fabrica savoir ville 1 Δύο πράγματα για τα οποία φημίζονται οι Ιταλοί είναι οι καινοτόμες ιδέες και η υψηλή αισθητική τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Ερευνών για θέματα Επικοινωνίας Fabrica, που λειτουργεί στο Τρεβίζο της Ιταλίας από το 1994. Μέλος του ομίλου της Benetton, το Fabrica στεγάζεται σε μία βίλα που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και αποκαταστάθηκε και επεκτάθηκε σημαντικά από τον Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα Tadao Ando. Σκοπός του ερευνητικού αυτού κέντρου είναι να προάγει την έρευνα στον τομέα της επικοινωνίας που σχετίζεται με έναν μεγάλο αριθμό οικονομικών κλάδων. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο προσκαλεί νεαρά άτομα έως 25 ετών από όλο τον κόσμο, να συνεισφέρουν στο κομμάτι αυτό, αναπτύσσοντας παράλληλα τη δημιουργικότητά τους και το αίσθημα της συνεργατικότητας στα πλαίσια ομαδικών projects. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για οποιονδήποτε από τους τομείς του σχεδίου, της επικοινωνίας, της οπτικής επικοινωνίας, της φωτογραφίας, της μουσικής, του βίντεο ή της δημοσιογραφίας και να περάσουν από μια δοκιμαστική περίοδο δύο εβδομάδων μέσα στις εγκαταστάσεις του Fabrica. Αφού κριθούν κατάλληλοι για το πρόγραμμα, τους προσφέρεται υποτροφία για έναν χρόνο στο κέντρο, ο οποίος περιλαμβάνει εκπαίδευση και συμμετοχή στην έρευνα πάνω σε σημαντικά projects, ενώ η διαμονή, το φαγητό, η ιατρική ασφάλιση, τα έξοδα μετακίνησης κι ένα μέρος των καθημερινών εξόδων καλύπτονται επίσης από το κέντρο.

fabrica savoir ville

Η Fabrica με την εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική της στοχεύει πάνω από όλα στη φωτεινότητα και λειτουργικότητα των εγκαταστάσεών του. Έτσι, περιλαμβάνει πολυάριθμους χώρους ιδανικούς για εκπαίδευση, μελέτη και ομαδικές εργασίες, ενώ εντυπωσιακό είναι το μέγεθος της σπειροειδούς βιβλιοθήκης του στην οποία μπορεί κανείς να βρει μια τεράστια ποικιλία από αναγνώσματα, περιοδικά, CDs και DVDs σχετικά με τη γραφιστική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, την τέχνη, την οπτική επικοινωνία και πολλούς άλλους συναφείς τομείς.

Η Fabrica είναι ένα δημιουργικό εργαστήριο, ένας χώρος που προωθεί την καινοτομία και δίνει ευκαιρίες σε νέα και φιλόδοξα άτομα να αναδείξουν το ταλέντο τους και να συνεισφέρουν σε ποικίλους τομείς. Στο επίσημο site της Benetton, η δράση της περιγράφεται ως μια προσπάθεια παντρέματος της κουλτούρας και της βιομηχανίας με τη χρήση πιο σύγχρονων επικοινωνιακών μέσων όπως ο κινηματογράφος, η μουσική, η φωτογραφία, το σχέδιο ή το Internet, σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους διαφήμισης. Ανάμεσα στις δράσεις της συγκαταλέγεται η δημοσίευση του περιοδικού Colors σε 6 διαφορετικές γλώσσες. Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση, αφού κάθε τεύχος του καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα από μια διεθνή οπτική. Σημαντική είναι, όμως, και η συνεισφορά της στο σχεδιασμό και τη δημιουργία μερικών από των πιο σημαντικών διαφημιστικών εκστρατειών της Benetton σε συνεργασία με μια σειρά από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς. Καθεμία από αυτές τις εκστρατείες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί στοχεύει στο να περάσει ένα διαφορετικό κοινωνικό μήνυμα σε διεθνές επίπεδο, όπως η σημασία της παγκόσμιας ειρήνης, της εξάλειψης του ρατσισμού, της ελπίδας για το αύριο, του εθελοντισμού και ποικίλων άλλων θεμάτων. Η επιτυχία της, όμως, δεν σταματά εδώ. Η Fabrica έχει να επιδείξει πολλά ακόμη επιτεύγματα στον τομέα του κινηματογράφου, της μουσικής, του σχεδίου και της φωτογραφίας, με συμπαραγωγές σε διακεκριμένες ταινίες, συναυλίες και φεστιβάλ, πρωτοποριακά show και εντυπωσιακές εκθέσεις. Βεβαίως, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί χωρίς τη συνεχή εκπαίδευση και αλληλεπίδραση των φοιτητών με κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού και της επικοινωνίας μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, συνεδρίων και ξεχωριστών events.

gnwriste-th-fabrica-savoir ville

Μιλάμε, λοιπόν, για μια εκπαίδευση διαφορετική από τις άλλες, χωρίς τετριμμένες θεωρίες, αλλά με βασικές προϋποθέσεις την αγάπη για έναν κλάδο και τη σκληρή δουλειά. Μια εκπαίδευση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κοινωνικό σκοπό της. Με βασική ιδέα την ταυτόχρονη ανάδειξη της τέχνης, του πολιτισμού και της βιομηχανίας μέσα από τη συνεργασία ατόμων με διαφορετική εθνικότητα, κοινωνικό υπόβαθρο και εμπειρίες.

Επικοινωνία: Via Ferrarezza 31050 Catena di Villorba, Italy +39 422 516202  email: [email protected] Site: www.fabrica.it