Δεν καταλαβαίνω τι έχουν πάθει όλοι και ξαφνικά μιλούν για αυτό το ghosting. Social media, websites και σειρές, μοιάζει να ασχολούνται παραπάνω απ’ όσο θα πρεπε με το καινούργιο όνομα της απόρριψης. Ghosting στα ιντερνετικά, σημαίνει να εξαφανίζεσαι από προσώπου γης, ενώ είσαι παραπάνω από ενεργός χρήστης των ηλεκτρονικών σου ταυτοτήτων. Με άλλα λόγια, να λες στον άλλον “απλώς δεν σε γουστάρω”, χωρίς καν να το λες.
Θα το καταλάβεις όμως πιο εύκολα στην πράξη. Πάρε το παράδειγμα της Κ. και του Α. Μιλάνε μερικούς μήνες (πρώτο λάθος), βγαίνουν μερικά ραντεβού και μετά ο Α. εξαφανίζεται. Περνάει καλά και αυτό βγαίνει στον κόσμο, εκτός από την Κ. Check ins, φωτογραφίες στο instagram, τραγούδια στο facebook και σχόλια στο twitter, μα ο χρόνος του είναι πολύ περιορισμένος. Δεν προλαβαίνει να στείλει ένα μήνυμα στην Κ. ούτε καν για να δει τι κάνει. Προτιμά να την κάνει να καταλάβει πως δεν την γουστάρει με το να μην της ξαναστείλει ποτέ (δεύτερο λάθος). Από πότε λοιπόν, η απόρριψη είναι κάτι σοσιαλμιντιακό; Από πότε είναι επιτρεπτό το να εξαφανίζεται κάποιος χωρίς μια εξήγηση, μια πρόταση του στυλ “δεν είμαι σε φάση”; Από την στιγμή που υπάρχουν κορίτσια (και αγόρια) εκεί έξω που έχουν φτάσει στο σημείο να προτιμούν την γνωστή άγνωστη ατάκα, “σε βλέπω σαν φίλη/ο”.
Φτάνοντας λοιπόν σε αυτό το σημείο, μια κυνικά ρομαντική ψυχή σαν την δική μου αναρωτιέται, πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα στον τομέα των σχέσεων. Αγαπημένε μου Α., δεν νομίζεις πως η Κ. αξίζει μια εξήγηση για τους μήνες που επένδυσε σε εσένα; ‘Ηρθε ξαφνικά το ghosting και όλα έγιναν επιτρεπτά. Η απόρριψη έγινε cool και οι σχέσεις του πλανήτη διαλύονται σε χρόνο dt. Δεν φτάνει που ψάχναμε τον ρομαντισμό, θα μας κάνετε να ψάχνουμε και την χυλόπιτα τώρα. Όμως να μην κατηγορούμε μόνο τον Α. γιατί και η Λ. μπορεί να του έχει κάνει το ίδιο. Να έχει κάνει το δικό της παιχνίδι και στο τέλος να έχει εξαφανιστεί, να μην απαντάει, να μην είναι εκεί, και τα βελάκια του WhatsApp να μην γίνονται ποτέ μπλε. Γι’ αυτό ο Α. θα θέλει την Λ. και η Κ. τον Α. Γι’ αυτό οι άνθρωποι θα κυνηγούν για πάντα εκείνο που δεν θα μπορούν να έχουν και συνεπώς, δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένοι. Εκτός αν το ghosting τελειώσει. Και τώρα που ξέσπασα και έβγαλα θυμό και οργή για όλα τα αδικοχαμένα ζευγάρια που θα ταίριαζαν πολύ, ήρθε η ώρα να δώσω εναλλακτικές. Να προσπαθήσω να σώσω, έστω φιλίες και γνωριμίες, αφού με το προξενιό δεν το έχω πολύ. Επειδή δεν βλέπω να το χουμε πολύ με την απόρριψη και μάλλον το ψάχνουμε γιατί μας αρέσει (όχι που δε θα μας άρεσε), σου δίνω τρεις εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγεις το ghosting.
1. Να απαντήσεις όταν σου στείλει μήνυμα Και πες ότι δεν στέλνεις και καλά κάνεις αφού δεν θέλεις να ξαναβγείτε, αλλά όταν θα έρθει η στιγμή που θα σου στείλει αυτός/η, κάνε μου την χάρη και πες “συγνώμη, πνίγομαι”, ή “είσαι πολύ καλή/ος μα δεν νομίζω πως θα βγάλει κάπου”. Όσο και να την πληγώσεις, θα ξέρει ότι απλώς δεν την/ον θέλεις και δεν θα ψάχνει να δει μήπως έχει ξαφνικά, τον λάθος αριθμό. 2. Να μην βγεις τέσσερα ραντεβού πριν εξαφανιστείς Εκ των οποίο το ένα θα καταλήξει σπίτι σου. Γιατί δηλαδή να τραβάς κάτι με το ζόρι για να περάσεις εσύ καλά και να μην σε νοιάζει ο διπλανός σου; Γιατί να μην αφήσεις τον άλλον να επενδύσει κάπου αλλού πριν περάσει ο μήνας. Αφού δεν θέλεις, πρέπει να δοκιμάσεις όλα τα επίπεδα για να το σιγουρέψεις;! Που στην τελική, αν το κάνεις, μετά δες την/ον σαν φίλη/ο. 3. Άμα είναι να εξαφανιστείς, να το κάνεις σωστά Τέρμα οι Insta φωτογραφίες, τέρμα τα check in. Θα αφήσεις λίγο τα πράγματα να ηρεμήσουν, να ξεχαστεί και μετά μπαμ. Θα επιστρέψεις με μια χ,ψ φόρα και θα πεις πως είχες πολλά θέματα να λύσεις και δεν τα έλυσες. Ίσως να είναι χειρότερη τακτική από τις άλλες δύο μα, δεν είναι κοροϊδία μέσα στα μούτρα του άλλου. Είναι απ’ τις εξωτερικές.
Και μετά απ’ όλα αυτά, αναπολώ τις μέρες που σου έλεγε ο άλλος σε βλέπω σαν φίλη/ο και εσύ έπεφτες να πεθάνεις. Πόσο μάλλον τώρα που βαφτίζουμε και το είδος των πιο απαράδεκτων απορρίψεων. Που φτάσαμε, να παρακαλάμε να αποκτήσουμε όλοι τακτ.