Το βλέπω μέσα στο σπίτι μου, το βλέπω και έξω από το σπίτι μου. Πολλά κορίτσια που ύστερα θα γίνουν κοπέλες και στη συνέχεια γυναίκες, αναπτύσσουν ένα είδος φιλίας με τη μαμά τους από την εφηβική ηλικία. Από τότε που οι έρωτες και οι ανασφάλειες σε πνίγουν και οι φίλες σου παραείναι άπειρες για να σε βοηθήσουν. Πας λοιπόν, στα μεγάλα μέσα.

MOTHER-DAUGHTER

Η μαμάδες όλου του κόσμου θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους και όπως και να το κάνουμε, η αντικειμενικότητα δεν είναι το φόρτε τους. Κάποιες θεωρούν πως μπορούν να δουν τα πράγματα σαν τρίτος, κάποιες το παίρνουν πολύ προσωπικά και άλλες στην προσπάθειά τους να τις αποδεχτεί ως φίλες το παιδί τους, χάνουν την έννοια της λέξης “μητέρα”.

Και πες πως η δική σου η μαμά, μπορεί να είναι τέλεια και ως μητέρα και ως φίλη. Με την σωστή ποσότητα της καθεμίας ιδιότητας. Πόσο σωστές μπορεί να είναι όμως οι συμβουλές που θα σου δώσει; Αρχικά, γιατί η ίδια μεγάλωσε σε μια διαφορετική εποχή από εσένα, τότε που έλεγαν τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη. Και στην συνέχεια, γιατί ίσως στην προσπάθειά της να σε προστατέψει από το να πληγωθείς, χάσεις μερικές εμπειρίες που πρέπει να έχεις σε αυτή την ζωή. Γιατί και ο έρωτας μερικές φορές έχει κλειστή την πόρτα και η απόρριψη πονάει.

Η μαμά σου σίγουρα θα σου δώσει μια πιο έμπειρη συμβουλή από μια συνομήλικη φίλη σου. Όπως και να το κάνουμε έχει ζήσει πέντε, δέκα, είκοσι πράγματα παραπάνω από εσένα και τον περίγυρό σου και πες πως πριν παντρευτεί είχε κάνει και μερικές σχέσεις. Αυτό λοιπόν, την κάνει να έχει μεγαλύτερη τριβή με το αντρικό φύλο απ’ ότι εσύ και οι φίλες σου. Παρ’ όλα αυτά, η συμβουλή της μαμάς σου μόνο δεν είναι αρκετή για να δράσεις. Μαζεύεις γνώμες από όπου μπορείς και μετά κάνεις ότι ακριβώς θέλεις εσύ. Ούτε αυτό που θα σου πει η μαμά σου, ούτε αυτό που θα σου πουν οι φίλες σου. Θα κάνεις ότι ακριβώς σου ταιριάζει εσένα σαν Κατερίνα, Μαρία, Ιωάννα. Το καλό όμως με την σχέση φιλίας μεταξύ μαμάς και κόρης είναι ότι σε αγαπάει πιο πολύ από τον εαυτό της και πάντα θα σε βάζει πιο πάνω από τα θέλω της. Πράγμα που δεν θα βρεις ποτέ, όσο αγαπημένες και αν είστε, σε μια φίλη σου.

Μπορεί λοιπόν, να είναι η μαμά σου και η καλύτερή σου φίλη;