Να είναι ο τρόπος που μας μεγάλωσαν, οι ορμόνες του γυναικείου οργανισμού, η μίμηση της μαμάς μας; Οι γυναίκες μπορεί να μην είμαστε όλες ίδιες μεταξύ μας αλλά υπάρχουν κάποιες στρερεότυπες συμπεριφορές που κάνουν τους άντρες να φρικάρουν κι εμάς να απορούμε με την φρίκη τους.

article-2125059-1277B7E9000005DC-158_634x423

Η απαίτηση να μας φέρονται σαν πριγκίπισσες.

Μικρές είδαμε όλες της ταινίες της Disney, παίξαμε με τη Barbie βασιλοπούλα και στις απόκριες ντυθήκαμε πριγκίπισσες, τι άλλο; Ίσως να μας αποκαλούσε κι ο μπαμπάς «μικρή μου πριγκίπισσα» και κάπου εκεί το πιστέψαμε. Μας φαίνεται λοιπόν αδύνατο να μας ακουμπάνε οι κοινοί θνητοί στο μετρό και πασαλειβόμαστε με αντισηπτικά και αρωματικά μαντηλάκια. Τα αγόρια μας πρέπει να είναι σωστοί πρίγκιπες, να μας ανοίγουν πόρτες, να πληρώνουν για μας και να μας υπερασπίζονται ακόμα και στις πιο γελοίες παρεξηγήσεις. «Μα καλά δεν θα πεις τίποτα στον σερβιτόρο που ο καφές μου είναι σκέτη πίκρα; Είναι καφές αυτό;!».

Το άγχος μην τυχόν και τσαλακωθούμε.

Σαν πριγκίπισσες που είμαστε πρέπει να έχουμε και μια αξιοπρεπή εικόνα σε τούτη την κοινωνία. Άψογο μαλλί, νύχι, μακιγιάζ και συμπεριφορά. Κάπου το χάνουμε όταν δεν κάνουμε βουτιά για να μη φριζάρει το μαλλί, υπομένουμε ώρες ατέλειωτες στα κλαμπ χωρίς να χορεύουμε γιατί φοράμε τακούνια και σκεφτόμαστε δύο φορές αν θα πάμε διακοπές με το αγόρι μας γιατί θα μας δει άβαφτες. Το ίδιο ισχύει και για την συμπεριφορά. Κανείς μα κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει αστειάκι εις βάρος μας. Όποιος δεν μας παίρνει σοβαρά μπαίνει αυτόματα στη μαύρη λίστα.

Η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων έχει το δικό της πρωτόκολλο.

Η αποστολή μηνυμάτων από το κινητό ή τα social media δεν μπορεί να γίνεται τυχαία. Ο σύλλογος καλής επικοινωνίας γυναικών κάθισε, σκέφτηκε και έβγαλε ένα πρωτόκολλο. Σύμφωνα με αυτό οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα αποστολής του πρώτου μηνύματος όταν ο παραλήπτης είναι άντρας για τον οποίο ενδιαφέρονται. Εάν εκείνος τους στείλει μήνυμα εκείνες πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μία μέρα για να απαντήσουν. Εάν όμως το αρσενικό αποφασίσει να ακολουθήσει την ίδια τακτική, αργώντας να απαντήσει στα μηνύματα, τότε η γυναίκα οφείλει να τον στείλει από κει που ήρθε. Οποιαδήποτε παραβίαση του πρωτοκόλλου τιμωρείται εις θάνατον.

Η εμμονή με τα ρούχα μας.

Γι’ αυτό και κανείς δεν πρέπει να τα αγγίζει, τσαλακώνει, σκίζει κλπ. Εάν ένας άντρας πει πως το συνολάκι της κοπέλας του δεν είναι του γούστου του, πρέπει να περιμένει τις συνέπειες. Και δεν υπάρχει λόγος να γίνονται ερωτήσεις τύπου «Μα τι τα θες τόσα παπούτσια;», «Δεν καταλαβαίνω γιατί ξόδεψες ένα χιλιάρικο σε μια τσάντα.». Κι άμα ο άλλος τολμήσει να σκίσει εσώρουχο της Victoria’s Secret θα πρέπει να τρέξει κάπου να κρυφτεί.

Η μανία με την οργάνωση.

Από το που πάει το κάθε αντικείμενο στο σπίτι, έως το πως θα περάσουμε τις διακοπές στο νησί. Η οργάνωση είναι μεγάλο προσόν, όμως καμιά φορά γίνεται εμμονή και χαλάει τις όμορφες στιγμές. Είναι οκ να αφεθείς στις διακοπές χωρίς να σε νοιάζει το πρόγραμμα, αν θα προλάβετε το μουσείο ανοιχτό ή τον ήλιο στην παραλία. Κι άμα είχατε δώσει ραντεβού να δείτε μια παράσταση η οποία τελικά είναι sold out, δεν χρειάζεται γκρίνια και πανικός. Η αλλαγή σχεδίων δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

Το άγχος του τι θα πει ο κόσμος.

«Μα δεν γίνεται να έρθεις διακοπές στο χωριό, θα μας δυο οι συγγενείς», «Μην με φιλάς μπροστά σε όλο τον κόσμο!», «Μ’ αρέσει να περνάω χρόνο μαζί σου απλά πρέπει να ξέρω τι υπάρχει μεταξύ μας για να συνεχίσω. Με ρωτάνε συνεχώς αν τα έχουμε.». Παραδοσιακά η γυναικεία ύπαρξη τραβάει τα βλέμματα και στιγματίζεται πιο εύκολα. Μόνο που το 2014, ακόμα και στην Ελλάδα, το τι κάνει μια γυναίκα, όπως και κάθε άνθρωπος, είναι δικός της λογαριασμός. Δεν θα μας λιθοβολήσει κανείς που έχουμε αγόρι. Στη χειρότερη περίπτωση, αν ζεις σε μικρή πόλη, να ακολουθήσει κουτσομπολιό. Αλλά γιατί να υπάρχει άγχος για το «τι θα πει ο κόσμος;».

Η προσήλωση στο θέμα των σχέσεων.

Δύο άνθρωποι που αρέσουν ο ένας στον άλλο και βγαίνουν δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτομάτως θα τα φτιάξουν. Τις περισσότερες φορές θέλει χρόνο. Η δική μας ανυπομονησία όμως λόγω της εμμονής μας για το «που πάει η σχέση μας», όχι μόνο μπορεί να κάνει τον άλλο να φρικάρει, αλλά μας φορτώνει με περιττό άγχος που δεν θα χρειαζόταν να έχουμε. Η προσωπική μας ζωή πρέπει να είναι απλή και να μας ξεκουράζει από τις υποχρεώσεις, όχι να μας φέρνει περισσότερα προβλήματα.

Φυσικά, δεν είμαστε όλες οι γυναίκες ίδιες. Όμως το πιθανότερο είναι πως όλες θα έχουμε έστω και μία από αυτές τις εμμονές. Εμμονές που όχι μόνο φρικάρουν τους άντρες, αλλά δυσκολεύουν και την καθημερινότητά μας.