Η Ιουλία Βασιλάκη είχε πάντα την περιέργεια για το πως μπορεί να κατασκευάζεται ένα ρούχο από την αρχή ως το τελικό προϊόν. ”Προσπαθούσα αρκετό καιρό να βρω τον χρόνο παράλληλα με τη δουλειά μου για να κάνω κάποια μαθήματα σχεδίου μόδας και πατρόν. Και πριν ενάμιση χρόνο πήρα επιτέλους την απόφαση να παρακολουθήσω αυτά τα σεμινάρια που βρήκα στο κέντρο της Αθήνας. Παρόλο που είναι κάτι αρκετά πιο δύσκολο από ότι φαντάζεται ο καθένας μας, η χαρά της δημιουργίας μαζί με το γεγονός ότι μπορείς να φτιάξεις κάτι ακριβώς όπως το έχεις φανταστεί με έκανε να συνεχίσω να παρακολουθώ τα μαθήματα μέχρι και τώρα για να μπορώ να δημιουργώ ακόμα πιο απαιτητικά και δύσκολα ρούχα.”

Αυτό που την ώθησε στο να δημιουργήσει τα δικά της ρούχα ήταν η ανάγκη της να δείξει την δική της αισθητική μέσα από τον σχεδιασμό ρούχων. Να σχεδιάσει ρούχα για γυναίκες που θέλουν να είναι μοναδικές σε κάθε τους εμφάνιση και ταυτόχρονα θηλυκές χωρίς να είναι προκλητικές και επιτηδευμένα κομψές.

Και ευτυχώς για εμάς η Ιουλία δημιούργησε το δικό της brand και τη δική της, πρώτη συλλογή.

Τι έκανες αμέσως πριν δημιουργήσεις την πρώτη σου προσωπική συλλογή; Πολλή πρακτική εξάσκηση σε πατρόν και σχέδια, ταυτόχρονα ράψιμο και αρκετό πειραματισμό με υφάσματα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία η ετοιμασία της πρώτης συλλογής γιατί ήθελα η πρώτη μου δουλειά να απεικονίζει ακριβώς τον χαρακτήρα μου. Το πώς θέλω να βλέπω ντυμένες τις γυναίκες γύρω μου και ταυτόχρονα να έχει μία συνοχή. Να προσελκύσει το ενδιαφέρον χωρίς να είναι προκλητική, όπως είναι οι γυναίκες στις οποίες απευθύνομαι.

Ποιες δεξιότητες απαιτούνται για να γίνει κάποιος σχεδιαστής; Θεωρώ ότι ένας επιτυχημένος σχεδιαστής εκτός από φαντασία και αισθητική πρέπει να γνωρίζει όλα τα στάδια παραγωγής του ρούχου καλά, να έχει διάθεση για σκληρή δουλειά και να γνωρίζει τις τάσεις της μόδας χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτές.

Ποια είναι η κυριότερη έμπνευση σου ως σχεδιάστρια; Κάθε ύφασμα που ανακαλύπτω το φαντάζομαι σαν ένα συγκεκριμένο ρούχο. Κυρίως αντλώ έμπνευση από τα χρώματα και τα prints. Επίσης από τη μόδα της δεκαετίας του ’70, από το σινεμά και ιδιαίτερα τις παλιές ταινίες. Φυσικά οι εικόνες από κάθε νέο προορισμό είναι πηγή έμπνευσης για εμένα.

Σ αυτή την πρώτη σου απόπειρα τι απόλαυσες περισσότερο, τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση κάθε συλλογής ή το αποτέλεσμα; Σίγουρα ήταν απολαυστικό όλο το διάστημα. Ήταν μια νέα εμπειρία μέσα από την οποία έμαθα και μαθαίνω κάθε μέρα νέα πράγματα όπως και τις δυσκολίες της δουλειάς. Απόλαυσα το ίδιο την φάση του σχεδιασμού, της αναζήτησης υφασμάτων, της δημιουργίας, της εύρεσης συνεργατών και του τελικού αποτελέσματος.

Έχεις κάποιους αγαπημένους σχεδιαστές που είχαν ιδιαίτερη επίδραση στα δικά σας σχέδια; Αγαπημένη σχεδιάστρια είναι η Victoria Beckham, για τη minimal αισθητική της, η Johanna Ortiz, για τα πολύ θηλυκά της φορέματα και από τους Έλληνες σχεδιαστές o Γιώργος Ελευθεριάδης. Χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επίδραση στα δικά μου σχέδια σίγουρα θαυμάζω την αισθητική και την ποιότητα των προϊόντων τους.

Τι σκέφτεσαι όταν σχεδιάζεις; Σκέφτομαι το τελικό ρούχο όπως το έχω φανταστεί ,πόσο εύκολα θα μπορέσει να συνδυαστεί για να δημιουργηθούν διαφορετικά look προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας. Kαι φυσικά το πώς θα νιώσει φορώντας το ρούχο που έχω στο μυαλό μου η γυναίκα που θα το αγοράσει. Θέλω να σχεδιάζω ρούχα θηλυκά και και άνετα ταυτόχρονα που να μην καταπιέζουν την καθημερινότητά μας.

Έχεις αδυναμία σε κάποιο συγκεκριμένο υλικό; Αγαπημένο μου υλικό είναι το μετάξι γιατί είναι ένα ποιοτικό, πολυτελές φυσικό υλικό που πέφτει φανταστικά στο σώμα και ταυτόχρονα είναι δροσερό και άνετο.

Τι θα δούμε στην πρώτη σου συλλογή; Θα δείτε φορέματα, ολόσωμες φόρμες, πουκάμισα μακριά, σακάκια που μπορούν να φορεθούν και σαν φορέματα, παντελόνια κιμονό και φούστες. Είναι μία συλλογή αυστηρά θηλυκή, διαχρονική και μοντέρνα με ρετρό επιρροές. Θέλει να δώσει την αίσθηση ότι ακολουθεί τις τάσεις και ταυτόχρονα εκτιμά το παρελθόν και το στίγμα που έχει αφήσει στη σύγχρονη μόδα.

Πως μπορούν οι αναγνώστες να δουν και να αγοράσουν τις δημιουργίες σου; Στη σελίδα μου @ioulia_vasilaki στο instagram και στο facebook μπορούν να δουν τη συλλογή και με ρωτήσουν οτιδήποτε. Όλα γίνονται κατόπιν παραγγελίας και είναι χειροποίητα από εμένα.

styling: Ιωάννα Σοφιανοπούλου | μοντέλο: Λυδία Αιβαλή | φωτογράφος: Βασιλης Τοπουσλίδης

Aναζήτησε τον διαγωνισμό που οργάνωσε το Savoirville και η Ioulia Vasilaki στο instagram