Η μαμά μου πάντα λέει ότι για να βγει νόστιμο ένα φαγητό, το βασικό συστατικό είναι η αγάπη. Κατά καιρούς, έχει τύχει να το ακούσω αυτό και από διάφορους μάγειρες στην τηλεόραση ή το Instagram. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μια έξαλλη κοπέλα που απηύθυνε την εξής ερώτηση σε έναν πολύ γνωστό σεφ: Φτιάχνω αυτό το κέικ πορτοκαλιού χρόνια ακολουθώντας τη συνταγή της μαμάς μου. Είπα μία φορά να δοκιμάσω και τη δική σου και βγήκε χάλια. Είσαι σίγουρος για τις αναλογίες των συστατικών; Κι εκεί που κανείς θα νόμιζε ότι θα ξεκινούσε μία μεγάλη συζήτηση για αλεύρι και αυγά, εκείνος επέλεξε να απαντήσει κάπως διαφορετικά: Εσύ είσαι σίγουρη ότι δεν είχες νεύρα όταν το έφτιαχνες; 

Με μία τόσο μικρή ερώτηση κατάφερε να συστήσει αυτήν την κοπέλα στην έννοια της mindful μαγειρικής

Το mindfulness θα το έχεις δει να κερδίζει έδαφος τελευταία. Ενσυνειδητότητα στα ελληνικά, αλλά είναι που το auto-correct δε το αναγνωρίζει και χάνεις τη μπάλα. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε να δούμε αυτόν τον όρο και στο χώρο της μαγειρικής. Σκέψου μόνο πόσες φορές γύρισες σπίτι αργά από το γραφείο κι έφτιαξες κάτι γρήγορο να φας μιας και ήταν μόλις το δεύτερο γεύμα της ημέρας σου. Ή εκείνες τις φορές που αγχώθηκες για ένα τραπέζι και ψιλοκόβοντας τα λαχανικά, πήρες μαζί και λίγο από το δάχτυλο σου.

Η mindful μαγειρική στρέφει την προσοχή στις αισθήσεις και την ηρεμία

Πριν πιάσεις το ξύλο κοπής, πιάσε πρώτα τη συνείδηση σου και φέρ’την στο εδώ και τώρα. Είναι μία καλή αρχή. Ένα προμαγειρεμένο γεύμα που απλά θα ξεπαγώσεις από την κατάψυξη, δε μπορεί να σου δώσει κάποια χαρά. Τα αρώματα της σούπας, ο ήχος του καρότου και η ξεροψημένη όψη της πατάτας, όμως, μπορούν.

Όπως όλα τα πράγματα που κάνεις με ενσυνείδηση, έτσι και η μαγειρική σε βοηθά να κατεβάσεις ταχύτητα. Αντί να σκέφτεσαι όλες τις εκκρεμότητες που σε περιμένουν, σκέψου πόσο πολύ θα ταίριαζε και λίγο σέλερι στη σούπα σου. Με αυτό τον πολύ απλό τρόπο, η μαγειρική μπορεί να γίνει άλλη μία προσθήκη στη λίστα του self-care. Kαι σίγουρα συμφέρει περισσότερο από τις ατέλειωτες μάσκες ομορφιάς που αγοράζεις μανιωδώς.

Featured Image: @lelia_milaya via Twenty20