Μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε ποιο είναι αυτό το χρονικό σημείο κατά το οποίο ένα ζευγάρι απολαμβάνει την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Αν και εξειδικεύτηκε στα παντρεμένα ζευγάρια και επιπλέον αναγνώρισε ότι μέχρι τότε υπάρχουν ανακατατάξεις, απογοητεύσεις, στενοχώριες, το χρονικό σημείο ορόσημο για την επίτευξη της καλύτερης περιόδου για ένα ζευγάρι είναι τα 20 χρόνια. Μπορεί να είναι λίγο μακρινό για εσένα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μόνο τότε νιώθεις καλά.

Οι ερευνητές εστίασαν σε σχέσεις μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών και συγκεκριμένα στην οικογενειακή τους ευτυχία, τις κοινές τους δραστηριότητες αλλά και τις διαφωνίες τους και κατέληξαν στο γεγονός ότι η ευτυχία, αρχικά δεν είναι εύκολο πράγμα και χωρίς να το θέλουμε την απομακρύνουμε πολλές φορές τα πρώτα χρόνια της σχέσης από την αγωνία μας να είναι όλα καλά. Γι’ αυτό στα 20 χρόνια δείχνει το ζευγάρι να έχει επιτύχει τη πολυπόθητη ισορροπία μιας, να διαφωνεί λιγότερο και η πλειοψηφία των ζευγαριών που μελετήθηκαν, εκείνη την περίοδο της σχέσης τους άρχισαν να κάνουν πράγματα, να δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες, να τολμούν και όλα αυτά να τα κάνουν μαζί.

Προφανώς και δεν έχουν όλα τα ζευγάρια αυτή την ευτυχή εξέλιξη. Κάποια καταλήγουν και σε διαζύγια όταν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές. Το συμπέρασμα όμως στο ήθελε να εστιάσει η μελέτη, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι όσο περισσότερο καιρό είναι μαζί ένα ζευγάρι τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες βελτίωσης της οικογενειακής τους ζωής, με την προϋπόθεση ότι το θέλουν και οι δυο.

Οι ερευνητές Paul R. Amato και Spencer L. James, κλείνουν την έρευνα λέγοντας ότι: «Ενώ ο δρόμος προς την ευτυχία δεν είναι πάντα εύκολος, το να είσαι με έναν σύντροφο για 20 χρόνια και πλέον, μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη της μέγιστης ευτυχίας μακροπρόθεσμα».

featured image: unsplash.com