Η Disney δέχθηκε αρκετές κριτικές όταν μετέφερε την προβολή της σειράς Love, Simon, από την υπηρεσία προβολής Disney + στη Hulu, η οποία επίσης της ανήκει. Η σειρά αφορά έναν έφηβο που αποκαλύπτει στον σεξουαλικό του προσανατολισμό ως ομοφυλόφιλος στο σχολείο του. Μια από τις βασικές κριτικές που έγιναν στη Disney είναι ότι μια τέτοια σειρά δεν θα ταίριαζε στη λίστα με τις σειρές που είναι κατάλληλες για όλη την οικογένεια. Στο πλαίσιο του μετοχικού συμβουλίου της Disney, o Διευθύνων Σύμβουλος της Bob Chapek δέχθηκε μια άκρως ομοφοβική ερώτηση από μια Καθολική αγωνίστρια, την Caroline Farrow. Η ερώτηση ήταν η εξής:

“μήπως θα ήταν καλύτερα να αναθεωρηθεί το τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει η Disney πιο κατάλληλη προς τις οικογένειες όλου του κόσμου και όχι απλά για μια μικρή μειονότητα;”

Η ίδια ανέφερε ότι έχουν μαζέψει υπογραφές για να σταματήσει η “κατήχηση” των LGBTQ+ αλλά και τα δρώμενα σχετικά με το gay pride στην Disneyland. Παρά όμως αυτά τα παράλογα σχόλια, η Disney υπόσχεται ότι θα προβάλλει σειρές και ταινίες με περιεχόμενο LGBTQ+. Με αυτό τον τρόπο ο καθένας θα μπορεί να βρει ένα χαρακτήρα με τον οποίο μπορεί να συσχετιστεί. Συγκεκριμένα σε ένα συμβούλιο των μετόχων της Disney ειπώθηκε:

“θέλουμε να εκπροσωπήσουμε [με το υλικό μας] το κοινό μας […] Θέλουμε να διηγηθούμε ιστορίες που θέλει να ακούσει το κοινό και που αντικατοπτρίζουν τις ζωές τους”.

Έτσι αρχίζουν και εμπλουτίζουν αγαπημένες σειρές και ταινίες με περιεχόμενο LGBTQ+ ή παρουσιάζουν νέες που το περιέχουν ήδη. Οι ακόλουθες είναι τρεις ταινίες που αποδεικνύουν αυτή την προσπάθεια της Disney να προβάλλει ρόλους που αφορούν όλους μας. Aνεξαρτήτως φύλου, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

1. The Rise of Skywalker

Η ταινία της σειράς Star Wars συμπεριέλαβε την προβολή του πρώτου -για τη σειρά των Star Wars- φιλιού μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. To φιλί λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο μεταξύ της Commander Larma D’Acy (που παίζεται από την Amanda Lawrence) και ενός γυναικείου πιλότου αντίστασης. Προβάλλεται στο τέλος της ταινίας και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Όμως αυτά ήταν αρκετά για να κόψουν τη σκηνή για την προβολή της στο εξωτερικό.

2. Onward

Η νέα ταινία της Pixar, Onward, περιέχει ένα χαρακτήρα τη Specter που είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη. Η αστυνομικός Specter συζητά τα θέματα γονικής μέριμνας με τους αδελφούς Ian και Barley Lightfoot. Συγκεκριμένα λέει ότι “Δεν είναι εύκολο να είσαι νέος γονέας – η κόρη της κοπέλας μου με έκανε να θέλω να τραβήξω τα μαλλιά μου, εντάξει;”. Όσο μικρό και αν ακούγεται ήταν αρκετό για να απαγορευτεί η προβολή της στο Κουβέιτ, στο Ομάν, στο Κατάρ και την Σαουδική Αραβία.

3. The Eternals

Στην ταινία “The Eternals” θα προβληθεί για πρώτη φορά ο πρώτος ομοφυλόφιλος σούπερ ήρωας, ο Φάστος. Στην προβολή της ταινίας του 1976 δεν θα τον βρεις, όμως είναι ένας από τους Eternals. Ο Φάστος ανήκει στην τρίτη γενιά της υπεράνθρωπης ομάδας. Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα θέμα του 1985 και δημιουργήθηκε από τους Peter B. Gillis και Sal Buscema. Όμως, ο Φάστος ανήκει στη φυλή Eternals που είναι μια σχεδόν αθάνατη φυλή που δημιουργήθηke από τους Celestials χιλιάδες χρόνια πριν. Η επερχόμενη ταινία είναι η πρώτη ταινία Marvel που θα καλύψει αυτό το χρονικό διάστημα και θα παρουσιάσει τη μακρά ζωή τους σε όλη την ιστορία.

Πρόσφατα ειπώθηκε ότι σε κάποια μελλοντική ταινία της Marvel θα προβληθεί και ένας transgender χαρακτήρας. Έτσι η Disney αψηφώντας όλες τις κριτικές αλλά και τις δράσεις που γίνονται για να σταματήσουν τα δρώμενα προς τιμήν του gay pride στα πάρκα διασκέδασης της (Disneyland και Disneyworld), χαράζει μια πορεία που προάγει τη διαφορετικότητα.

[Σημείωση: Η Marvel και η Pixar ανήκουν στη Disney]

featured image: The Guardian