Συνήθως συμβαίνει ηλικιακά μεταξύ 45-55 χρόνων αλλά υπάρχουν γυναίκες που το βιώνουν πολύ νωρίτερα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως η κληρονομικότητα.

Τι είναι όμως η εμμηνόπαυση;

Είναι η κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες μιας γυναίκας στερεύουν από ωάρια και αυτό συμβαίνει ένα χρόνο μετά την τελευταία της περίοδο. Ως αποτέλεσμα, προκύπτουν πάρα πολλές αλλαγές οι οποίες την επηρεάζουν σε επίπεδο σωματικό και συναισθηματικό εξαιτίας της ανισορροπίας των ορμονών.

Πιο συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα τα οποία είναι μέρος των γυναικείων ορμονών, μειώνονται και προκαλούν κάποιες χαρακτηριστικές ενδείξεις πως η εμμηνόπαυση ξεκινάει, όπως η αϋπνία, η έντονη εφίδρωση αλλά και η απότομη αλλαγή της διάθεσης.

Παράλληλα, από αυτή την δραστική μετάβαση του οργανισμού επηρεάζεται και σε πολύ μεγάλο βαθμό η όψη και η υφή της επιδερμίδας. Ακριβώς επειδή τα οιστρογόνα ενεργοποιούν την παραγωγή του κολλαγόνου, της ελαστίνης, του υαλουρονικού οξέος αλλά και της φυσικής λιπαρότητας της επιδερμίδας η οποία είναι πολύ θρεπτική, αυτή η αλλαγή προκαλεί και δραστικές διαφορές στο πρόσωπο μας και όχι μόνο.

Το αποτέλεσμα είναι, μια πολύ ξηρή επιδερμίδα, με ρυτίδες, λεπτή σύνθεση και φαγούρα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται έντονη ευαισθησία στο δέρμα, εμφάνιση μαύρων στιγμάτων αλλά και ακμή στο στάδιο πριν την εμμηνόπαυση.

Αρκετές γυναίκες είναι αυτές που δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή την αλλαγή και απλά αποδέχονται με θλίψη πως γερνούν και επίσημα. Ωστόσο είναι σημαντικό να προσαρμόζουμε τη ζωή και τη ρουτίνα μας έτσι ώστε να διατηρούμε την επιδερμίδα μας και την εμφάνιση μας γενικότερα, όσο πιο φρέσκια και λαμπερή γίνεται, σε κάθε στάδιο της ζωής μας.

Εμμηνόπαυση και επιδερμίδα Πώς να παραμείνεις λαμπερήη (1)
unsplash.com/@belart84

Ανάλογα με τα νέα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας κατά την εμμηνόπαυση, συγκεντρώσαμε κάποια tips για να δώσεις στο δέρμα σου τη φροντίδα που χρειάζεται και αναζητά:

#Πολύ ξηρό δέρμα.

Στην περίπτωση της έντονης ξηροδερμίας, καλό είναι να επιλέγεις απαλά σαπούνια καθαρισμού τα οποία δεν ερεθίζουν extra το δέρμα σου και δεν επηρεάζουν το pH του περισσότερο. Επιπλέον, καλό είναι να επιλέγουμε προϊόντα με αντιοξειδωτικά και κατάλληλα έλαια τα οποία επαναφέρουν ένα μέρος της φυσικής λιπαρότητας του προσώπου, που είναι τόσο θρεπτική για αυτό.

#Λιπαρή επιδερμίδα με τάση πρόσκαιρης ακμής.

Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς προϊόντα με σαλικυλικό οξύ αλλά και κάποια προϊόντα oil-based τα οποία θα διατηρήσουν την λιπαρότητα του προσώπου σου σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς είναι κάτι που το αναζητά το ίδιο το δέρμα και για αυτό το παράγει.

#Δυσχρωμίες.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης είναι οι δυσχρωμίες όπως οι κοκκινίλες και οι πανάδες. Για να τις προλάβεις αλλά και να τις αντιμετωπίσεις αν υπάρχουν ήδη, πρώτο και πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς να φοράς το αντηλιακό σου όταν βγαίνεις έξω γιατί επιδεινώνονται από τον ήλιο. Επιπλέον, καλό είναι να επιλέγεις προϊόντα με βιταμίνη C και γλυκολικό οξύ που εξουδετερώνουν τις δυσχρωμίες και προσφέρουν λάμψη και ομοιομορφία.

#Έντονη ευαισθησία

Αν πάλι η επιδερμίδα σου παρουσιάζει έντονη ευαισθησία και ερεθίζεται με το παραμικρό, καλό είναι να περιορίσεις τα προϊόντα με τα ενεργά συστατικά και να προτιμάς αυτά που είναι plant- based γιατί είναι πιο ήπια και φιλικά προς αυτό. Επιπλέον, να αναζητάς προϊόντα περιποίησης με ceramides, γιατί ενισχύουν την σύνθεση του δέρματος.