Επικοινωνία, κατανόηση, πολιτισμός, ιστορία, αλληλεπίδραση, γνώση, σοφία, σύγχρονος κόσμος, είναι μόνο κάποιες από τις λέξεις που στροβιλίζονται στο μυαλό μου στη σκέψη της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας.

Τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών αναδύονται διαρκώς μέσα στο παγκοσμιοποιήμενο και αλληλεξαρτώμενο περιβάλλον. Η γλωσσομάθεια αποτελεί χωρίς αμφιβολία έρεισμα τόσο για τη σύνδεση και την ουσιαστικότερη επικοινωνία, όσο και για τις δεξιότητες που αναζητά ο πραγματικός κόσμος. Σε μια κοινωνία όπου τα σύνορα έχουν εξαλειφθεί, σε μια κοινωνία όπου οι νέες τεχνολογίες έχουν επιφέρει ριζικές αλλαγές σε κάθε φάσμα της καθημερινότητας μας, η εκμάθηση ξένων γλωσσών φαντάζει ως το πολυπόθητο «εισιτήριο» για το μέλλον.

Πάμε να δούμε μαζί κάποια από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να μας προσφέρει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Προσωπική εξέλιξη

Η αξία της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας εντοπίζεται στην προσωπική μας εξέλιξη. Είναι πραγματικά μαγικός ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να διευρύνεις τους πνευματικούς ορίζοντες, την κριτική σου σκέψη, να οξύνεις τις νοητικές σου δεξιότητες και να αποκτήσεις έναν πολύπλευρο τρόπο κατανόησης της πολυσύνθετης κοινωνίας.

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι το μονοπάτι προς την πνευματική ελευθερία. Το μονοπάτι που θα σε τραβήξει από τον σκοταδισμό και τη στενότητα. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και η εμβάπτιση σε μια εντελώς νέα και πολλές φορές διαφορετική κουλτούρα και κοσμοθεωρία, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να γνωρίσεις τις ξεχωριστές πλευρές του εαυτού σου και αυτό είναι απλά ανεκτίμητο.

Πολιτισμική επίγνωση

Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας οξύνει στο έπακρο την πολιτισμική επίγνωση και μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε την έννοια της διαφορετικότητάς. Γλώσσα σημαίνει πολιτισμός και κουλτούρα, σημαίνει ώσμωση διαφορετικών νοοτροπιών και αντιλήψεων. Αυτή η ευαισθητοποίηση που σου προσφέρει μια ξένη γλώσσα, σε προτρέπει να υπεισέλθεις σε έναν νέο και μοναδικό τρόπο επικοινωνίας όπου τα πάντα στην αρχή φαντάζουν τρομακτικά. Η αμοιβαία κατανόηση, ο διαμοιρασμός πληροφοριών, απόψεων, σκέψεων και η γενικότερη έκθεση σε μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας, είναι αξίες ασύλληπτα σημαντικές.

Περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας

Σε επαγγελματικό επίπεδο, η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί πολλές φορές το «κλειδί» της επιτυχίας. Ζούμε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια οικονομία με έναν όλο και πιο ποικίλο εθνικό πληθυσμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πολυγλωσσία είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό για μεγάλο ποσοστό εργοδοτών. Η γνώση και η ευχέρεια σε περισσότερες από δυο γλώσσες αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, ενώ η γνώση της αγγλικής γλώσσας εξακολουθεί να κατέχει τα ηνία  και πολλές φορές θεωρείται ως μια δεδομένη δεξιότητα.

Ταξίδια και σπουδές στο εξωτερικό

Εάν σκοπεύεις να ταξιδέψεις ή να εργαστείς στο εξωτερικό, η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας θα σου δώσει τα απαραίτητα εφόδια για την καλύτερη και ομαλότερη «προσγείωσή» σου. Μαθαίνοντας μια νέα γλώσσα, ανοίγεις μια κλειδωμένη πόρτα του κόσμου η οποία θα σε οδηγήσει στον δρόμο της εξερεύνησης. Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η κατοχή δεξιοτήτων σε περισσότερες από μία γλώσσες «φωτίζει» επίσης τον κόσμο της κατανόησης της διεθνούς τέχνης και λογοτεχνίας, μέσα από τις οποίες θα εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο την αξία του πλουραλισμού και της κουλτούρας.