Το velvetcoke, λογαριασμός στο Instagram που την ώρα που γράφεται το άρθρο μετράει 1,6 εκατομμύρια ακόλουθους, πρόσφατα ανέβασε μια εικόνα στην οποία εμφανίζονται δύο μοντέλα μεγαλύτερης ηλικίας, σε μια σειρά παθιασμένων, άκρως ερωτικών σκηνών. Τα όμορφα γκρίζα μαλλιά τους, αλλά και το «τσαλακωμένο» δέρμα τους, πρωταγωνιστούν μαζί με τα πολυτελή κοσμήματα. Η φωτογραφία δεν μας είναι άγνωστη, αφού αποτελεί απόσπασμα από το τεύχος Δεκεμβρίου 2010-Ιανουαρίου 2011 της Vogue Paris, και συγκεκριμένα είναι μέρος της καμπάνιας «Forever Love», του Tom Ford.

Στη λεζάντα του post αναφέρονται και οι δηλώσεις που είχε κάνει πριν μια δεκαετία ο Tom Ford: «Έχω κουραστεί από τη λατρεία της νεότητας. Η πολιτισμική απόρριψη του γήρατος, ο στιγματισμός των ρυτίδων, των γκρίζων μαλλιών, των σωμάτων που χαρακώθηκαν από τα χρόνια. Με γοητεύει η Diana Vreeland, η Georgia O’ Keeffe και η Louise Bourgeois, γυναίκες που έχουν αφήσει τον χρόνο να τις αγκαλιάσει, χωρίς να τον εξαπατήσουν ποτέ. Η κοινωνία σήμερα το καταδικάζει αυτό. Εγώ το γιορτάζω. Γι’ αυτή τη σειρά κοσμημάτων, φαντάστηκα έναν άνδρα και μια γυναίκα που είναι καιρό μαζί, πιστοί ο ένας στον άλλον και πάντα πυρακτωμένοι με την επιθυμία».

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Velvey (@velvetcoke)

Με έναυσμα τη συγκεκριμένη φωτογραφία λοιπόν, θέλω να θέσω ένα πολύ σοβαρό ερώτημα.

Αλήθεια, πόσο σπάνιο είναι να βλέπουμε εικόνες ηλικιωμένων να παγιδεύονται στην αγάπη και το πάθος; Γιατί η σεξουαλικότητα, η ευχαρίστηση και η παρορμητικότητα είναι πάντα συνώνυμα της νεότητας;

Αν κάνεις ένα search στη μηχανή αναζήτησης της Google, στα social media ή οπουδήποτε, θα παρατηρήσεις ότι κάθε έκφανση του έρωτα είναι συνυφασμένη με τους νέους ενώ το γήρας συνεχώς απορρίπτεται. Ο έρωτας, αυτό το τόσο όμορφο συναίσθημα, έχει καταλήξει (όπως τα πάντα στη ζωή μας) να μπαίνει σε καλούπια.

Γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, το φαινόμενο παρατηρείται για πολλούς λόγους. Αρχικά, έχει κάνει με το γεγονός πως το νεανικό θεωρείται πιο «όμορφο» ενώ ένας ακόμη λόγος είναι φυσικά τα κοινωνικά στερεότυπα.

«Κοινωνικά, οι νέοι χρειάζεται μεγαλώνοντας να βρουν τον έρωτα και να ακολουθήσουν τη ρότα που έχουν μάθει από τις οικογένειες τους, δηλαδή να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Φυσικά, όλο αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν αποτελεί πλέον στόχο όλων των νέων η οικογένεια. Ο έρωτας πρέπει να προβάλλεται σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς να έχει ανάγκη μια κοινωνική κατασκευή. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νεανικότητα είναι πάντα πιο ποθητή, αφού δίνει στον κόσμο αυτό που επιθυμεί, δηλαδή νιάτα. Η νεανικότητα, μας απομακρύνει ή μάλλον πιστεύουμε ότι μας απομακρύνει από τον θάνατο».

Είναι λυπηρό που η κοινωνία μας είναι εθισμένη σ’ αυτή την αντίληψη.

Ναι, η νεότητα σου προσφέρει λαμπερό δέρμα, φυσική δύναμη, πάθος, ενθουσιασμό, αδρεναλίνη, υγεία. Όμως όλο αυτό σιγά-σιγά σβήνει. Αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Δεν μπορείς να μείνεις πάντα νέος. Μπορείς όμως να αισθάνεσαι πάντα νέος. Και ξέρεις πως; Με τον έρωτα. Ο έρωτας είναι αυτό το μαγικό συστατικό που μπορεί να κάνει τη ζωή σου τόσο λαμπερή, να σε κάνει να ξαναγεννηθείς.

Θέλω λίγο να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να αναρωτηθείς αν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς τον έρωτα. Χωρίς την αγάπη ή χωρίς το πάθος. Όχι, δεν μπορείς. Δεν μπορείς γιατί ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να ερωτεύεται. Χωρίς σύνορα, χωρίς όρια, χωρίς ταμπέλες, χωρίς να σκέφτεται ηλικίες. Μήπως έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε normalize το γήρας, τα γκρίζα μαλλιά, τα «τσαλακωμένα» από συναισθήματα πρόσωπα, και να βγούμε λίγο από τον κλειστοφοβικό κόσμο μας; Μήπως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε normalize τη ζωή, τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα;

Ο έρωτας έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις.

Σου χτυπάει μια μέρα απρόσμενα την πόρτα, χωρίς να σκέφτεται ηλικίες. Δεν ακολουθεί τις κοινωνικές νόρμες, είναι αντισυμβατικός κι αντικομφορμιστής. Είναι επαναστάτης. Σημαδεύει όποιον εκείνος επιθυμεί. Όσο cliché κι αν ακουστεί, η ηλικία στον έρωτα και το πάθος είναι απλά ένα νούμερο. Είναι απλά ένα νούμερο γιατί όταν επικρατεί το πάθος, όλα τα άλλα ξαφνικά εξαφανίζονται. Όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στη δύναμη του έρωτα. Δεν μπορούμε να τον πολεμήσουμε, ούτε καν να του πάμε κόντρα.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να δινόμαστε ολοκληρωτικά στο μεγαλείο του, να μη σκεφτόμαστε ηλικίες και οτιδήποτε μας κάνει να απομακρυνόμαστε από το πραγματικό νόημά του, το οποίο δεν είναι άλλο από το να ισοπεδώσει τον χρόνο και να κάνει τη ζωή μας πιο φωτεινή.