Είναι γνωστό ότι οι δύσκολες μέρες λέγονται δύσκολες για κάποιο λόγο. Σπυράκια, πόνοι, έκρηξη (αρνητικών κυρίως) συναισθημάτων, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν είναι και η καλύτερη περίοδος του μήνα. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η αϋπνία, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Τα καλά νέα είναι ότι αν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που υποφέρουν από αϋπνία κατά την περίοδό τους, δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί.

Που οφείλεται;

Το σώμα σου ανεβάζει θερμοκρασία τις ημέρες μετά την ωορρηξία και πριν από τον ερχομό της περιόδου σου και για να μπορέσεις να κοιμηθείς άνετα η θερμοκρασία πρέπει να πέσει. Έτσι, την εβδομάδα ή λίγες μέρες πριν την περίοδο, η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος μαζί και με άλλα συμπτώματα του ΠΜΣ, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σου.

Η αϋπνία κατά τη διάρκεια του κύκλου σου μπορεί να προκληθεί από φούσκωμα, κράμπες, συχνοουρία, ευαισθησία στο στήθος, πόνους στη μέση και επίπονη αιμορραγία, κάτι που είναι λογικό αλλά και πάρα πολύ δύσκολο αν αναλογιστείς ότι δεν έχεις την πολυτέλεια να κάτσεις στο κρεβάτι όσες ώρες θέλεις μέχρι να σου περάσουν τα συμπτώματα αυτά και να νυστάξεις.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει προκειμένου να αποφύγεις την όποια ανησυχία μπορεί να αισθάνεσαι. Επίσης ένα μπουκάλι ζεστό νερό ή μια θερμοφόρα στο κρεβάτι για τους πόνους (όπως κράμπες ή πόνους στην πλάτη) θα σε ανακουφίσει και θα σε χαλαρώσει. Τέλος ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να διευκολύνει την κατάσταση, καθώς η εξάτμιση του νερού μετά το ντους θα βοηθήσει το σώμα σου να κρυώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο.


featured image: stocksy