Η γνωριμία μου με την Balkan μουσική έγινε τα τελευταία χρόνια. Μέσα από διάφορα φεστιβάλ και μουσικές σκηνές είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ένα είδος μουσικής αλλιώτικο από τα άλλα. Ένα είδος που μπορεί να σε ξεσηκώσει, να σε ταρακουνήσει και να μη σε κουράσει ποτέ. Πιστή υποστηρίκτρια του στην χώρα μας – και όχι μόνο – η Σπυριδούλα Σταύρου, γνωστή και ως DJ Spery.

Η DJ Spery μόλις κυκλοφόρησε το νέο της κομμάτι ” Jim Beam” μαζί με τους Chouska Band και τον MC Killo Killo. Αυτό ήταν απλά η αφορμή που ψάχναμε για να τη ρωτήσουμε να μας λύσει 6 βασικές απορίες.

Τι κάνει τη Balkan μουσική να ξεχωρίζει;

Η Balkan μουσική, έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα: είναι εξαιρετικά ανεβαστική και χαρούμενη, ενώ προέρχεται από λαούς που έχουν υποφέρει πολύ. Μετά από πολέμους κι αντιξοότητες, αυτοί οι άνθρωποι έμαθαν να εκφράζουν με αυτό το είδος, όλα τους τα συναισθήματα. Θεωρώ λοιπόν ότι ξεχωρίζει γιατί είναι καθαρά βιωματική μουσική.

Πως βοηθά η μουσική στο να καταρρίψουμε τα σύνορα;

Η μουσική δεν έχει ταυτότητα. Είναι μια κοινή, παγκόσμια γλώσσα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν τον αγγίζει μια μελωδία, δεν τον παρασύρει ένας ρυθμός. Εκείνη την στιγμή, δεν γίνεται να σκεφτεί τις όποιες υπάρχουσες διαφορές με άλλους πολιτισμούς. Αφήνεται απλά στην μαγεία της τέχνης. Άρα, κατά την άποψη μου, η μουσική είναι διαβατήριο για όλες τις χώρες και ναι, καταρρίπτει τα σύνορα!

Πως γεννήθηκε το Balkan Extravaganza;

Λατρεύω τα Dj Sets αλλά κάποια στιγμή, ένιωσα ότι θέλω να κάνω κάτι πιο ολοκληρωμένο. Κάτι που θα παντρεύει το djing με το live act. Έτσι, γεννήθηκε το Balkan Extravaganza! Πρόκειται για ένα show που διοργανώνω μια φορά τον μήνα, προσκαλώντας κάθε φορά έναν guest Dj, μουσικό παραγωγό ή συγκρότημα. Η βάση μας είναι η σύγχρονη Balkan μουσική, σε συνδυασμό με την Electro World σκηνή. Όλα αυτά, παρέα με live κρουστά, vocals & Visual Effects.

Όταν ακούς Balkan μουσική θα σκέφτεσαι DJ Spery

Πόσες ώρες στην σκηνή είναι αρκετές;

Καταλαβαίνεις ότι είναι αρκετές οι  ώρες στην σκηνή, όταν δεν μπορεί άλλο το κοινό να χορεύει! Όταν βλέπεις τον κόσμο μ’ένα τεράστιο χαμόγελο να σου ζητάει ευγενικά να σταματήσεις γιατί πονάνε τα πόδια τους από τον χορό! Γενικά πάντως, μ’αρέσει από μια πλευρά να ξέρω ότι  θα κάνω ένα πολύ καλό 3ωρο set, από την άλλη όμως δεν σκέφτομαι ποτέ, πότε θα σταματήσω. Το μόνο που εύχομαι είναι να πάει καλά και να παίζω μέχρι το πρωί!

Ποιο είναι το ιδανικό setting για να συνθέσεις τη μουσική σου;

Μ’αρέσει πάρα πολύ να βρίσκομαι σε ήσυχο μέρος, με όμορφη θέα. Να έχω το laptop μου, το πιάνο μου, να βλέπω την φύση από το παράθυρο μου κι απλά να πειραματίζομαι με μελωδίες!

Πες μας τις 3 μαγικές ιδιότητες της μουσικής.

Η μουσική:

1. σε κάνει να ερωτεύεσαι

2. σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

3. φτάνει στα βάθη της ψυχής κι εξωτερικεύει όλα σου τα συναισθήματα.