Εάν δεν είσαι έτοιμ@ να επιστρέψεις στο γραφείο, αξίζει να δοκιμάσεις να διαπραγματευτείς.

Έρευνες έδειξαν ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων λαχταρά να επιστρέψει στο γραφείο κάποια στιγμή και ότι πολλοί θεωρούν την προσωπική αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους τους ζωτικής σημασίας για την παραγωγικότητά τους.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 40% των εργαζομένων θα προτιμούσαν να εργάζονται από το σπίτι επ’ αόριστον, όπως αναφέρει το USA Today, και αυτό το ποσοστό πιθανότατα αυξάνεται καθώς ο καιρός επί της πανδημίας περνάει.

Για όσους βιώνουν άγχος για την επιστροφή στην εργασία, οι ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο και συμπληρώνουν ότι τώρα είναι η ώρα να είμαστε προνοητικοί σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το αν θέλουμε να συνεχίσουμε με τηλεργασία.

Ακόμα κι αν αυτές οι συζητήσεις αποτύχουν, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσεις το άγχος της επιστροφής στη δουλειά είναι να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση με τον manager του γραφείου ή τον συνεργάτη από το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού.

Πώς πρέπει να συζητήσεις την επιστροφή στη δουλειά;

Ο τρόπος εξαρτάται από τον ρόλο σου και τη σχέση σου με τους ανθρώπους που θα αποφασίσουν για αυτή τη συνθήκη, αλλά αν δεν αισθάνεσαι άνετα να ξεκινήσεις μόν@ σου αυτή τη συζήτηση, σκέψου να συνεργαστείς με μερικούς συναδέλφους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες για να κάνετε αυτή τη συζήτηση συλλογικά.

Θα πρέπει να ακούσεις προσεκτικά και τις δικές τους ανησυχίες. Θα πρέπει να μπορείς να μπεις στη θέση τους. Αν διοικούσες εσύ την ομάδα, την επιχείρηση, τον οργανισμό, τι θα σε ανησυχούσε αν οι άνθρωποι ήθελαν να δουλέψουν από απόσταση;

Ίσως ανησυχούν ότι θα είστε λιγότερο αποτελεσματικοί αν δεν δουλεύετε όλοι μαζί. Αναγνώρισέ το και βεβαιώσου ότι ξέρουν πως κατανοείς τις ανησυχίες τους.

Εάν θέλεις να διαπραγματευτείς για τηλεργασία η τακτική σου θα πρέπει να είναι παρόμοια με τη διαπραγμάτευση για τα οικονομικά. Βρες έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορείς να συμβιβαστείς σε μια λύση, είτε αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνεις μία εβδομάδα τον μήνα είτε κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα είτε κάποια άλλη λύση που ωφελεί και τα δύο μέρη. Βάλε κάποιες προτάσεις στο τραπέζι και να είσαι πρόθυμ@ να συμβιβαστείς για μια λύση.

Τι θα συμβεί αν η τηλεργασία δεν είναι καν συζητήσιμη; 

Εάν πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να επιστρέφει στο γραφείο πιθανότητα να αξίζει να δώσεις λίγο παραπάνω χρόνο και να δοκιμάσεις να βρεις μια δουλειά, με τα προνόμια που θέλεις.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε κάνει να μη θες να επιστρέψεις στο γραφείο μην αισθάνεσαι παγιδευμέν@ και μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να μείνει άπραγ@.