grandparents

To some people age is just a number, but to others it’s just a gift!

Μεγαλώνοντας είναι πιο εύκολο να ξεχάσει κανείς τα αγαπημένα του πρόσωπα και δη τα ηλικιωμένα. Τα χρόνια περνούν, οι γιορτές περνούν, αλλά οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε να αγοράζουμε δώρα για όλους τους άλλους που υπάρχουν στη ζωή μας εκτός από τη γιαγιά και τον παππού μας. Φυσικά, τα δώρα δε φέρνουν την ευτυχία, αλλά σκεφτείτε πόση στοργή κρύβει ένα δώρο σε έναν δικό σας ηλικιωμένο άνθρωπο και ακόμη πόση ευτυχία θα δημιουργηθεί στην ψυχή του.

Αν και η τρίτη ηλικία ανέκαθεν θεωρούνταν παραμελημένη, ένα δώρο – ακόμη και το πιο μικρό – είναι ικανό να τους προσφέρει όλο το ενδιαφέρον και την αφοσίωση που χρειάζονται. Κάποιος, δηλαδή, εκεί έξω τους σκέφτεται. Επειδή, λοιπόν, στο Savoir Ville, δεν ξεχνάμε και διανύουμε τον μήνα που είναι αφιερωμένος στην τρίτη ηλικία, παρακάτω θα βρείτε ιδέες για τα πιο κατάλληλα δώρα.

  • Προσφέρετε την ευκαιρία στη γιαγιά σας να ξεκινήσει γυμναστική. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχει την υγεία της, γιατί κανείς δεν θα ήθελε την επόμενη φορά που θα μιλήσει με τη γιαγιά του στο τηλέφωνο, εκείνη να βρίσκεται στο νοσοκομείο. Η γυμναστική προλαμβάνει την οστεοπόρωση.
  • Βρείτε το χόμπι τους. Αν, δηλαδή, τους αρέσουν τα παζλ ή η κηπουρική, αγοράστε παζλ ή φυτά αντίστοιχα. Σκεφτείτε και το Sudoku, το οποίο είναι εχθρός της νόσου Alzheimer.
  • Τώρα αν ο παππούς ή η γιαγιά σας έχουν ενδιαφέρον για την τεχνολογία και ξέρουν αγγλικά (προαιρετικό αλλά πολύ βοηθητικό), φροντίστε να τον/την εξοικειώσετε με τους υπολογιστές. Αγοράστε τους ένα λάπτοπ και ένα βιβλίο-εγχειρίδιο, και βοηθήστε τους να κάνουν πρακτική εξάσκηση. Δεν θα χορταίνουν με τις δυνατότητες που θα ανακαλύψουν μέσα από το ίντερνετ.
  • Αγοράστε τους μια δισκοθήκη με παλιά αγαπημένα τους τραγούδια.
  • Αγοράστε τους DVD κλασικών ελληνικών ταινιών, εκτός αν η γιαγιά σας είναι φαν της Audrey Hepburn, οπότε επεκταθείτε και στις ξένες.
  • Πολλοί ηλικιωμένοι αγαπούν να διαβάζουν περιοδικά, οπότε δημιουργήστε τους μια συνδρομή στο αγαπημένο τους περιοδικό, ώστε να ενημερώνονται για καθετί καινούριο.
  • Αν έχετε βαρεθεί τα φωτογραφικά άλμπουμ, τοποθετήστε σε κορνίζες παλιές φωτογραφίες τους (από τα παιδικά τους χρόνια, τον γάμο τους, τα παιδιά, τα εγγόνια), τοποθετήστε τις σε μια στοίβα και τυλίξτε τις με μια κόκκινη κορδέλα. Η τοποθέτησή τους στον χώρο, ας είναι δική τους υπόθεση.
  • Κλείστε τους εισιτήρια για το ταξίδι που ποτέ δεν έκαναν.
  • Αν πάλι τίθεται κάποιο θέμα υγείας, αγοράστε τους μια ειδική καρέκλα μπάνιου. Μερικοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να κάνουν μπάνιο, οπότε σκεφτείτε πόσο βολικό θα είναι ένα τέτοιο δώρο. Ιδανική λύση θα ήταν και μια μηχανή για μασάζ ποδιών, ειδικά αν ο παππούς ή η γιαγιά σας υποφέρουν από αρθριτικά.
  • Ένα ρολόι με μεγάλους αριθμούς. Θα τους λύσετε τα πόδια και τα μάτια, ιδιαίτερα εκείνη τη στιγμή που ετοιμάζονται να σηκωθούν από τον καναπέ για να δουν τι ώρα είναι και έπειτα ξανακάθονται για να δουν το Μπρούσκο.

Οι ηλικιωμένοι τις περισσότερες φορές έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, τις οποίες δε μπορεί να υπολογίσει κανείς, γιατί πολύ απλά δεν σχετιζόμαστε όλοι με αυτή την ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να σκέφτεστε τι πραγματικά χρειάζονται. Δεν εννοώ να μην τους κάνετε αυτά τα μικρά, αλλά σημαντικά δώρα. Σας προτείνω απλώς να κοιτάξετε τριγύρω σας και να κατανοήσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ώστε το δώρο σας να έχει ταυτόχρονα πρακτική και συναισθηματική αξία.