Εσύ θα ορίσεις την καλύτερη ώρα για να φας, καθώς παίζουν πολλά ρόλο, πολλοί παράγοντες γι’ αυτό όπως για παράδειγμα η ηλικία και ο τρόπος ζωής που έχεις.

Ας πούμε, εάν στη δουλειά σου είσαι με βάρδιες και εργάζεσαι όταν οι περισσότεροι κοιμούνται, τότε οι χρόνοι σου είναι σίγουρα διαφορετικός. Ο γενικός κανόνας λέει, να τρως μέσα σε δύο ώρες αφού έχεις ξυπνήσει και να τρως κάτι κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Είναι σημαντικό να τρως με συνέπεια σε τακτές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση βραδινού γεύματος μεταξύ 5 και 7 μ.μ. είναι καλή ώρα για τη συνολική υγεία. Εάν αυτό όμως δεν ταιριάζει στο δικό σου πρόγραμμα, τότε προσπάθησε να τρως 2 με 3 ώρες πριν κοιμηθείς, για να αποφύγεις διάφορα προβλήματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πώς να βρεις το σωστό πρόγραμμα δείπνου για εσένα;

Πώς θα δημιουργήσεις ένα σωστό πρόγραμμα φαγητού, το οποίο θα μπορείς να τηρείς κιόλας;

Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πρώτα από όλα την εργασία σου, το επίπεδο πείνας, τα φάρμακα, τις καθημερινές δραστηριότητες και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής σου, διότι παίζουν σημαντικό ρόλο όλα αυτά και μόνο έτσι θα καταφέρεις να υπολογίσεις τα γεύματά σου. Δες σαν ένα χρονοδιάγραμμα!

Το ιδανικό είναι να τρως κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες, αλλά πριν ξεκινήσεις να υπολογίζεις σκέψου και πως το βράδυ θα πρέπει να έχεις φάει δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Το υγιεινό δείπνο συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία σου, όπως το σταθερό σάκχαρο στο αίμα, τη διατήρηση του βάρους και ο βελτιωμένος ύπνος.

Εάν πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή χρόνιες καούρες θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να φας πιο νωρίς, ώστε να έχεις χωνέψει πριν ξαπλώσεις. Εάν έχεις διαβήτη μπορεί να παρατηρήσεις καλύτερα αποτελέσματα στη γλυκόζη του αίματος αν τρως τρεις με τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο. Όλα εξαρτώνται από τον κάθε οργανισμό.

Φρόντισε να συμβουλευτείς τον ιατρό σου ή κάποιον ειδικό για να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις ένα πλήρες και σωστό γεύμα, για τις ώρες που σε βολεύει καλύτερα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ακούς πάντα το σώμα σου και να μην το αγνοείς! Εκείνο θα σου δείξει το πότε χρειάζεται φαγητό και το πότε όχι.

Ποια τρόφιμα να αποφύγεις πριν τον ύπνο;

Ανεξάρτητα από την ώρα που τρως το βραδινό σου, υπάρχουν ορισμένες τροφές που καλό είναι να αποφεύγεις αν θέλεις να κοιμάσαι καλά. Οι λιπαρές τροφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν και μπορεί να καθίσουν βαριά στο στομάχι σου εάν καταναλωθούν πολύ αργά. Αυτό θα προκαλέσει δυσπεψία και θα επηρεάσει τον ύπνο σου.

Μάλιστα, δεν γίνεται να μην γνωρίζεις πως τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σου. Κι αυτό για προφανείς λόγους!