Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί σε αυτή τη ζωή με το συναίσθημα που νιώθεις την ημέρα που έχεις αλλάξει σεντόνια στο κρεβάτι σου. Γιατί αν νιώθεις μια μικρή ευτυχία όταν ξαπλώνεις κάθε βράδυ μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, φαντάσου πόσο μεγαλύτερη ευτυχία νιώθεις όταν ξαπλώνεις σε καθαρά σεντόνια.

Όμως, αυτή η ευτυχία -όπως και όλες- σου παίρνει από τον χρόνο που δεν έχεις, τον χρόνο που απλώς θα καθόσουν στον καναπέ ή θα έβγαινες για ένα χαλαρό ποτό. Για να μην συζητήσουμε για τον χρόνο του πλυντηρίου μέχρι να πλύνεις και να στεγνώσεις τα σεντόνια σου.

Κάπως έτσι λοιπόν, η μεγάλη ευτυχία γίνεται ένας μικρός πονοκέφαλος κι εσύ πρέπει να βρεις τους τρόπους που σε οδηγούν στη χρυσή τομή. Γιατί ενώ κουράζεσαι στη σκέψη, το σώμα σου μοιάζει να χρειάζεται τα καθαρά σεντόνια για να ξεκουραστεί πλήρως και όπως θα έπρεπε.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε 10 με 14 ημέρες ενώ υπάρχουν και άνθρωποι -εδώ ανάμεσά μας- που τα αλλάζουν μια φορά την εβδομάδα. Είναι όμως αυτό, το κατάλληλο χρονικό περιθώριο που θα έπρεπε να δίνουμε στα σεντόνια μας;

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς:

Σε ένα πρόσφατο poll στο YouGov, το 1/3 των ανθρώπων που απάντησαν δήλωσαν πως αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε 2 εβδομάδες. “Τα κρεβάτια μπορεί να καταλήξουν ως αποθηκευτικός χώρος για τα κύτταρα του ανθρώπου και ό,τι βακτήρια κουβαλά πάνω του απ’ όλη την ημέρα. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να αλλάζουν τα σεντόνια τους μια φορά την εβδομάδα” δηλώνει ο Dr Ackerley, ενώ προσθέτει πως κάθε πρωί θα πρέπει να αερίζεις το δωμάτιο και να τινάζεις τα σεντόνια σου ώστε να μη μαζεύουν σκόνη.

Την ίδια άποψη με τον Dr Ackerley, έχει και η Martha Stewart καθώς πιστεύει πως “Σε γενικές γραμμές πρέπει να πλένεις τα σεντόνια σου κάθε εβδομάδα. Χρησιμοποίησε ζεστό νερό αλλά όχι καυτό, για να μην “μαζέψουν” στο πλυντήριο, και πλύνε τα σεντόνια με τα σχέδια στο χέρι.”

Το Good Housekeeping από την πλευρά του, λέει πως τα σεντόνια θα πρέπει σίγουρα να τα αλλάζεις μετά από κάποια ίωση που τυχόν πέρασες, όταν η θερμοκρασία δωματίου παραείναι ζεστή και όταν μοιράζεσαι το κρεβάτι σου με κάποιον άλλον.

Καταλήγοντας λοιπόν, στην εβδομαδιαία βάση του να πλένεις και να αλλάζεις σεντόνια, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων σε θέλει να έχεις τουλάχιστον δύο με τρία σετ για κάθε κρεβάτι. Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις μερικές ιδέες για το τι συμβαίνει με τα σεντόνια της αγοράς.