Τα κοσμήματα ήταν πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο για τις γυναίκες. Μάλιστα, δεν είναι λίγες αυτές που ισχυρίζονται πως αν τύχει και ποτέ κυκλοφορήσουν χωρίς κάποιο κόσμημα, νιώθουν ότι κάτι τους λείπει.

Υπάρχουν πολλά είδη κοσμημάτων, τα οποία αν θέλουμε να κατηγοριοποιήσουμε θα χρειαστούμε όχι ώρες άλλα μέρες. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει μία τεράστια γκάμα που καλύπτει κάθε πορτοφόλι και κάθε γούστο. Αν και θα το έχεις παρατηρήσει, αξίζει να πούμε πως οι τάσεις τις μόδας είναι ένας παρονομαστής που επηρεάζει τη βιομηχανία κοσμημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και τα διαχρονικά κοσμήματα, οι all time classic επιλογές, των οποίων η αξία δεν “πέφτει” με την πάροδο των χρόνων, αντιθέτως θα λέγαμε ότι ανεβαίνει και κυρίως συναισθηματικά. Ανάμεσα στα πιο διαχρονικά κοσμήματα εντάσσονται και αυτά που χαρακτηρίζονται ως Fine Jewelry.

Τι σημαίνει ο όρος Fine Jewelry

Ο ορισμός αυτός αποδίδεται στα ελληνικά ως εκλεκτά κοσμήματα. Κάποιες λέξεις που θα δεις να βρίσκονται δίπλα στον όρο αυτό είναι η πολυτέλεια, η ποιότητα, η μοναδικότητα. Κάθε κόσμημα αυτής της κατηγορίας είναι κατασκευασμένο από πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, η πλατίνα, το ασήμι. Μάλιστα, από κάποια δεν λείπουν και πολύτιμοι λίθοι όπως σμαράγδι και ρουμπίνι. Τώρα πολύ πιθανόν να φέρνεις στο μυαλό σου περιστάσεις, όπως ένας αρραβώνας ή ένας γάμος. Όχι άδικα, γιατί είναι κάποιες από τις περιστάσεις για τις οποίες μπορεί να κάνεις έρευνα αγοράς κοιτώντας εκλεκτά κοσμήματα. Αυτό δεν σημαίνει πως προορίζονται μόνο για επίσημα γεγονότα, αλλά αντιθέτως μπορεί κάποιος που αγαπά τα κοσμήματα να αγοράσει παραδείγματος χάριν ένα δαχτυλίδι και να το φορά σε καθημερινή βάση.

Γιατί να το αγοράσεις 

Πίσω από την αγορά ενός τέτοιου κοσμήματος, υπάρχει και μία φιλοσοφία και ένα lifestyle. Χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορεί οποιοσδήποτε να αγοράσει fine jewelries, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το αγοραστικό κοινό είναι μικρό και περιορισμένο. Πρέπει να αγαπάς πολύ τα κοσμήματα, όπως η Marilyn Monroe τα διαμάντια, ή να σου επιτρέπει ο τρόπος ζωής σου να έχεις πολλά στη συλλογή σου. Για κάποιες από εμάς, όπου ακολουθούμε μία φιλοσοφία ζωής του τύπου ” τα λιγότερα είναι περισσότερο”, θα ήταν μία πραγματική επένδυση ένα κόσμημα αυτής της κατηγορίας. Δεν πρόκειται μόνο για το σχέδιο, αλλά για την ποιότητα του εκάστοτε δαχτυλιδιού, ρολογιού κτλ. Αν μη τι άλλο γνωρίζουμε πολύ καλά, πριν κάνουμε την αγοραστική μας κίνηση, ότι το κόσμημα αυτό θα παραμείνει πολλά χρόνια στη δική μας μπιζουτιέρα και πολύ πιθανόν να πάει από γενιά σε γενιά. Επίσης, αξίζει να σταθούμε στο πόσο εύκολο είναι να φορέσεις fine jewelry και αν είναι τελικά δεσμευτικά. Η απάντηση εξαρτάται από εσένα και μόνο εσένα. Είναι καθαρά θέμα style, γούστου και τι επιλογή θα κάνεις. Ωστόσο, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι fine δεν σημαίνει απαραιτήτως grande. Μπορεί να είναι αρκετά minimal και διακριτική η επιλογή σου, μπορεί και όχι.

Μερικά από το πιο διάσημα brand που εξειδικεύονται σε Fine Jewelry

Τα κοσμήματα είναι τέχνη και όπως κάθε μορφή τέχνης έχει και το δημιουργό της. Ψάξαμε λοιπόν, και βρήκαμε brands που πορεύονται πολλά χρόνια στη βιομηχανία σχεδιασμού εκλεπτυσμένων κοσμημάτων. Κάποιες από αυτές τις εταιρίες θα τις χαρακτήριζες και “απλησίαστες”, κάποιες πάλι όχι. Το δίλημμα πάντως φαίνεται να είναι σε ποιες από όλες θα επενδύσεις και όχι αν τελικά αξίζει μία τέτοια επένδυση.

Κessaris

Seferos

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Seferos Jewellery (@seferosjewellery)

House of Jewels

 
View this post on Instagram
 

A post shared by House of Jewels (@houseofjewels.gr)

Zolotas 

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Zolotas (@zolotasjewelry)

Kritsimis

Swarovski 

 
View this post on Instagram
 

A post shared by SWAROVSKI (@swarovski)

Serkos 

 
View this post on Instagram
 

A post shared by SERKOS (@serkosjewelry)