Είναι εύκολο να μιλήσεις για ταινίες, για σειρές, για μουσική. Ο καθένας μπορεί αβίαστα και το σημαντικότερο δωρεάν να βρει αυτό για το οποίο συζητάτε, ώστε να το δει ή να το ακούσει. Τι γίνεται όμως με το βιβλίο; Το βιβλίο χρειάζεται χρόνο και όρεξη, δεν είναι το νέο επεισόδιο της σειράς σου, που χαζεύεις ενώ τρως μεσημεριανό. Θέλει συγκέντρωση, αλλιώς γιατί να το ξεκινήσεις;

Η σχέση μου με το βιβλίο έχει περάσει από όλες τις δυνατές φάσεις με αποκορύφωμα το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου έφτασα στο σημείο να μη θέλω να το ανοίξω. Η γρήγορη εξήγηση θα ήταν να πω πως μετά από το διάβασμα της σχολής το σιχάθηκα ακόμα και στη μη πανεπιστημιακή μορφή του. Θα ήταν όμως λάθος, γιατί  κατάλαβα πως η αιτία βρισκόταν αλλού. Δεν ήταν πως δεν ήθελα να διαβάσω, αλλά δεν άντεχα να αγοράζω βιβλία που μετά δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες μου. Το βιβλίο έχει το ρίσκο του και αυτό το κάνει γοητευτικό. Δεν είχα χρόνο όμως και γι’αυτό το ρίσκο στη ζωή μου. Ήθελα κάτι σίγουρα του γούστου μου.

Δοκίμασα τα πάντα. Έπιασα ξανά να διαβάσω από «βαριά» κλασική λογοτεχνία μέχρι Λένα Μαντά. Αντιλήφθηκα ότι ναι έβρισκα υλικό που να μ’αρέσει, αλλά ο ενθουσιασμός δε γυρνούσε πίσω ώσπου κατάλαβα ότι αυτό που ήθελα, ήταν με όσους και με ότι γελάω στην οθόνη, να γελάω και στο χαρτί. Σας έφτιαξα λοιπόν μια ενδεικτική  λίστα με τα βιβλία κωμικών προκειμένου να διαπιστώσεις αν αυτό είναι το δικό σου είδος βιβλίου.

Tina Fey – Bossypants

images Η Tina Fey, παιδί του Saturday Night Live και μαμά του 30 Rock, δημοσίευσε το 2011 το βιβλίο της Bossypants. Πρόκειται για αυτοβιογραφία δοσμένη φυσικά μέσα από το ξεχωριστό χιούμορ της κωμικού. Δεν ήταν τυχαίο ότι βρισκόταν για πέντε εβδομάδες στη λίστα με τα best sellers των New York Times, ενώ η ακουστική του ανάγνωση ήταν υποψήφια για Grammy. Είτε διαβάζεις για το πρώτο της ραντεβού σε γυναικολόγο, είτε για τη πορεία της στο χώρο, μέσα στο μυαλό σου σκηνοθετείς ένα ακόμα σκετσάκι SNL.

Amy Poehler – Yes Please

images (1)

Το άλλο μισό της Tina Fey, η Amy Poehler, το 2014 δημοσίευσε και αυτή το memoir της με τίτλο Yes Please. Αντιστοίχως και εδώ, μη γκρινιάξεις ότι θα διαβάσεις μια βαρετή αυτοβιογραφία. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα και η Amy, χωρίς διδακτισμό μέσω των προσωπικών της ιστοριών, σου τονίζει πως πρέπει να λες, να κάνεις και να είσαι αυτό που πραγματικά θέλεις.

Aziz Ansari – Modern Romance

IMG_3534-1600x1200

Όταν έπιασα το βιβλίο του Aziz Ansari άλλο φανταζόμουν και άλλο διάβασα. Τον  Aziz τον γνώρισα και τον αγάπησα στο Parks and Recreation, ενώ πλέον έχει τη δική του σειρά στο Netflix, το Master of None. Το Modern Romance το έγραψε μαζί με τον κοινωνιολόγο Eric Klinenberg για τις σχέσεις στην εποχή μας και το ρόλο της τεχνολογίας σ’αυτές. Βαρετό; Αντιθέτως. Είναι το «τώρα».

Mindy Kaling – Is Everything Hanging Out Without Me? & Why Not Me?

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Η Mindy Kaling πριν το The Mindy Project ενσάρκωνε την Kelly Kapoor στο αμερικάνικο The Office ενώ αποτελούσε και την μοναδική γυναίκα στη σεναριακή ομάδα του. Πως λοιπόν να μη γράψει δυο βιβλία το Is Everything Hanging Out Without Me? (2011) και το Why not me? (2015). Ένα ταξίδι στον κόσμο της Mindy από τα παιδικά της χρόνια έως το Hollywood μέσα από εύστοχες παρατηρήσεις για τη ζωή.

H λίστα είναι μεγάλη και οι επιλογές ανοιχτές αν σκεφτεί κανείς πως βιβλία έχουν εκδώσει η Lena Dunham, ο Steve Martin, η Sara Silverman,η  Samantha Bee, ο Nick Offerman, η Chelsea Handler και ο B.J Novak. Στο goodreads.com μπορεί να ψαχουλέψεις και μετά να μπεις στο bookdepository.com για να βρεις την πιο οικονομική επιλογή.