Ένα από τα πράγματα που σχετίζονται με τον έρωτα και δεν έχω ακόμα καταφέρει να τακτοποιήσω στο κεφάλι μου είναι η ιδέα ότι το να ερωτεύεσαι ισούται με την απόλυτη εξάρτηση του ενός από τον άλλου. Και φυσικά μαζί μ’ αυτό η γεωμετρική πρόοδος του όσο πιο ερωτευμένος είσαι με κάποιον τόσο περισσότερο προσκολλάς πάνω του. Συμβαίνει συχνά, άνθρωποι να ξεκινούν μια σχέση και οι φίλοι τους να τους συναντούν ξανά την επόμενη μέρα του χωρισμού. Ή αν τα πράγματα πάνε καλά, μερικά χρόνια αργότερα, όταν το ζευγάρι έχει δει όλες τις ταινίες και τις σειρές της δεκαετίας, έχει εξαντλήσει τους βασικούς ρομαντικούς, ταξιδιωτικούς προορισμούς και δραστηριότητες.

Για χρόνια αναρωτιόμουν αν είμαι ρομπότ, ανίκανο να αγαπήσει και να αγαπηθεί, αφού έδινα μεγάλη σημασία στους φίλους και στη δουλειά, ούσα σε σχέση. Πιο σωστά, ”έδινα την ίδια σημασία στους φίλους και στη δουλειά” είτε ούσα σε σχέση είτε μη ούσα σε σχέση. Δεν είμαι πιο έξυπνη από τους άλλους, προφανώς ούτε ρομπότ (τα ρομπότ δεν τρώνε τέτοιες ποσότητες) απλά δεν διέκρινα ως πιο σημαντική την ερωτική σχέση απέναντι στην φιλική. Η βάση της πεποίθησης μου είναι ότι και στις δύο σχέσεις παίρνεις το ρίσκο του να πληγωθείς. Γιατί θα πρέπει να είναι πιο σημαντική η ερωτική σου σχέση όταν οι φίλοι σου είναι εκείνοι που θα σου φέρουν χαρτομάντιλα όταν χωρίσεις; 

Παρακάτω θα διαβάσεις για μερικούς σημαντικούς λόγους ώστε να θυμηθείς (αν χρειάζεται) πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεις ισότιμα τον χρόνο της μέρας σου και της ομιλίας στο κινητό σου σε σύντροφο και φίλους και οικογένεια. Λόγοι για να θυμηθείς (αν χρειάζεται) πόσο σημαντικό είναι να αφήνεις χώρο και χρόνο στον άνθρωπο με τον οποίο έχεις σχέση. Και να θυμηθείς (αν χρειάζεται) πόση σημασία έχει αυτός ο χώρος και ο χρόνος ΚΑΙ για σένα.

1. Αν έχεις όμορφες φιλίες τότε και ο σύντροφος σου θα απαλλαχθεί από το άγχος να παίξει όλους τους ρόλους  Λανθασμένα πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος που έχουμε σχέση είναι και ο καλύτερος μας φίλος. Οι ρομαντικές ταινίες μας έχουν πείσει ότι αυτός ο ένας και μοναδικός είναι σύντροφός και κολλητός μαζί. Στην πραγματικότητα όμως μάλλον ένας μόνο άνθρωπος, είτε σύντροφος είτε φίλος, δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες ενός ατόμου.

Φορτώνοντας στον σύντροφό μας ΚΑΙ την ταμπέλα του φίλου μάλλον τον επιφορτίζουμε με παραπάνω από έναν ρόλους, την ώρα που χρειαζόμαστε κάποιον φίλο πχ για να γκρινιάξουμε ανελέητα χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την σχέση (γιατί οι φίλοι τα αντέχουν όλα) ή να μιλήσουμε για θέματα που μόνο οι φίλοι μοιράζονται.

2. Το να έχεις κοινωνική ζωή εκτός της σχέσης σου σε κρατά μακριά από τη βαρεμάρα Χρειάζεται να συναντάς τους φίλους σου και εκτός των double dates. Το να έχεις μια φυσιολογική κοινωνική ζωή θα σε κάνει πιο ενδιαφέρουσα σε εκείνον που σε νοιάζει πιο πολύ από όλους τους άλλους και το αντίθετο. Γερνάμε τη σχέση μας πολύ νωρίτερα νομίζοντας ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε μαζί τόσο περισσότερο δενόμαστε. Ας μετριάσουμε τις ώρες του Netflix αγκαλιά στον καναπέ κι ας βγούμε έξω με τους φίλους μας, μερικές φορές ξεχωριστά.

3. Αν επενδύεις στη δουλειά σου, θα έχετε να πείτε περισσότερα το βράδυ στο σπίτι Η αγάπη στη δουλειά και το focus στη καριέρα μας μόνο ενδιαφέρουσες συζητήσεις μπορεί να μας χαρίσει. Το πάθος για τη δουλειά μας δίνει έμπνευση στους ανθρώπους που σχετιζόμαστε.

Το ίδιο ισχύει και με τα ενδιαφέροντα. Για όλα εκείνα τα πράγματα που κάνεις χωριστά από τον άνθρωπο που έχεις σχέση και μετά θες να μοιραστείς μαζί του.

4. Το να διεκδικήσεις τον προσωπικό σου χρόνο θα δείξει έγκαιρα πόσο καταπιεστικός μπορεί να γίνει ένας σύντροφος Θα κερδίσεις χρόνο αφού η κτητικότητα δεν είναι υγιής αντίδραση. Πολύ γρήγορα θα αναγνωρίσεις αυτά τα σημάδια αν διεκδικήσεις τον χρόνο και τον χώρο σου. Ο σύντροφος που θεωρεί πρόβλημα την ανεξαρτησία σε μία σχέση μάλλον στο μέλλον θα ζητήσει συνεχή φροντίδα και επιβεβαίωση και τελικά δε θα μείνει μόνο εκεί.

5. Αν κάνετε τα πάντα μαζί και χωρίσετε θα χάσεις κάτι παραπάνω από έναν σύντροφο Αν κανένας άλλος λόγος δεν είναι ικανός να σε πείσει για την αξία του να είσαι ανεξάρτητη όταν έχεις σχέση τότε σκέψου πόσα πράγματα θα χάσεις σε έναν ενδεχόμενο χωρισμό μαζί με τον σύντροφο σου.

Ο Barack Obama σε μια συνέντευξη του το 1995 στο New Yorker είχε δηλώσει για εκείνον και την Michelle: «Το ζητούμενο στη δική μας σχέση είναι η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην εξοικείωση και το μυστήριο, αυτή η ένταση που μετατρέπει τη σχέση σε κάτι ισχυρό. Ακόμα κι όταν χτίζεις μια ζωή εμπιστοσύνης, με οικειότητα, άνεση και αμοιβαία υποστήριξη, είναι χρήσιμο να διατηρείς και την έκπληξη και τον θαυμασμό μεταξύ σας.”