Το να επενδύσουμε σε μια ρουτίνα περιποίησης κατάλληλης για το δικό μας τύπο επιδερμίδας είναι πλέον αδιαπραγμάτευτο. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση το δέρμα και το μακιγιάζ μας να δείξουν στα καλύτερά τους αν δεν φροντίσουμε να έχουμε μια βάση καθαρή και ενυδατωμένη. Η τακτική απολέπιση αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια το μυστικό για τη γρήγορη ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας μας. Μήπως έφτασε η στιγμή να γνωρίσουμε καλύτερα όλα τα είδη απολεπιστικών προϊόντων και το τι μπορούν να προσφέρουν στην επιδερμίδα μας;

Το λέει ο καθρέφτης μας αμέσως μετά. Δέρμα πιο λαμπερό, απαλό, που βγάζει αυτή την εικόνα υγείας. Από την άλλη όλες οι θεραπείες που θα εφαρμόσουμε στη συνέχεια θα δράσουν πολύ εντονότερα

Τα μηχανικά scrubs υπήρξαν για πολλά χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων. Είναι εύκολα στη χρήση και ακόμα πιο εύκολο να τα προμηθευτούμε. Οι ευαίσθητες επιδερμίδες βέβαια αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τέτοιου είδους μεθόδους. Ακόμα και τα πιο απαλά απολεπιστικά μπορούν να αφήσουν κοκκινίλες και να φθείρουν ένα λεπτό και ευαίσθητο δέρμα. Η μακροπρόθεσμη χρήση τους συνήθως οδηγεί στην επιδείνωση ευρυαγγειών και άλλων σημαδιών καταπόνησης του δέρματος. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος της απόλυτης αίσθησης καθαριότητας που αφήνουν μετά τη χρήση.

unsplash

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρίες εισάγουν δειλά στα προϊόντα τους ενζυμικά scrubs. Πρόκειται για απολεπιστικά προϊόντα εμπλουτισμένα με διάφορα οξέα απολέπισης, όπως AHA’s, BHA’s κ.α. Χρησιμοποιούνται ως μάσκα προσώπου και απλώς τα ξεβγάζουμε μετά τον προτεινόμενο χρόνο εφαρμογής. Προσοχή! Είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβούμε τον προτεινόμενο χρόνο, καθώς είναι πιο πιθανό να προκαλέσουμε ζημιά στο δέρμα μας παρά να το ωφελήσουμε. Βασικό σημείο προσοχής είναι η αυστηρή χρήση αντηλιακού τις επόμενες μέρες, αφού το δέρμα είναι απογυμνωμένο από την προστατευτική του στιβάδα.

Οι δερματολόγοι είναι κατηγορηματικοί σε σχέση με τη χρήση των μέσων απολέπισης

Τα ευαίσθητα δέρματα απαγορεύεται δια ροπάλου να χρησιμοποιούν μηχανικά προϊόντα απολέπισης. Από την άλλη, ακόμα και τα λιπαρά ή μεικτά δέρματα οφείλουν να είναι προσεκτικά στη χρήση μηχανικών scrubs. Η υπέρ-απολέπιση εξασθενεί σημαντικά το δερματικό φραγμό. Η συχνότητα και το προϊόν απολέπισης είναι το κλειδί εφόσον μιλάμε για μηχανική απολέπιση. Μια με δύο φορές την εβδομάδα είναι ωφέλιμες, ενώ καλό είναι το απολεπιστικό μας να είναι λεπτόκοκκο. Ακόμα και τα πιο ανθεκτικά δέρματα, σε καμία περίπτωση δεν ωφελούνται από τα πιο αδρόκοκκα απολεπιστικά. Αντιθέτως μπορεί να προκαλέσουν μικρο-τραυματισμούς του δέρματος και να εμφανιστεί κάποια μόλυνση.

Η καθιέρωση ενός ενζυμικού απολεπιστικού προϊόντος μπορεί να αναβαθμίσει την περιποίησή μας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το δέρμα μας.


Featured image: StyleCaster