Ας το παραδεχτούμε εδώ στην Κύπρο πως μόλις φεύγει το καλοκαίρι, δεν λέμε πως έρχονται Χριστούγεννα αλλά πρώτα η Γιορτή του Κρασιού. Έχει στιγματίσει για τα καλά την πόλη της Λεμεσού και τον Δημόσιο Κήπο αφού εδώ και 53 χρόνια η Γιορτή του Κρασιού υπάρχει και δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους από όλες τις πόλεις και χωριά.  Ξεκινάει στις 28 Αυγούστου και τελειώνει στις 7 Σεπτεμβρίου συνήθως.

krasion1

Η Γιορτή του Κρασιού, λένε πως είναι εμπνευσμένη από τις αρχαίες γιορτές προς τιμήν του Θεού Διόνυσου και τιμά μια μακρά παράδοση παραγωγής κρασιού στην Κύπρο.

Το σκηνικό εκεί ιδιαίτερο καθώς σκοπός είναι να μοιάζει με ένα κυπριακό χωριό, με καφενεία, ταβέρνες, τοπικές αναπαραστάσεις, παραδοσιακοί κυπριακοί χοροί και διακοσμήσεις με κυπριακά στοιχεία. Φυσικά ο τεράστιος βρακάς ύψους 7 μέτρων, με την κυπριακή στολή και το μεγάλο μουστάκι δεν περνά απαρατήρητος και αναμφισβήτητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το έμβλημα της γιορτής, αφού υπάρχει από το 1962, μέχρι και σήμερα. Μάλιστα κάτω από τη μορφή του βρακά υπάρχει γραμμένο το ρητό «ΠΙΝΝΕ ΚΡΑΣΙΝ ΝΑΣΙΗΣ ΖΩΗΝ» (οκ δεν είναι δύσκολο όμως μπορεί κάποιοι να μην καταλάβατε γρί. Translate: Πίνε κρασί να έχεις ζωή.

6rrrr

Άφθονο κυπριακό φαγητό και κρασί, το οποίο κρασί πάει και έρχεται ενώ το κέφι όλο και μεγαλώνει για ντόπιους και ξένους. Και όταν λέω μεγαλώνει, εννοώ πως όλοι γελάνε και κανείς δεν περπατάει ίσια.. Θυμάμαι την πρώτη μέρα πριν χρόνια που πήγα στη γιορτή με τους γονείς μου, ένα πράμα μου είχε κάνει περισσότερο εντύπωση. Ο χορός πάνω στα σταφύλια. Αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν να πατάνε τα σταφύλια για να βγει το ζουμί και μετά να πρέπει να το πιώ; Τι εννοείς Βάσω παιδί μου, το επεξεργάζονται μετά, είπε η μαμά, ε και τώρα πίνω, πίνω πολύ.

Τα τελευταία δύο χρόνια είναι η αλήθεια πως δεν έχω πάει, δεν ξέρω γιατί, απλά έτυχε.Το μετανοιώνω όμως μετά γιατί πιστεύω πως κάτι τέτοιες εκδηλώσεις είναι που υπάρχουν για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Εκεί είναι η παράδοση του τόπου μου, μια άλλη εποχή, αλλιώτικη με τη δική μου…μα την αγαπώ !

9ba6bede2fcfbf4fb7c3d2292da076d7_XL

Φωτογραφίες : Pinterest (Georgia San), newsbomb.gr, kathimerini.com.cy