coffeesavoirvillle

Πόσο ωραίο συναίσθημα να είσαι έξω με τους φίλους σου και να κεράσεις ένα γύρο ποτά ή τον απογευματινό σας καφέ. Είναι αυτό το αίσθημα πληρότητας ,ικανοποίησης και αγάπης ότι μπορείς να προσφέρεις και να φροντίσεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Ότι θέλεις να προσφέρεις. Πολύ βασικό το ρήμα θέλω. Μια τόσο απλή πράξη σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά στον άλλον. Να νιώσεις όμορφα που τον περιποιήθηκες. Κι εκεί φαίνεται η σχέση που έχεις με τον άνθρωπο σου. Όταν ο ένας νοιάζεται να φροντίζει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί τον άλλο. Είτε με μια αγκαλιά. Είτε με ένα καφέ, είτε με ένα χαμόγελο. Όλες οι πράξεις προέρχονται απο τον ίδιο πυρήνα. Την αγάπη. Για να καταλήξουν πάλι εκεί.

Τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και τους τελευταίες μήνες και στη χώρα μας , έχει έρθει ο καφές σε αναμονή ο όποιος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κέρασμα όπως αυτό που κάνουμε στους φίλους μας, μόνο που έχει πιο βαθύ νόημα και μεγαλύτερη αξία γιατι βοηθάμε έτσι κάποιον άνθρωπο που δεν μπορεί να έχει αγαθά που απολαμβάνουμε εμείς. Δε δύναται και εμεις, με μια μας πολύ μικρή πράξη του επιτρέπουμε να αποκτήσει κάτι το οποίο στερείται. Είναι ευτυχώς στη φύση του ανθρώπου να τον απασχολούν τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας αλλά είναι επίσης στη φύση μας να ξεχνάμε και πολύ εύκολα  και να επικεντρωνόμαστε μόνο στα δικά μας προβλήματα παραγκωνίζοντας όλα τα υπόλοιπα. Ο καφές σε αναμονή, είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς  η οποία πρέπει να εξαπλωθεί και όχι να μείνει στάσιμη.  Είναι μια κίνηση που δείχνει το πόσο άνθρωποι είμαστε μες την καθημερινότητά μας κι όχι μία φορά το χρόνο ή όποτε μας το θυμίσει κάποιος. Είναι μια κίνηση που επιβάλλεται να γίνει κίνημα.

Μιλώντας με πολλά μαγαζιά τα οποία έχουνε ξεκινήσει μήνες τώρα αυτή την ενέργεια, οχτώ στα 10 έχουνε παρατηρήσει μία μείωση της συνεισφοράς μας στα προϊόντα της αναμονής. Η κίνηση αυτή, το να προσφέρουμε ένα αγαθό στο συνάνθρωπο μας που δεν μπορεί να το έχει ας ελπίσουμε πως δεν θα είναι άλλη μια μόδα που θα περάσει αλλά μία πράξη φωτός μέσα στις δυσκολίες που όλοι ζούμε. Να σταματήσουμε για ένα λεπτό, ο καθένας στην καθημερινότητα του να δει λίγο πιο πέρα απο τον ίδιο, να ανοίξει τα μάτια και να κοιτάξει τον διπλανό του που δίνοντάς του  κάτι τόσο μικρό, τελικά του προσφέρουμε κάτι τόσο μεγάλο .

Είναι τόσο απλό. Σκέψου μια φορά που δεν πήγαιναν τα πράγματα καλά στη ζωή σου κι ήσουν λυπημένος. Και κάποιος σου χάρισε ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά που πραγματικά άλλαξε τη μέρα σου. Πόση δύναμη σου έδωσε να συνεχίσεις. Δεν είναι τόσο η αγκαλιά σαν κίνηση αλλα το συναίσθημα που σου ξυπνά. Κι αυτό που γεννάει μια αγκαλιά είναι το μεγάλο συναίσθημα που σε κάνει να νιώσεις πως δεν είσαι μόνος. Κι όταν δεν είσαι μόνος μπορείς να μπείς στη μάχη και να κερδίσεις. Να αντέξεις και να παλέψεις περισσότερο.

Ο καφές  σε αναμονή είναι εύκολο να γίνει και φαγητό, τρόφιμα και είδη υγιεινής  σε αναμονή. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε και να αποδείξουμε  στο συνάνθρωπο μας  οτι η αγάπη και η ανθρωπιά δεν είναι σε αναμονή και δεν θα μπει ποτέ. Η τελευταία μας ελπίδα που μπορεί να μας πάει μπροστά είναι μόνο η αγάπη και ο σεβασμός απέναντι στους  ανθρώπους που συγκατοικούμε παρέα σ’ αυτό τον πλανήτη.

Όσον αφορά τον καφέ σε αναμονή, αυτό που με ευχαριστεί είναι πως  χαρίζεις αγάπη και χαμόγελο σε κάποιον διατηρώντας την ανωνυμία σου. Μόνο και μόνο η σκέψη ότι ένας άνθρωπος ήπιε ένα καφέ ή έφαγε κάτι που εσύ κάθε μέρα το έχεις δεδομένο και εύκολο,  μόνο και μόνο αυτή την βοήθεια που προσέφερες χωρίς να περιμένεις κάτι πίσω, είναι κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις γεμάτος άνθρωπος  και από τις δύο αυτές λέξεις κρατα τη δεύτερη. Θα νιώσεις άνθρωπος.

Όπως ακριβώς δίνεις την μεγαλύτερη σου αγκαλιά στον φίλο σου όταν δεν είναι νιώθει δυνατός, έτσι και με τα προιόντα σε αναμονή, βοηθάς ένα «άγνωστο» φίλο. Kαι το να έχεις φίλους στη ζωή, είναι δώρο. Και ευλογία.  Ας δούμε πέρα απο τον εαυτό μας, κάνοντας μια κίνηση που δε θα περιμένει αντάλλαγμα. Μια κίνηση που σίγουρα θα σε κάνει να κοιμηθείς πιο γλυκά, πιο ανάλαφρα μόνο και μόνο  βάζοντας ένα τόσο δα μικρό λιθαράκι στο ντουβάρι ανθρωπιάς αυτού του κόσμου.

Ένα κίνημα αγάπης μπορεί να φέρει τη μαγεία στη ζωή μας.

Και την έχουμε ανάγκη όλοι.