Στη στήλη που βγάζουμε τα άπλυτα μας στη φόρα, ρωτήσαμε τις editors μας «για τι θα παρανομούσαν». Ακολουθούν έρωτες, σοκολατάκια, φίλιες και υπερκαταναλωτικές μαρτυρίες.

Έλενα Ράλλη

Για σοκολατάκια! Έχω κλέψει δυο νουαζέτες από μπακάλικο στο παλαιό Φάληρο όταν ήμουν τόσο κοντή που δεν φαινόμουν πάνω από τον πάγκο!

Μάρθα Οστιούνη

Όταν με ρώτησαν τι ήταν αυτό για το οποίο θα παρανομούσα απάντησα μονομιάς: για τον έρωτα. Και με μιας θυμήθηκα τη Μαρινέλλα στο “για σένανε μπορω”. Μετά, όμως, είπα να σοβαρευτώ. Η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσα να παρανομήσω σε κακουργηματικό βαθμό για κάτι. Αν γίνω ποτέ μάνα, ίσως θα έπρεπε να με ξαναρωτήσετε. Μικρές, λοιπόν, παρανομίες, θα έκανα για όσους αγαπώ πολύ: φίλοι, οικογένεια και όντως για τον έρωτα.

Μαρία Πετρίδη

Θα παρανομούσα για να αντιδράσω/ αντιμετωπίσω / πολεμήσω οτιδήποτε άδικο και απάνθρωπο. Επίσης για να βοηθήσω κάποιον που εκτιμώ. Ναι, είμαι τόσο κλισέ!

Μαργαρίτα Γραμματικού

Το μόνο πράγμα για το οποίο θα παρανομούσα με όλη μου την ψυχή είναι ο έρωτας. Μπορεί και το φαγητό αλλά δεν θέλω τώρα να φανώ κοιλιόδουλη, σε τόσους αναγνώστες. Πάμε λοιπόν πίσω στον έρωτα. Όσο πιο παράνομος και απαγορευμένος τόσο πιο μεγάλο το ενδιαφέρον και ο πόθος. Για τον έρωτα, θα έμπαινα σε κλειδωμένα σπίτια, θα έκανα και κανένα γκράφιτι, θα έγραφα και τραγούδια και θα τα ανέβαζα στο Pirate Bay (Ναι, ότι πιο παράνομο το τελευταίο). Δεν χρειάζεται να είναι ο έρωτας της ζωής σου, μπορεί να είναι και ο έρωτας των πέντε λεπτών. Αν νιώσεις πως θέλεις για χάρη του να παρανομήσεις, να το κάνεις και θα έρθω εγώ στη ΓΑΔΑ μετά να σε βγάλω. Χωρίς τον έρωτα δε, θα έσπαγα τζάμια, θα πετούσα αυγά σε αυτοκίνητα και θα ξεμάλλιαζα ότι θηλυκό κινούνταν στον περίγυρό μου (ή του). Και βασικά, αν κάνεις και την σωστή έρευνα, θα δεις πως όλες οι παρανομίες ή για τον έρωτα γίνονται ή για τα λεφτά. Ε, τυχαίνει να είμαι άνθρωπος του πάθους εγώ. “Καν’ το με πάθος και ας είναι λάθος.”

Βάσω Θεοχάρους

Για τι θα παρανομούσα; Χμμ… θα τα ‘βαζα με τον νόμο λοιπόν μόνο αν μου στερούσαν αυτά που με κάνουν ευτυχισμένη. Δηλαδή, τους δικούς μου ανθρώπους, τη μουσική, το παγωτό τα καλοκαίρια….Ε! Και τις βόλτες με το longboard .

Βασιλική Μυλωνάκη

Για ένα και μόνο ένα πράγμα θα παρανομούσα σε αυτή τη σύντομη ζωή… και αυτό είναι ο έρωτας. Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως και για τα ταξίδια… αλλά και τα ταξίδια έρωτας δεν είναι; Συνεπώς, καταλήγω στο αρχικό μου συμπέρασμα… ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ.

