Σκέφτηκα καλά τι μου έχει προσφέρει το ποδόσφαιρο. Ξέρω πόσο τυχερός ήμουν που είχα όλες αυτές τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν. Έχω ασχοληθεί και με άλλες φιλανθρωπικές ενέργειες στο παρελθόν αλλά ξέρω καλά ότι πρέπει να κάνω περισσότερα. Θέλω να βοηθήσω ώστε και άλλα παιδιά να έχουν τις ευκαιρίες που είχα και εγώ. Έτσι από σήμερα χαρίζω το 1% των αμοιβών μου σε ένα συλλογικό ταμείο που θα λέγεται ‘Κοινός Στόχος’, του οποίου τη διαχείριση έχει αναλάβει ένα γκρουπ 120 φιλανθρωπικών οργανώσεων με έργο σε περισσότερες από 80 χώρες

Ο Χουάν Μάτα δεν ήταν ποτέ σταρ του ποδοσφαίρου. Δεν έχει κάνει διαφημίσεις σαμπουάν. Τα μαλλιά του δεν έχουν κάποιο ευφάνταστο σχέδιο. Όσο μας επιτρέπει η φανέλα και το σορτσάκι να δούμε δεν έχει γεμίσει το σώμα του τατουάζ. Δεν νομίζω καν να υπήρξε αφίσα σε κάποιο παιδικό δωμάτιο πιτσιρικά. Δεν κυνηγά τις κοσμικότητες και τα πάρτι. Έχει επιλέξει να ζει διαφορετικά από ότι οι συνάδελφοί του ποδοσφαιριστές. Και το καλοκαίρι πέρασε τις διακοπές του στην Ινδία, θέλοντας να γνωρίσει ο ίδιος τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων σε αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη. Το ταλέντο του που είναι τόσο όσο, η γνώση των βασικών και η αφοσίωσή του τού έδωσαν τη δυνατότητα να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να έχει κάτι παραπάνω από έναν σεβαστό μισθό.

Ο Χουάν Μάτα είναι ένας ακόμα ποδοσφαιριστής, λες. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Κι όμως!  Ο Ισπανός διαθέτει και κάτι ακόμα, που τον κάνει ξεχωριστό.

 Διαθέτει ψυχή. Ήθος. Αξίες. Ανθρωπιά.