Πόσες φορές δεν έχεις νιώσει να κατακλύζεσαι από άγχος ή να χάνεις εύκολα την συγκέντρωση σου; Αρκετές, μάλλον.

Οι περισσότεροι επιλέγουν διάφορα εργαλεία και τρόπους προκειμένου να καταπολεμήσουν τέτοιες καταστάσεις και να εκτονωθούν, ωστόσο όμως τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία νέα μανία που ακούει στο όνομα: fidget spinner. 

Στα social media γίνεται αρκετός λόγος γι’αυτό το “gadget”, το οποίο λειτουργεί ως ένα εργαλείο για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία συγκέντρωσης. Πιο συγκεκριμένα, το κρατάς ανάμεσα σε δύο δάχτυλα και προσπαθείς να το κάνεις να γυρίσει. Έχει μάλιστα εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι αφού μπορεί να γίνει πραγματικά εθιστικό.

Η θεραπεύτρια Kaity Rodriguez, εξηγεί ότι ένα λεπτό αρκεί να το χρησιμοποιήσεις όταν νιώθεις ότι ο εγκέφαλος σου δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και απ’την κούραση σού είναι ακατόρθωτο να συνεχίσεις την δουλειά. Είναι σαν μία άσκηση δηλαδή για να καθαρίσει το μυαλό σου από όλα. Αντίστοιχα, ο ψυχολόγος Joe Taravella υποστηρίζει ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους ενήλικες που αναγκάζονται να δουλεύουν καθιστοί για πολλές ώρες. Αν δηλαδή η επιλογή να περπατήσουν λίγο στο γραφείο για να ξελαμπικάρουν δεν υπάρχει, τότε το spinner ικανοποιεί την ανάγκη για κίνηση με αποτέλεσμα να επικεντρώνονται καλύτερα και να γίνονται πιο παραγωγικοί μέσα στην ημέρα.

Το ερώτημα όμως είναι ένα: Μπορεί να λειτουργήσει και να βοηθήσει πραγματικά;

Η απάντηση είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα όμως με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι όταν κάνουμε νευρικές υπερκινητικές κινήσεις, η συγκέντρωση μας μειώνεται. Για παράδειγμα το έντονο χτύπημα του ποδιού στο πάτωμα ή το αλλεπάλληλο και παράλληλα ενοχλητικό “κλικ” στο στυλό, επομένως σίγουρα αποτελεί μια καλύτερη επιλογή.

Το top5 μας από το www.ebnb.gr και γιατί.