Γιατί συνεχίζεις να υπάρχει ο πρώην στη ζωή σου

Οι λόγοι που κρατάς στη ζωή σου έναν πρώην

Το φάντασμα στη ντουλάπα

Μπορεί να έχετε πάψει να είστε ζευγάρι, αλλά δεν έχετε πάψει να μιλάτε ή να βρίσκεστε ή να είστε ο ένας στη ζωή του άλλου με έναν απόλυτα φυσικό αλλά εντελώς απροσδιόριστο τρόπο. Ναι, ναι, μιλάμε για αυτή τη -τόσο συχνή πια- ασαφή σχέση που έχεις με τον πρώην σου, που δεν είστε φίλοι αλλά δεν είστε και μαζί, απλά υπάρχει κάπου εκεί στο βάθος, σαν ένα φάντασμα στη ντουλάπα σου. 

Οι λόγοι που μπορεί ακόμη να κρατάς στη ζωή σου κάποιον με τον οποίο έχεις χωρίσει, μπορεί να ποικίλουν. Ίσως ήταν και παραμένει ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για εσένα και δεν θέλεις να χάσεις τη γνώμη του και την παρουσία του. Άλλωστε σε κάθε ζευγάρι υπάρχει ένα ποσοστό φιλικής σχέσης, το οποίο δεν εξανεμίζεται με το που αποφασίζεις τον χωρισμό. Ειδικά αν ο χωρισμός δεν είναι αποτέλεσμα ομηρικών καυγάδων και παρεξηγήσεων επιπέδου "δεν θέλω να σε ξαναδώ στα μάτια μου", το να "κόψεις επαφή" φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο. Τα πράγματα πάνε ένα επίπεδο παραπάνω σχετικά με το challenge της υπόθεσης αν ένας από τους δύο -ή και οι δύο- έχουν ακόμη συναισθήματα για τον άλλο ή νιώθουν έλξη σε έναν βαθμό. Για όσους βιαστούν να βγάλουν συμπέρασμα, να ξεκαθαρίσουμε πως όχι, η αμοιβαία έλξη δεν είναι αρκετή για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, και πιθανότατα για να έχετε χωρίσει κάποιοι άλλοι, σοβαροί λόγοι θα υπήρχαν, λόγοι που βέβαια ψιλοξεχνάς όταν τον βλέπεις να έρχεται στο παλιό σας στέκι και σκέφτεσαι από μέσα σου πόσο ομόρφυνε.

Το ότι είναι πάντα εκεί και σχεδόν πάντα διαθέσιμος είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που παραμένει στη καθημερινότητά σου. Πώς μπορείς να αντισταθείς στο οικείο συναίσθημα της κατανόησης και της αγάπης που παίρνεις από εκείνον τη στιγμή που οι σχέσεις εκεί έξω έχουν γίνει τόσο περίπλοκες; Πόσο εύκολο είναι να διώξεις μακριά σου κάποιον που σου απαντάει στο μήνυμα πριν καν προλάβεις να σβήσεις την αναφορά παράδοσης όταν έχεις περάσει ώρες περιμένοντας τον τύπο που γνώρισες το Σάββατο να σου απαντήσει; Είναι αυτή η αίσθηση της απόλυτης αποδοχής που σε κρατάει κοντά του, το απόλυτα μαγεμένο ύφος που συνεχίζει να έχει όταν σε κοιτάζει, η σιγουριά που έχεις ότι είναι ακόμη εκεί, ότι ακόμη σε θέλει και του λείπεις και ότι καμία δεν έχει πλησιάσει κοντά στο να πάρει τη θέση σου στην καρδιά του.

Παρόλα αυτά, το να κρατάς τον πρώην σου στη ζωή σου, να σε αγαπάει και να σε κολακεύει και να σου κάνει ατελείωτο ψυχολογικό pampering είναι τόσο γλυκό όσο και τοξικό και για τους δυο σας. Αφενός συνεχίζεις μια κατάσταση που δεν έχει σκοπό, πέρα από το να καλύπτει τις προσωπικές σας φοβίες και ανασφάλειες και αφετέρου επειδή δεν επιτρέπεις σε νέες συναρπαστικές εμπειρίες να μπουν στη ζωή σου.

featured photo: unsplash.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.