Η Elia Manailoglou σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο, πλέον ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Από το 2005 δημιουργεί σπειροειδή κοσμήματα από χαλκό, αλπακά και ασήμι. Αφενός η αυστηρότητα των γραμμών και του σχεδιασμού της αποτίουν φόρο τιμής στις αρχιτεκτονικές της γνώσεις, αφετέρου οι καμπύλες ή τα κυκλόσχημα σχέδια παραπέμπουν στην κυκλαδική γλυπτική.

Ποια βήματα σε οδήγησαν στο χειροποίητο κόσμημα; 

Το χειροποίητο κόσμημα αποτέλεσε για μένα την ευτυχή κατάληξη χρόνων ενασχόλησης τόσο με την καλλιτεχνία, την ζωγραφική και την κατασκευή αντικειμένου, όσο και με την άλλη μεγάλη αγάπη μου, την μόδα, που αποτελεί για μένα μια χαρούμενη, εφήμερη αλλά πολύ αληθινή μορφή δημιουργίας, που δεν έχει σχέση μόνο με την περιορισμένη ελίτ της τέχνης αλλά ακουμπά όλους τους ανθρώπους.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει η αρχιτεκτονική να εμπνέεται από τη μόδα. Στη δική σου περίπτωση, μόδα και αρχιτεκτονική συμβιώνουν αρμονικά ή συνεργάζονται κιόλας;

Η αλήθεια είναι πως ποτέ άλλοτε δεν εκτίμησα και δεν αγάπησα τις αρχιτεκτονικές μου γνώσεις, όσο τώρα που ασχολούμαι με το κόσμημα. Φυσικά οι βασικές αρχές είναι παρόμοιες, απλά μελετάς, σχεδιάζεις και “χτίζεις” κάτι πολύ μικρότερο και έχεις μεγαλύτερη ευελιξία.

Τι υλικά χρησιμοποιείς; Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνοτροπία που ακολουθείς;

Χρησιμοποιώ μέταλλα σε μορφή σύρματος, αλπακάδες, ορείχαλκους και χαλκούς, εξαιρετικής ποιότητας. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με την κατασκευή φωτιστικών από σύρμα, οπότε η τεχνική δεν μου ήταν καινούργια. Το σύρμα έχει την ιδιότητα της γραμμής του μολυβιού, για να συνδέσω ξανά το κόσμημα την αρχιτεκτονική, μπορείς πρακτικά να κάνεις τα πάντα! Ακολουθώ συγκεκριμένη τεχνοτροπία, η οποία και δίνει στο κόσμημα την αίσθηση ότι πρόκειται για ύφασμα και όχι για μέταλλο.

Ταξιδεύεις συχνά; Αντλείς έμπνευση από τα ταξίδια που κάνεις;

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση μας μάζεψε λίγο στην πατρίδα. Έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη αγάπη και έμπνευση, ακόμα και τώρα. Σε γενικές γραμμές το ίδιο το σώμα είναι που με εμπνέει όμως, και όχι οι πόλεις ή τα τοπία. Και βέβαια ο Μοντερνισμός και ο Μινιμαλισμός, πάνω απ’ όλα (αρχιτεκτονική, ξανά). Η καθαρότητα και η “ειλικρίνεια” των υλικών.

Πιστεύεις ότι όταν μεγαλώνει κανείς σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, αναπόφευκτα η δουλειά του είναι έντονα επηρεασμένη από τον πολιτισμό της και τις εικόνες της;

Ναι, αυτό το πιστεύω, ακόμα και να μην θέλουμε, αναπόφευκτα ο πολιτισμός μας επηρεάζει, γιατί δεν είναι κρυμμένος μόνο σε κάποιο μουσείο, είναι ολόγυρά μας. Εγώ προσωπικά, επειδή η δουλειά της μητέρας μου είχε σχέση με τον τουρισμό, έχω γυρίσει κάθε αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας και κάθε μικρό επαρχιακό μουσείο, και ενώ, να το πω λίγο άκομψα, τα βαριέμαι πια όλα αυτά τα αρχαία, ανακάλυψα πως στη δουλειά μου χρησιμοποιώ τις καμπύλες των κυκλαδίτικων ειδωλίων. Αν αυτό δεν είναι υποσυνείδητη επιρροή, ε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι!

Ποια είναι τα σχέδια σου για το 2014;

Μετά από την προτροπή ενός φίλου στυλίστα, τα σχέδια είναι κάπως μεγαλεπίβολα, τόσο σε όγκο όσο και σε δυναμική. Έχω σκοπό να ασχοληθώ με το fashion jewellery περισσότερο και να δημιουργήσω μεγάλα statement κοσμήματα. Το υλικό είναι ιδανικό γιατί έχει αντοχή, ευελιξία και δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας. Ο στόχος κάθε σχεδιαστή είναι να φορεθούν τα κοσμήματά του στην πασαρέλα, αλλά γι’ αυτό πιστεύω πως έχω ακόμα αρκετό δρόμο… και πολλή δουλειά! Οι συνεργάτες μου, ο καθένας στον τομέα του, είναι άνθρωποι με πολύ ταλέντο και δυναμική, και ευελπιστούμε να εξελίξουμε την Elia LaNoire στο επίπεδο που την έχουμε ονειρευτεί!

Πως βλέπουν οι πελάτισσες τα κοσμήματα σου; 

Να μην το παινευτώ, η αλήθεια είναι πως όλες εντυπωσιάζονται από την ιδιαιτερότητα του σχεδιασμού και την υφή και τα θεωρούν ως μικρά έργα τέχνης, πράγμα που με κάνει πολύ περήφανη και μου δίνει την ώθηση να συνεχίσω να τις ικανοποιώ και να εξελίσσω τον σχεδιασμό των κοσμημάτων.

Έχεις “τολμήσει” να σκεφτείς την αγορά του εξωτερικού για να προωθήσεις τις δημιουργίες σου; Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος για μια τέτοια προσέγγιση από έναν νέο σχεδιαστή;

Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η αγορά του εξωτερικού, και δη η ηλεκτρονική αγορά, εφόσον η κρίση έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη του έλληνα στα απαραίτητα, και το κόσμημα είναι μια μικρή πολυτέλεια. Ο κατάλληλος τρόπος είναι η επιλογή του σωστού περιβάλλοντος αγοράς. Εγώ ανήκω στην κοινότητα του www.etsy.com το οποίο αποτελεί το νούμερο ένα στην προώθηση χειροποίητου και vintage αντικειμένου, αλλά επίσης είναι και μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών με άλλους σχεδιαστές.

Υπάρχει κάποιος χώρος που εκτίθενται “κυριολεκτικά ή μεταφορικά” τα κοσμήματά σου;

Μέχρι στιγμής, επιλεγμένα κομμάτια βρίσκονται “κυριολεκτικά” στην boutique Studio Avra (Ιοφώντος  14, Αθήνα, www.studioavra.gr).

“Μεταφορικά” μπορείτε να βρείτε όλη την φετινή συλλογή στο www.elialanoire.com στην οποία σύντομα θα προστεθούν και νέες, statement.

Αφήνοντάς μας τα στοιχεία σου στην φόρμα συμμετοχής παίρνεις μέρος στον διαγωνισμό για το βραχιόλι από αλπακά και χαλκό  της Elialanoire. Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 10 Δεκεμβρίου 2013 στις 12 το μεσημέρι. Αν σου άρεσε η δουλειά της πέρνα από την σελίδα της στο facebook και πάτα like για να ενημερώνεσαι για όλα τα νέα.

Νικήτρια:  Ολίνα Γιάσσαρη