Όλοι έχουμε δει ταινιες. Ξέρετε… αυτές με happy endings. Το αγόρι κερδίζει το κορίτσι. Όλοι είναι χαρούμενοι. Τρομακτικά χαρούμενοι. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε καλά πως οι ταινίες με την ονειρική κατάληξη και την τέλεια πλοκή δεν ανταποκρίνονται στη πραγματική ζωή. Η πίεση της καθημερινότητας μας κατακλύζει και είναι λογικό να αναρωτηθούμε ποιο είναι το δικό μας happy ending. Έχουμε συνηθίσει απο τις ταινίες τους γοητευτικούς ήρωες και τα δραματικά plot twists.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Αντιθέτως, είναι πιο ήσυχη. Εργαζόμαστε, περνάμε χρόνο με την οικογένεια μας, αφιερώνουμε χρόνο και επενδύουμε σε φιλίες και μερικές φορές αναρωτιόμαστε: ‘είμαι ευτυχισμένη;’ Συχνά, δεν ξέρουμε πώς να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ευτυχία δεν είναι κάποια τοποθεσία. Περισσότερο θα έλεγα πως είναι η κατάκτηση της ηρεμίας και της γνώσης, παρά ένα show με πυροτεχνήματα. Κάτι που δεν βλέπουμε στις ταινίες πως η ευτυχία συνδέεται με την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίηση.

Εαν ρωτάς τον εαυτό σου αν είσαι ευτυχισμένη και η απάντηση είναι όχι, ορίστε μερικές ακόμη ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις:

  1. ‘Για τι είμαι ευγνώμων;’

Η ευγνωμοσύνη είναι ο πιο γρήγορος δρόμος προς την ευτυχία. Επιστημονικά μιλώντας, πραγματικά προκαλεί τον εγκέφαλο σου να νιώσει χαρά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εφαρμόσεις την ευγνωμοσύνη και να την κάνεις μέρος της ζωής σου. Επέλεξε έναν, ακολούθησε τον πιστά και δες την αλλαγή στην καθημερινή σου ζωή.

  1. ‘Φροντίζω τον εαυτό μου αρκετά;’

Μερικές φορές, νιώθουμε down επειδή έχουμε απορροφηθεί τόσο πολύ απο τις υποχρεώσεις μας που ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο σε εμάς.

Το πώς θα φροντίσουμε τον εαυτό μας είναι διαφορετικό για τον καθένα. Επέλεξε να κάνεις κάτι που σε γεμίζει και σε τονώνει.

via GIPHY

  • ‘Πού αφιερώνω το χρόνο και την ενέργεια μου;’

Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται η ικανοποίηση. Είναι σημαντικό να είμαστε ικανοποιημένοι με ο,τι έχουμε στη ζωή μας. Δεν σημαίνει φυσικά οτι πρέπει να σταματήσουμε να θέτουμε στόχους.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευγνωμοσύνη απο την ικανοποίηση. Είμαστε ικανοποιημένοι στο παρόν και συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να προσπαθούμε για το μέλλον.

Ο κόσμος είναι απρόβλεπτος και το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν καλές και κακές στιγμές. Επομένως, η ευτυχία δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε ο,τι συμβαίνει γύρω μας. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας.

Αν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μας δεν είμαστε ευγνώμονες ή δεν νιώθουμε την παραμικρή ικανοποίηση, τότε θα η ευτυχία που τόσο αποζητούμε, θα ‘πετάξει’.  Τα καλά νεα είναι πως και τα δυο – τόσο η ευγνωμοσύνη όσο και το αίσθημα ικανοποίησης – είναι σαν μυες, μπορούν να αναπτυχθούν αν τους αφιερώσουμε χρόνο.

Εαν δεν είσαι ευτυχισμένη σήμερα, δεν θα σε κάνουν ευτυχισμένη ένα εξοχικό δίπλα στη θάλασσα, η τέλεια δουλειά ή ο τέλειος σύντροφος.

Οπότε, έχε θάρρος και ρώτησε σήμερα τον εαυτό σου, ‘Είμαι χαρούμενη;’

Αν η απάντηση είναι ‘όχι’, υπάρχουν τρόποι να βρεις τη χαρά – και σίγουρα δεν είναι οτιδήποτε βλέπουμε στις ταινίες. Αντιθέτως, περιλαμβάνουν συνεχή εσωτερική αναζήτηση και τη θέληση να βρεις την ευτυχία απο μέσα σου.