Από μικρή ηλικία, θέλουμε να μάθουμε και να μας μάθουν. Αυτή η επιθυμία συνδέεται όλο και περισσότερο με την ανάγκη μας να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αφιερώνουμε πολλά χρόνια απο τον πολύτιμο χρόνο μας – και χρήμα – αναζητώντας ανθρώπους, εμπειρίες, λέξεις και εκφράσεις που θα μας βοηθήσουν σε αυτό το μακρύ ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού μας. Ταξιδεύουμε στα πιο μακρινά μέρη και ανεβαίνουμε στις υψηλότερες κορυφές για να βρούμε στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στο να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Παρακολουθούμε σόου στην τηλεόραση και ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες που φαίνεται να έχουν κοινές εμπειρίες ή γνωρίσματα με εμάς.

Δεν διστάζουμε να κάνουμε τα διάφορα τεστ προσωπικότητας στο ίντερνετ και σε social media που ‘υπόσχονται’ πως θα αποκαλύψουν την πραγματική μας φύση. Το μόνο που καταφέρνουν αυτά τα τεστ είναι να μας κατηγοριοποιήσουν σε μια ή περισσότερες κατηγορίες: ωστόσο, μελετάμε τα αποτελέσματα με το σκεπτικό οτι θα μας βοηθήσουν να βρούμε το ποιοι είμαστε.

Γιατί αναζητούμε το εξωτερικό για να ορίσουμε το εσωτερικό; Γιατί αναζητούμε τον ορισμό των άλλων για το ποιοι είμαστε και υιοθετούμε τόσο εύκολα τις λέξεις και τις απόψεις τους ως τη μόνη αλήθεια;

Ακολουθούν 5 ετικέτες, λέξεις ή φράσεις που ίσως έχουν ειπωθεί για εσάς στο παρελθόν – και που χωρίς ιδιαίτερη προσπαθεί δεχτήκατε ως αλήθειες. Θα χρειαστούν δύναμη, σοφία και γνώθι σ αυτόν για να αποβάλλεται αυτές τις ετικέτες. Όμως, δεν είστε μόνες σε αυτό τον αγώνα. Με λίγη αγάπη, γενναιοδωρία και ανοιχτό μυαλό θα ξεκινήσετε να αποδέχεστε τη πληρότητα της όμορφης ζωής που σας έχει δοθεί.

1. Aπο το ‘παράξενη’ στο ‘ενδιαφέρουσα’

Αποδέξου τη δημιουργικότητα και τη μοναδικότητα σου. Ναι, είσαι μοναδική και πρωτότυπη. Παρουσίασε τις ιδέες σου με νέους και αναπάντεχους τρόπους που θα εμπνεύσουν και άλλους να λάβουν δράση.

2. Aπο το ‘αλαζονική’ στο ‘συμπονετική’

Ο C.S. Lewis ειχε πει κάποτε, ‘ η πραγματική ταπείνωση δεν είναι να θεωρείς κατώτερο τον εαυτό σου, αλλά να μη σκέφτεσαι τον εαυτό σου’. Σκέψου αυτή τη φράση και αναλογίσου τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι απέναντι σε άλλους.

3. Aπο το ‘ισχυρογνώμων’ στο ‘αποφασιστική’

Μην μένεις απλά στα λόγια. Βρες τον τρόπο να αλλάξεις τον κόσμο.

4. Aπό το ‘τελειομανής’ στο ‘άτομο που παίρνει ρίσκα και μαθαίνει απο τα λάθη του’

Έχω ακούσει τη συμβουλή, ‘να εργάζεσαι σκληρά για να αναπτυχθείς, όχι να κατακτήσεις την τελειότητα’. Η τελειότητα είναι υπερεκτιμημένη και δεν μας επιτρέπει να δούμε την ομορφιά που μπορούμε να βρούμε μόνο όταν κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε απο αυτά. Προχώρα, κάνε λάθη, πάρε ρίσκα και μάθε απο τα λάθη της ζωής. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες γυναίκες που είναι πρόθυμες να μοιραστούν τα μαθήματα ωριμότητας και εξέλιξης τους με εκείνους που τους ακολουθούν μερικά βήματα πίσω.

5. Από το ‘ανασφαλής’ στο ‘δυνατή’

Όλοι μας μπορεί να είμαστε ανασφαλείς σε κάποια φάση της ζωής μας. Οπότε, αντί να εμμένουμε σε αυτές, προτιμότερο θα ήταν να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στο να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία και στο τι κάνουμε πραγματικά καλά.

Όσο περισσότερο γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο βελτιώνεις τη σχέση σου με τον υπόλοιπο κόσμο. Όσο πιο πολύ συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τα χαρίσματα και τα ταλέντα μας, τόσο περισσότερο καλό μπορούμε να κάνουμε γύρω μας. Ξεκινώντας απο σήμερα, μάθε να προχωράς μπροστά ανεξαρτήτως των ανασφαλειών και των φόβων σου.

You were to meant to shine!