Η απατηλή ζωή των ενηλίκων – Έλενα Φερράντε. Στις 7 Νοεμβρίου 2019 το νέο βιβλίο του εκδοτικού φαινομένου που ακούει στο όνομα Elena Ferrante, έφτασε στα ράφια των ιταλικών βιβλιοπωλείων. Οι ουρές που σχηματίστηκαν για το «La vita bugiarda degli adulti» (μτφρ. «Η απατηλή ζωή των ενηλίκων»), αποτελούν απόδειξη της δημοφιλίας της συγγραφέως στον κόσμο της φιλαναγνωσίας.

Το νέο της βιβλίο φέρνει έντονες αναμνήσεις στους αναγνώστες της καθώς τα γνώριμα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα συγγράμματα της γίνονται αντιληπτά από όσους ακολουθούν τη συγγραφέα

Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα στη Νάπολη, μια πόλη με έντονη “προσωπικότητα” που μέσα από τις κινηματογραφικές περιγραφές ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των αναγνωστών. Μέσα από το μυθιστόρημα ακολουθούμε τα βήματα της νεαρής Τζοβάνα στη μετάβαση από την τρυφερή παιδική ηλικία στον κόσμο των ενηλίκων. Η ζωή της θα διαταραχθεί όταν θα ακούσει τον πατέρα της να τη συγκρίνει με τη μισητή αδερφή του, θεία Βιτόρια. Έτσι θα βρεθεί στη μέση ενός οικογενειακού ρήγματος, θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους και θα εξερευνήσει τα δύο πρόσωπα της Νάπολης. Τον πλούσιο πνευματικά κόσμο των γονιών της, πλαισιωμένο από την εκλεπτυσμένη και κοινωνικά “ανώτερη πλευρά της πόλης και αυτόν της θείας Βιτόρια, που παίρνει ζωή στην εξαθλιωμένη από τη φτώχεια πλευρά της Νάπολης και αντλεί τη δύναμή του από τη θρησκεία.

Μια εξιστόρηση που θίγει με σκληρό και συνάμα μοναδικό τρόπο ζητήματα όπως το τέλος της παιδικότητας. Την αφύπνιση της σεξουαλικότητας, τις νεανικές ανασφάλειες. Την ανάγκη για αποδοχή και τη σταδιακή είσοδο στον κόσμο των ενηλίκων που φέρνει ως επακόλουθο την απομυθοποίηση του.

Η Φερράντε έχει το ταλέντο του να επιλέγει να κεντήσει τις ιστορίες της γύρω από μια φαινομενική απλή και ίσως ακόμη και “κλισέ” θεματολογία. Παρόλα αυτά καταφέρνει πάντα, να δώσει στις ιστορίες αυτές μια σκοπιά μοναδική και προσωπική. Σίγουρα δεν θα το κατέτασα στα αγαπημένα μου αναγνώσματα , όμως η κοφτερή ομορφιά του κατάφερε, να κρατήσει το ενδιαφέρον μου ζωντανό μέχρι την τελευταία σελίδα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
featured photo: www.patakis.gr