Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τόσα προβλήματα στη ζωή μοιάζουν μη αντιμετωπίσιμα, παρόλο που οι άνθρωποι δουλεύουν πολύ σκληρά για να τα αντιμετωπίσουν;

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να θεωρούν κάτι που έχει αντιμετωπιστεί και θεωρείται σπάνιο να συμβεί, πιο πιθανό να επαναληφθεί στο μέλλον με κάποιον άλλο τρόπο. Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να αντεπεξέλθουν και να βγουν από μία κατάσταση, θεωρούν, μετά, εξαιρετικά ύποπτο οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους.

Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Harvard διεξήγαγε ένα πείραμα, προκειμένου να διαπιστώσει τον λόγο για τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει προβλήματα, τα δημιουργεί μόνος του.

Ψάχνοντας για προβλήματα

Προκειμένου να ερευνηθεί το πώς αλλάζουν τα δεδομένα, όταν γίνονται λιγότερο κοινά, η ομάδα του Harvard προσέλαβε εθελοντές, στους οποίους έδωσε μία πολύ απλή δοκιμασία: να παρατηρήσουν μία σειρά από πρόσωπα, κατασκευασμένα από τον υπολογιστή και να κρίνουν ποια από αυτά έμοιαζαν «απειλητικά». Να σημειωθεί εδώ ότι τα πρόσωπα είχαν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ποικίλουν από τρομακτικά μέχρι απειλητικά. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσο οι εθελοντές παρατηρούσαν τα πρόσωπα, συμπεριλάμβαναν όλο και περισσότερα στην κατηγορία των «απειλητικών».

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρώτη εκτίμηση, διεξήχθη και ένα δεύτερο πείραμα, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν, πάνω σε ένα διάγραμμα, εάν οι χρωματιστές κουκίδες ήταν μπλε ή μοβ.

el.ozonweb.com

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.


featured photo: unsplash.com