Στους οδηγούς του GreekCityWalks ο χρήστης μπορεί να βρει ότι θα περίμενε από έναν ταξιδιωτικό οδηγό αλλά και πολλά περισσότερα μιας και συνδυάζουν τους μεν με οδηγούς πόλης. Οι πληροφορίες είναι δοσμένες με διαφορετικό τρόπο έτσι ώστε να είναι φιλικοί και εύχρηστοι σε έναν ξένο επισκέπτη της πόλης αλλά και σε ένα ντόπιο που θέλει να τους χρησιμοποιήσει κυρίως ως οδηγούς πόλης για να βρει τα σημεία διασκέδασης και δευτερευόντως ως ταξιδιωτικούς και ενημερωθεί για την πόλη του. Ο Παρίσης Πάνου, ο εμπνευστής της ιδέας απάντησε σε μερικές ερωτήσεις για να μάθουμε περισσότερα για την εφαρμογή που κυκλοφορεί επίσημα αυτές τις μέρες. 

athGR1

Πόσες διαδρομές περιλαμβάνει κάθε οδηγός και ποιες περιοχές καλύπτουν; Έχει δοθεί έμφαση μόνο στο ιστορικό κέντρο κάθε πόλης ή οι διαδρομές επεκτείνονται στον ευρύτερο αστικό ιστό;

Οι οδηγοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν 30 και 23 διαδρομές αντίστοιχα. Αν και έχει δοθεί έμφαση στο ιστορικό κέντρο της κάθε πόλης οι διαδρομές δεν περιορίζονται εκεί μιας και ο σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα από την κάθε πόλη. Έτσι ο περιπατητής θα δει ότι οι μισές περίπου διαδρομές του κάθε οδηγού αφορούν γειτονιές ή ακόμα και προάστια που οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί αγνοούν πλήρως και όπως θα καταλάβετε αδίκως.

athGR2 athGR3

Πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη ταξιδιωτική εφαρμογή “προστατεύει” έναν επισκέπτη από τις πολυδιαφημισμένες “τουριστικές παγίδες” στις οποίες αναπόφευκτα “πέφτουμε” όταν επισκεπτόμαστε ένα μέρος για πρώτη φορά;  

Γενικά επειδή ούτε σε εμάς αρέσει όταν πηγαίνουμε σε ένα ξένο μέρος να το βλέπουμε πολύ επιδερμικά με την στεγνή έννοια του τουρισμού και επειδή ο οδηγός εστιάζει και στους κατοίκους των δύο αυτών πόλεων είχαμε δύο πολύ σοβαρούς λόγους για να αποφύγουμε την ευκολία στις επιλογές που προσφέρουμε. Τουλάχιστον σε σχέση με τα μαγαζιά που έχουν μπει έχουμε προσπαθήσει να παρακάμψουμε οτιδήποτε ευκαιριακό και τουριστικό με την έννοια του φθηνού και μαζικού, βάζοντας πρώτα τα πιο κλασσικά και διαχρονικά μαγαζιά της κάθε πόλης. Φυσικά από έναν οδηγό δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα κέντρα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια όπως π.χ. η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και το Χαλάνδρι στην Αθήνα ή η Βαλαωρίτου στην Θεσσαλονίκη αλλά και εκεί προσπαθήσαμε να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας.

athGR4 thesGR4

Υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια που επελέγησαν οι περίπατοι που προτείνεις;

Οι διαδρομές επιλέχθηκαν κυρίως με την λογική της συνοχής της κάθε περιοχής με βάση την αισθητική και τον χαρακτήρα της. Παραδείγματος χάριν τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι  αν και γειτονικές και πολύ κοντινές περιοχές έγιναν  φυσικά διαφορετικές διαδρομές. Βέβαια δεν έχουν όλες οι περιοχές τόσο εμφανή και διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από την επιλογή. Στην Αθήνα πάλι, λόγω του μεγέθους της, δε θέλαμε να κουράσουμε τον επισκέπτη με ώρες ταξιδιού στα λεωφορεία και τοποθετήσαμε όσο μπορούσαμε τις απομακρυσμένες  διαδρομές μας σε περιοχές με μέσα σταθερής τροχιάς και κυρίως το μετρό. Δηλαδή κάποιες περιοχές που θα μπορούσαν να είναι μέσα στον οδηγό και προς το παρόν δεν είναι, θα προστεθούν με την μελλοντική επέκταση του δικτύου μετρό της Αθήνας.

Μια εφαρμογή τέτοιου είδους όπως οι «Περπατώντας την Αθήνα» και «Περπατώντας τη Θεσσαλονίκη» θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και από έναν “ντόπιο” περιηγητή που ξεκινάει μια βόλτα σε λιγότερα γνωστά σημεία της πόλης του, με διάθεση περιπέτειας;

Όπως προαναφέρθηκε ο ντόπιος είναι το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικός για τους οδηγούς μας από έναν επισκέπτη που θα χρησιμοποιήσει μόνο 2-3 από τις διαδρομές για μία φορά. Ο Αθηναίος ή Θεσσαλονικιός που θα θελήσει να περπατήσει σε περιοχές της πόλης του που δεν έχει ξαναπάει ή και σε μέρη από τα οποία περνάει κάθε μέρα και δε παρατηρεί ή δε γνωρίζει ενδελεχώς, θα συνειδητοποιήσει μέσα από τους περιπάτους αυτούς ότι ζει σε μία πόλη πολύ πιο όμορφη από αυτή που βλέπει πηγαίνοντας κάθε μέρα στην δουλειά.

thesGR5  

Εάν κάποιος θέλει να “δοκιμάσει” τις εφαρμογές πριν τις αγοράσει τι πρέπει να κάνει; Υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Φυσικά και υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν τις lite εκδόσεις των εφαρμογών μας στις οποίες θα βρει την πρώτη διαδρομή της ξεκλείδωτη. Από εκεί και πέρα μπορεί να κατεβάσει επί πληρωμή όλες τις υπόλοιπες ή ένα τουριστικό πακέτο με τις διαδρομές του κέντρου ή και μία μία όποια διαδρομή θέλει.

Σύμφωνα με ποιό πρότυπο είναι σχεδιασμένες οι εφαρμογές Greek City Walks και με ποιές εκδόσεις iPhone είναι συμβατές; Τι λειτουργικό σύστημα απαιτούν;

Οι εφαρμογές μας είναι συμβατές με όλα τα λειτουργικά συστήματα iOS από το 5.0 και πάνω και είναι συμβατές με όλα τα iPhone από το 3 και μετά. Μπορούν να λειτουργήσουν σε iPod touch και iPad αλλά είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν καλύτερα στις συσκευές τηλεφώνου iPhone.

Να περιμένουμε “επέκταση” των Greek City Walks και σε άλλα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων όπως αυτά που λειτουργούν υπό “ανδροειδείς” πλατφόρμες;

Οι εφαρμογές λειτουργούσαν πειραματικά εδώ και ένα χρόνο περίπου ενώ κυκλοφορούν επίσημα και ολοκληρωμένα πλέον από τον Ιανουάριο του 2014. Οπότε η επέκταση σε κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα ενώ είναι στις πρώτες μας σκέψεις θα αργήσει λίγο και θα γίνει αφού παρακολουθήσουμε για ένα χρονικό διάστημα την πορεία των εφαρμογών στο iPhone.