Μαμάδες πανικόβλητες να προλάβουν σπίτι, δουλειά, υποχρεώσεις, παιδιά, έναν καφέ με φίλες. Μπαμπάδες τρελαμένοι να μην ξεχάσουν να πάρουν τα παιδιά από τα αγγλικά, να δουν έναν αγώνα και να πιουν και μια μπύρα, να πληρώσουν λογαριασμούς. Έφηβοι ανάμεσα σε αγγλικά, μπάσκετ, φροντιστήρια, social media, νέες σειρές που πρέπει να δουν, τούρκικα. Νέοι που θέλουν να προλάβουν το μεταπτυχιακό, τον έρωτα, διακοπές, εξεταστικές, πτυχίο, εράσμους. Αγχώθηκα. Σταματήστε άνθρωποι.

Η φίλη μου η Ανδριάνα λέει κάτι πολύ σοφό: Η ζωή μερικές φορές μπορεί να σε εκπλήξει εκεί που θα σε πάει όταν δε πιέζεις τα πράγματα, γιαυτό χαλάρωσε. 

Dont-Hurry-Be-Happy

Στην σχολή, στη δουλειά

Μη προσπαθείς να προλάβεις όλα τα deadlines μαζί. Βάλε μια τάξη στις σημειώσεις και στις υποχρεώσεις σου. Μη λες σε όλα ναι και μόνο έτσι θα τα βάλεις εύκολα σε μια σειρά. Δεν μπορούν να γίνουν όλα σε μια μέρα και να δεις που στο τέλος θα προτιμάς να τα έχεις κάνει σωστά με ηρεμία παρά όλα μαζί και λάθος. Δεν είναι καινούργιο αυτό που σου λέω. Κάνε συχνά διαλείμματα από το διάβασμα, κανείς δεν κατάφερε να βγάλει μια ολόκληρη μέρα δουλειάς ή διαβάσματος χωρίς να βγει μια βόλτα να αποσυμπιεστεί, χωρίς να πιει ένα ποτήρι νερό στο μπαλκόνι. Οκ, κλείσε τα social media όταν θες να κάνεις δουλειά αλλά μην ξεχνάς τα διαλείμματα.

Στους φίλους

Σου έχει τύχει να προσπαθείς να προλάβεις τους φίλους. Να μην κακοκαρδίσεις κανέναν και να είσαι updated με όλους. Superman θα σου πω ένα μυστικό: αν βαριέσαι να πας να τους δεις εκεί που έχουν μαζευτεί πες τους το και μην πας. Σταμάτα να πιέζεις τον εαυτό σου για κοινωνικές σχέσεις και πάρε χρόνο για σένα όταν οι άλλοι είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο. Και το κυριότερο: Επιτέλους αξιολόγησε με ποιους αξίζει και πόσο να δίνεις από τον χρόνο σου. 

Στους άντρες

Άσε τα πράγματα να έρθουν όπως είναι να έρθουν. Αν είσαι μόνη σου μην ψάχνεις σε κάθε έξοδο την γνωριμία της ζωής σου και σε κάθε παρέα έναν ελεύθερο τύπο ως υποψήφιο δεσμό. Τα πράγματα στον έρωτα έρχονται όπως πρέπει μόνο όταν κοιτάζεις αλλού, αυτό είναι κανόνας και στο τέλος της ημέρας όλο το διάστημα που θα είσαι ελεύθερη θα έχεις περάσει πολύ όμορφες στιγμές με φίλους και τον εαυτό σου. Έχεις όλη την ζωή μπροστά σου να την μοιραστείς με Εκείνον.

Σταμάτα να σπιντάρεις 

Το μυστικό είναι να πιάσεις τον εαυτό σου μέσα στην μέρα να κάνει είκοσι πράγματα ταυτόχρονα. Όταν το εντοπίσεις αυτό σταμάτα ό,τι κάνεις και πάρε μερικές ανάσες. Σκέψου πως ο κόσμος δεν θα σταματήσει να υπάρχει αν εσύ δεν τελειώσεις όλο το βιβλίο σου μέσα σ αυτήν την εβδομάδα, δεν δεις όλα τα επεισόδια σε μια μέρα και δεν φας ενώ ετοιμάζεσαι να πας να δεις τις φίλες σου. Μη βάφεις τα νύχια σου ενώ μιλάς στο τηλέφωνο και μη τουιτάρεις ενώ οδηγείς.

Γενικά σταμάτα να κάνεις ταυτόχρονα είκοσι πράγματα. Κάνε ένα κάθε φορά και απόλαυσέ το.

Γιατί να χαλαρώσεις;

* Θα γεράσεις νωρίς

* Γιατί πρέπει να απολαμβάνεις τις μέρες και τις ώρες σου

* Γιατί όταν ξέρεις σε ποιους αφιερώνεις τον χρόνο σου τότε είσαι πραγματικά πλήρης

* Γιατί πρέπει να μπορείς να καταλαβαίνεις τις όμορφες στιγμές, τις μικρές επιτυχίες και να έχεις χρόνο να τις επεξεργαστείς

* Γιατί το ίδιο πρέπει να γίνεται και με τα λάθη ώστε να μαθαίνεις από αυτά

* Γιατί πρέπει να μπορείς να κάνεις μια ωραία βόλτα στο βουνό χωρίς το μυαλό σου στο κινητό

* Γιατί θα κοιμάσαι πιο ήρεμη τα βράδια

* Γιατί όταν δεν βιάζεσαι θα βρίσκεις λεφτά στον δρόμο 🙂

* Γιατί η ζωή δεν θα πρέπει να είναι deadlines και timetables

* Γιατί θα έχεις χρόνο να σε γνωρίσεις καλύτερα

Μη βιάζεσαι λοιπόν. Και μην αγχώνεσαι για το πότε θα τα προλάβεις όλα. Κοίταξε έξω από το παράθυρό σου και σκέψου πόσο αστείοι είναι οι τύποι που βιάζονται με τους χαρτοφύλακες στα χέρια κάθε πρωί. Και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, αν είσαι γιατρός εντάξει, βιάσου λίγο.