανελλήνια Ενωση kick boxing που ήμουν μέλος μιας και με πήγαν στο ιατρικό κέντρο χαράματα. Παρέμενα η ψυχή της παρέας. Ακόμα και όταν στο πλοίο έπαθα κρίση πανικού επειδή οι διπλανοί συζητούσαν για την μελαγχολία του Σεπτεμβρίου στο γραφείο. Εγώ τι θα έκανα; Δεν θα είχα πια γραφείο να μελαγχολήσω;

Καμία από τις ώρες που έμενα ξάγρυπνη στο κρεβάτι μετά την βόλτα στο νησί ή τις ώρες που ανάσκελα επέπλεα στην θάλασσα δεν σκέφτηκα πόσο ωραία πράγματα μπορούν να γίνουν μετά από μια καταστροφή. Ισως επειδή έτσι έχουμε φτιαχτεί. Ίσως επειδή έτσι πρέπει να γίνει. Πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή, έπρεπε να παραδεχτώ πως θα μου έλειπε η καθημερινή διαδρομή για το γραφείο, οι γκρίνιες για το πρωινό ξύπνημα, τα ποτά με τα κορίτσια του γραφείου και φυσικά ο μισθός κάθε μήνα. Αυτό ήταν πρακτικό θέμα φίλε μου και τα πρακτικά θέματα που εκκρεμούν ενέχουν ποσότητες άγχους ικανές να σε κλείσουν στον εαυτό σου μέχρι να σκάσεις ή –το πιο ωραίο διαζευκτικό ήτα της ζωής- να κάτσεις να σκεφτείς τα πράγματα με την σωστή σειρά. 

Αν έχω καταλάβει καλά οι ψυχολόγοι δεν διαχωρίζουν ιδιαίτερα τον χωρισμό από την απόλυση ή από το πένθος. Σε όλα υπάρχει μια απώλεια. Και αφού περάσεις όσο θες στον καναπέ βλέποντας δράματα ή sex and the city, θα ακούσεις τραγούδια που σε κάνουν να κλαις, θα θυμηθείς παλιούς φίλους που πλήγωσες, λάθη σου, την πίτσα που δεν έπρεπε να φας αλλά έφαγες, αγόρια που κεράτωσες ή αγόρια που σε έκαναν να κλαις, σήκω από τον καναπέ.

Κάθε φορά που νιώθω άχρηστη ή λίγη θυμάμαι τον Σταμάτη Κραουνάκης που συχνά στα live του λέει το κλασσικό ‘’αν νιώθεις χάλια θυμήσου πως κάποτε υπήρξες το πιο γρήγορο σπερματοζωάριο ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα’’. Που ναι, είναι εντελώς κλισεδιάρικο αλλά πιάνει. Για σκέψου όλες τις καλές σου στιγμές. Είσαι ο ίδιος άνθρωπος.

Μετά σκέψου πόσο καλύτερα νιώθεις.

Είχαμε μείνει στο ‘’..σήκω από τον καναπέ.’’ Τώρα ξανακάτσε τον καναπέ και σκέψου όλα όσα αγαπάς και σε κάνουν χαρούμενη, μπορεί αυτά να κρύβουν την δουλειά των ονείρων σου, τον έρωτα της ζωής σου, το μυστικό της ζωής, της δικής σου. Ξέρεις μερικές φορές πρέπει να εμπιστεύεσαι τα πράγματα και να τα αφήνεις να γίνουν όπως πρέπει, μόνα τους, αυτόματα.

Τέσσερα χρόνια μετά τυχαίνει να περνάω από την ίδια διαδρομή της παλιάς μου δουλειάς, δυστυχώς έχω χάσει την επαφή με τα περισσότερα κορίτσια από το γραφείο και φυσικά αυτό που επέλεξα δεν μου δίνει καμία οικονομικά ασφάλεια. Μα παραμένω το πιο πιο γρήγορο σπερματοζώαριο με κολίτιδα.