O εμβληματικός Γιώργος Καπουτζίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή “Αυτός και ο άλλος” της ΕΡΤ και μίλησε ακριβώς όπως τον έχουμε συνηθίσει: Mε αφοπλιστική ειλικρίνεια, εντυπωσιακή αξιοπρέπεια, τετράγωνη λογική και συγκλονιστικό συναίσθημα. Ο σεναριογράφος-παρουσιαστής και ηθοποιός, έχει κάνει το coming out του δημόσια και έχει αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα, κάτι το οποίο αποτελεί μια δυνατή αρχή, ώστε και άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ ελληνικής κοινότητας να πάψουν να φοβούνται τις συνέπειες και να κρύβουν την αλήθεια σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης δήλωσε αποφασισμένος να αγωνιστεί και περαιτέρω για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας αναπτύσσοντας και ακτιβιστική δράση.

Δεν ξέρω εάν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο που το συντηρητικό πατριαρχικό κι όπως φαίνεται αρκετά προβληματικό κατεστημένο, έχει αρχίσει να αμφισβητείται έντονα για τα πεπραγμένα του από τις κοινωνικές ομάδες που τόσα χρόνια ζούσαν υπό τον ζυγό του. Οι γυναίκες και οι gay καταπιέστηκαν συστηματικά από τις πατριαρχικές κοινωνίες -οι οποίες πίστευαν στο δόγμα του ‘φυσιολογικού’, το οποίο μόνο φυσιολογικό δεν ήταν- και βάσιζαν τις θεωρίες τους σε επιχειρήματα του τύπου “ο θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα’ την ίδια στιγμή που έβριζαν ή και έδερναν τη σύζυγό τους πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού τους.

Έχει έρθει όμως η στιγμή που όλοι αυτοί οι ‘νοικοκυραίοι’ βλέπουν τα θύματά τους να υψώνουν το ανάστημά τους και να διεκδικούν αυτό που δικαιούνται: Aποδοχή, ισότητα, ελευθερία και σεβασμό. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά δεν βολεύουν και ιδιαίτερα τους μικροαστούς με αποτέλεσμα να προσπαθούν να καταστείλουν αυτήν την κοινωνική επανάσταση, όμως αυτή τη φορά, κάτι πραγματικά αλλάζει και δεν θα καταφέρουν να επιβληθούν. Οι γυναίκες που κακοποιήθηκαν έχουν αρχίσει να μιλάνε- ναι τώρα, γιατί τώρα είναι η ώρα- και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν πάψει να σιωπούν γιατί δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να ντρέπονται.

Είχαμε εντελώς λανθασμένα κριτήρια σχετικά με το τι είναι σωστό και λάθος όσον αφορά έναν άνθρωπο: Aντί να ντρέπονται οι κακοποιητικοί υποκριτές, ντρέπονταν οι gay.

Aντί να καταδικάζονται οι βιαστές, αμφισβητούνταν τα θύματα. Με εξαπτέρυγα μερικά κομποσκοίνια, κάποιες ελληνικές σημαίες, ορισμένες γραβάτες και το αν κάνεις ιεραποστολικό ετεροφυλόφυλο σεξ η κοινωνία έκρινε εάν είσαι αρκετά καλός ή όχι για να υπάρχεις στους κόλπους της, ενώ αυτά τα οποία έπρεπε να κοιτάει στην πραγματικότητα, απείχαν πολλά εκατομμύρια έτη φωτός.

Έτσι λοιπόν, στη δήλωση του Γιώργου Καπουτζίδη: “Δεν θέλω να πάω σε ένα κανάλι που δεν θέλουν ένα γκέι, ή σε μια διαφήμιση που δεν θέλουν ένα γκέι και δεν θέλω επίσης να έρχονται στο θέατρο μου και να με βλέπουν άνθρωποι που δεν θέλουν ένα γκέι.” έτσι κι εμείς δεν θέλουμε να βλέπουμε κανάλια που δεν απασχολούν ή φιλοξενούν gay, ούτε να πηγαίνουμε σε θέατρα που δεν συμμετέχουν gay. Ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες. Ο καθένας ας αποφασίσει που θέλει να βρίσκεται. Και όπως συμπλήρωσε και ο Γιώργος Καπουτζίδης και προσυπογράφουμε: “Να κάτσουνε σπίτι τους ή να πάνε να δούνε ένα άλλο θέατρο και θα είμαστε ευτυχισμένοι και οι δυο ” Εμείς Γιώργο Καπουτζίδη, σε χειροκροτούμε όρθιες, και εντός και εκτός θεάτρου. Ευτυχισμένες.

featured photo: ykapoutzidis | Instagram