Μαρία Κουτσάκα

Εντάξει, θα μπορούσα να παρανομήσω για τον έρωτα, αλλά δε θα το κάνω. Αποφάσισα να διαλέξω τα ρούχα, τη μόδα γενικότερα. Ξέρετε είναι στιγμές που θες να ξεχυθείς στα μαγαζιά και να πάρεις ότι σου κεντρίσει το μάτι, χωρίς να ενδιαφερθείς για την τιμή ή για το αν ταιριάζει με τα ήδη υπάρχοντα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου. Σα να μην υπάρχει αύριο. Η κατάσταση του «βγήκα να αγοράσω 2-3 πράγματα», φυσικά και δεν υπάρχει στο προσκήνιο. Τα θες όλα. So do I. Αν παρανομούσα ποτέ για κάτι, σίγουρα αυτό θα ήταν. Θα διάλεγα περιόδους εκπτώσεων, γνωρίζοντας ότι τότε κυρίως γίνεται της τρελής παντού και θα αποφάσιζα να διασχίσω όλη την Τσιμισκή, μπαίνοντας σε κάθε μαγαζί σχετικό με ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ και εσώρουχα. Θα ήμουν απαραιτήτως φορτωμένη με σακούλες μαγαζιών για «ξεκάρφωμα», ώστε να έχω κάπου να βάζω τα κλεμμένα. Άνετη και πάνω απ’ όλα επαγγελματίας, θα διάλεγα οτιδήποτε μου άρεσε και θα κατευθυνόμουν προς τα δοκιμαστήρια. Αν υπήρχε συναγερμός στα ρούχα, θα τον απενεργοποιούσα μέσα στο δοκιμαστήριο με μια ειδική συσκευή και θα τα έβαζα στις σακούλες μου, φεύγοντας με το χαμόγελο της επιτυχίας. Ναι, λοιπόν, ζω επικίνδυνα! Κάπου εδώ, θα πω το κλασικό: μην το επιχειρήσετε!

Βίκυ Πούλιου

Θα παρανομούσα νομίζω για το φαγητό (όταν πεινάω δεν είμαι η καλύτερη παρέα) και θα παρανομούσα για αυτούς που αγαπάω! Κλισέ αλλά είναι η αλήθεια…

Μαριαλένα Περπιράκη

Δεν είμαι βίαιος τύπος, ούτε θα διάλεγα συνειδητά τον δρόμο της παρανομίας. Αν όμως γινόταν κάποια στραβή και έπρεπε να τα συμμαζέψω, ίσως να παραβίαζα κάποιους νόμους. Είναι βέβαια και κάποια πράγματα που με εξοργίζουν. Αν έβλεπα ξανά αμάξι πάνω σε διάβαση ή στάση λεωφορείου, θα μπορούσα να το χαράξω. Άνθρωπο πάλι δεν θα χάραζα. Αν όμως φυσούσαν καπνό από τσιγάρο στο πρόσωπό μου, μπορεί και να το σκεφτόμουν. Τέλος, επειδή με τρώει πάντα η περιέργεια, αν είχα την ευκαιρία θα παραβίαζα προσωπικά δεδομένα (τηλέφωνο, λογαριασμό σε social media) κι ας λένε πως “η περιέργεια σκότωσε τη γάτα”.

Σοφία Μπακογεώργου

Μια ωραία πρωία στο γραφείο μου τέθηκε η ερώτηση για «ποιο πράγμα θα παρανομούσες». Άρχισα να σκέφτομαι διάφορα, για την ελευθερία, για την ζωή, για τον έρωτα αλλά είπα στον εαυτό μου, σοβαρά τώρα; Αφού στο τέλος θα παρανομούσα για αυτό που λέω εγώ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΘΟΥ! Όχι, όχι δεν εννοώ το μουσάτο αγόρι απέναντι αλλά ένα αντικείμενο. Ναι ναι! Ένα αντικείμενο που μπορεί να λατρεύω διακαώς και να κάνω οτιδήποτε για να το αποκτήσω. Αυτό λοιπόν μπορεί να είναι από μια ακριβή τσάντα και ένα ρούχο μέχρι ένα εκλεράκι που ζήλεψα στην βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου!