Η μουσική, λένε, είναι μία παγκόσμια γλώσσα. Μπορεί να σε κάνει να επικοινωνήσεις με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, θρησκειών, πολιτισμών και λαών. Αυτή είναι μία από τις δυνάμεις της και ήρθε το El Sistema Greece για να την αξιοποιήσει στο έπακρο και να κάνει τον κόσμο μας λίγο πιο όμορφο. Μιλώντας με τη Δήμητρα Ραφτοπούλου, που έχει την επιμέλεια του προγράμματος, διαπιστώσαμε ότι ο στόχος τους είναι όχι να αλλάξουν τον κόσμο αλλά τον τρόπο που τον βλέπεις. Να σε παρασύρουν κι εσένα, με όποιον τρόπο μπορείς να γίνεις μέρος του, σε αυτό το  εποικοδομητικό “παιχνίδι” με τις νότες και να χτιστεί μία κοινωνία και μία πραγματικότητα που θα αποτελεί ανοιχτή αγκαλιά στο διαφορετικό, θα προστατεύει τα παιδιά και θα τους ανοίγει νέους ορίζοντες. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το El Sistema γεννήθηκε στη Βενεζουέλα από τον μαέστρο Abreu και είχε ως σκοπό να βγάλει τις ευπαθείς ομάδες παιδιών από την φτώχεια, την πορνεία και τα ναρκωτικά. Στην ουσία είναι μια μεθοδολογία διδασκαλίας μουσικής”, μας εξηγεί η Δήμητρα η οποία έχει πίσω της ένα σπουδαίο βιογραφικό που περιλαμβάνει πολλά χρόνια θητείας στο Teatro alla Scala και στο Teatro Regio. Τόσο εκείνη όσο και ο ιδρυτής του προγράμματος, Anis Barnat έχουν μια ζωή που μοιάζει με ένα non stop soundtrack. Αυτή η αγάπη τους έχει οδηγήσει στο να καταφέρουν σπουδαία πράγματα με το El Sistema Greece.

Μπορείς να βρεις όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να καλύψεις τα κενά στο επίσημο site, elsistemagreece.com. Ανάμεσα σε άλλα θα δεις και όλες τις σχετικές πληροφορίες για την μεγάλη συναυλία που θα δούμε την 1η Αυγούστου.

Η El Sistema θα κάνει το κλείσιμο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο. 250 νέοι μουσικοί από 29 χώρες του κόσμου και οι καλύτεροι μουσικοί των El Sistema από τη Βενεζουέλα, Αμερική, Αυστρία, Ιταλία, Τουρκία θα παίξουν μουσική. Μαζί τους και το El Sistema Greece με τα παιδιά της ορχήστρας και της χορωδίας να παίζουν ένα αραβικό, ένα ελληνικό κι ένα γερμανικό κομμάτι. Μέχρι αυτή τη μαγική και συγκινητική βραδιά κάναμε μια αναδρομή στην πορεία του ελληνικού El Sistema.

sistema22

Όταν γεννήθηκε η ιδέα και κάνατε τα πρώτα σχέδια, τι σκέψεις έκανες και τι σκέψεις κάνεις τώρα για όλο αυτό το project;

Oι σκέψεις παραμένουν οι ίδιες από την πρώτη μέρα, πώς θα φέρουμε το πρόγραμμα πιο κοντά σε όλα τα παιδιά που θέλουν να μάθουν μουσική κρατώντας την ποιότητα ψηλά. Είναι αρκετά δύσκολο ξέρεις να ελέγξεις διαφορετικά μέρη, δομές, σχολεία, camps και την ίδια ώρα να φροντίσεις να διατηρείται πάντα το ίδιο επίπεδο διδασκαλίας.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό τους ενός χρόνου ζωής του El Sistema Greece, τι είναι αυτό που κρατάς; Το “εγχείρημα” πέτυχε;

Αυτό θα το δείξει ο χρόνος… ο maestro Abreu το ξεκίνησε 41 χρόνια πριν κι ακόμα εξελίσσεται, ανανεώνεται κι διαμορφώνεται. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως το πρόγραμμα αυτό το χρειάζεται η σημερινή ελληνική και όχι μόνο κοινωνία.

Έχετε συναντήσει δυσκολίες σε αυτή την πορεία και τι είδους;

Δυσκολίες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές και σε όλα τα προγράμματα όπως οφείλω όμως να πω πως πάρα πολλοί άνθρωποι μας άνοιξαν τις πόρτες τους και τις καρδιές τους πολύ γρήγορα. Πολλοί μας εμπιστεύτηκαν και στάθηκαν και στέκονται δίπλα μας στην μικρή πορεία μας μέχρι σήμερα και οφείλουμε σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό.

Γιατί πιστεύεις ότι η μουσική είναι το πιο δυνατό μαθησιακό εργαλείο;

Δεν πιστεύω πως η μουσική είναι το μεγαλύτερο μαθησιακό εργαλείο, πιστεύω πως είναι το εργαλείο στο οποίο έχουμε πρόσβαση εμείς. Εμείς ξέρουμε να κάνουμε μουσική κι αυτό είναι το δυνατό μας σημείο. Ένα άλλος Οργανισμός ή άνθρωπος μπορεί να έχει βρει ως δυνατό εργαλείο τη γλώσσα ή τη λογοτεχνία.

Εσύ νιώθεις ότι μαθαίνεις μέσα από το El Sistema; Δεν αναφέρομαι απαραίτητα στο μουσικό κομμάτι.

Πολύ ειλικρινά το El Sistema είναι μεγάλο σχολείο για μένα.  Μπορώ να σου πω πως όσα μαθαίνω εδώ δεν τα είχα ούτε καν φανταστεί δουλεύοντας στη Scala ή στο Teatro Regio. Σε ένα μεγάλο θέατρο ή οργανισμό μαθαίνεις να κάνεις πολύ καλά ένα κομμάτι της δουλειάς ανάλογα με το πόστο σου, αντίθετα σε ένα μικρότερο οργανισμό έχεις μεγαλύτερες ευθύνες, ανάγκες για πρωτοβουλία και επιτυχή επίλυση των “προβλημάτων”. Είμαι κι εγώ μαθήτρια του El Sistema Greece.

sistema23

Μίλησέ μας για τη συναυλία της 1ης Αυγούστου στο Ηρώδειο. Τι θα δούμε;

Θα δείτε 270 νέους μουσικούς από 27 διαφορετικές χώρες του κόσμου να παίζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Οφείλω να πω πως με έχει εκπλήξει θετικά το επίπεδο όλων των νέων μουσικών αν σκεφτεί κανείς πως ο μεγαλύτερος είναι 26 χρονών και ο μικρότερος 6.

Μετά το Ηρώδειο, τι άλλο να περιμένουμε από το El Sistema;

Θα δείτε περισσότερους μαθητές, ευκολότερη πρόσβαση στα μαθήματα μας καθώς και διδασκαλία περισσότερων μουσικών οργάνων. Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σε μία περίοδο που μεγαλώνουμε σταθερά κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα.

Από την εμπειρία σου και τη συναναστροφή σου-και τώρα αλλά και πριν το El Sistema- με ξένους μουσικούς, πιστεύεις ότι η μουσική έχει δύναμη να αλλάξει τον κόσμο;

Θα ήθελα να σου απαντήσω ναι, αλλά νομίζω πως θα ήταν ουτοπικό. Νομίζω πως η μουσική ομορφαίνει τη στιγμή…κι αυτό σίγουρα έχει κάποια δύναμη.

sistema20