Το φθινόπωρο έφτασε και πολλοί από εσάς ξαναετοιμάζετε βαλίτσες για κάποια Ευρωπαϊκή πόλη. Αν είστε μελλοντικοί ερασμίτες, παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές από τους παλιούς και έμπειρους.

erasmus

Ξεφύγετε από την Ελληνική Κλίκα.

Ποτέ δεν κατάλαβα εκείνους που αποφασίζουν να περάσουν ένα εξάμηνο στο εξωτερικό και συνεχίζουν να κάνουν παρέα μόνο με Έλληνες, τρώνε το ίδιο έτοιμο φαγητό (ελληνικό γύρο κατά προτίμηση) και συχνάζουν σε μέρη που διοργανώνουν greek βραδιές. Δείτε το Erasmus ως μια αφορμή να γνωρίσετε νέα άτομα, διαφορετικές κουλτούρες και τρόπο ζωής. Μην εμμένετε στις συνήθειες που είχατε εδώ στην Ελλάδα γιατί αργότερα θα το μετανιώσετε.

Σκεφτείτε την συγκατοίκηση.

Στην Ελλάδα η συγκατοίκηση μεταξύ αγνώστων δεν είναι όσο συνηθισμένη είναι στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι ξένοι Ερασμίτες βρίσκουν συγκατοίκους μέσω διαδικτύου και -πιστέψτε με- οι πιθανότητες ο συγκάτοικος να είναι κατά συρροήν δολοφόνος είναι απειροελάχιστες. Οι Έλληνες έχουμε την τάση να πηγαίνουμε εκ του ασφαλούς. Είτε στην εστία, είτε σε ένα διαμέρισμα μόνοι μας είτε με συγκάτοικο κάποιον φίλο. Γιατί λοιπόν δεν δοκιμάζετε να νοικιάσετε σπίτι με άτομα από διαφορετικές χώρες; Γίνετε μέλη στο facebook της ομάδας στην οποία ανήκουν και άλλοι ξένοι φοιτητές που θα μετακομίσουν στην ίδια χώρα και θα βρείτε πολλές αγγελίες. Οι ομάδες συνήθως έχουν την εξής ονομασία: Erasmus @ Χώρα Προορισμού 2014/2015.

Μην χάνετε μαθήματα.

Σίγουρα τα μαθήματα δεν είναι ο κύριος πυρήνας του προγράμματος Erasmus, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψετε τελείως το Πανεπιστήμιο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείτε πως εκτελείται η διδασκαλία σε μια ξένη χώρα και πως συμμετέχουν οι φοιτητές. Ό,τι μάθετε θα έχει πολλά να σας προσφέρει. Επίσης, θα μπορέσετε να ζήσετε την πραγματική φοιτητική εμπειρία στο campus με ομαδικές δραστηριότητες, αγώνες, school spirit, φουτεράκια με το σύμβολο του Πανεπιστημίου και άλλα πράγματα που στερούμαστε οι Έλληνες φοιτητές. Τέλος, είναι μια ευκαιρία να διαπρέψετε και να κάνετε περήφανους τους καθηγητές που σας επέλεξαν για να συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα.

Μην χάνετε τα πάρτι.

Μια άλλη ευκαιρία που θα έχετε όσο είστε στο εξωτερικό είναι το να παρευρίσκεστε σε πάρτι κομμένα και ραμμένα για φοιτητές. Στη χώρα μας συμβαίνουν πιο σπάνια και συνήθως κρύβουν μια κομματική παράταξη από πίσω. Τα ερασμιακά φοιτητικά πάρτι έχουν πολλά discounts και θα γνωρίσετε κόσμο από όλη την Ευρώπη. Εδώ δεν ταιριάζει το κυριλέ ντύσιμο και θα έχετε την ευκαιρία να χορέψετε με την καρδιά σας χωρίς να σας ενοχλούν τα τακούνια.

Ζήστε χωρίς φόβο αλλά κρατείστε και τις επιφυλάξεις σας.

Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεστε σε μια ξένη χώρα και πολλά μπορούν να συμβούν. Να έχετε πάντα σημειωμένα τα τηλέφωνα της Ελληνικής πρεσβείας για οτιδήποτε χρειαστείτε και μην ξεχάσετε πριν φύγετε να βγάλετε την Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας σε περίπτωση που χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιο νοσοκομείο. Όταν φτάσετε εκεί το Πανεπιστήμιο θα σας προτείνει να βγάλετε μια κάρτα παραμονής σε μια δημόσια υπηρεσία, η οποία θα είναι χρήσιμη εάν βρεθείτε στο… αστυνομικό τμήμα. Γενικά να γνωρίζετε τι είδους εγκληματικότητα έχει η πόλη σας και να αποφεύγετε καταστάσεις που μπορούν να σας φέρουν σε κίνδυνο. Το κυριότερο είναι να ελέγχεται το πόσο πίνετε, ειδικά στις αρχές που δεν θα έχετε βρει άτομα που εμπιστεύεστε, και προς θεού, τα κλειδιά και τα μάτια σας!