Η αγάπη πρέπει να είναι δυνατότερη από το μίσος, αλλιώς δεν έχουμε μέλλον.”

Το αηδόνι_5-2016

Το αηδόνι της Kristin Hannah που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι από εκείνα τα μυθιστορήματα που καταφέρνουν αμέσως να αγκαλιάσουν τον αναγνώστη με ένα μαγικό τρόπο. Ξεκινώντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου “διχάστηκα” γιατί δεν μου έκανε καρδιά να το αφήσω από τα χέρια μου αλλά δεν ήθελα παράλληλα και να τελειώσει.

Η αφήγηση ξεκινάει λίγο πριν οι Ναζί εισβάλλουν με τα ισχυρά τους στρατεύματα στη Γαλλία του 1939. Εξιστορώντας τις καθημερινές ιστορίες των φιλήσυχων κατοίκων που μέρα με τη μέρα γίνονταν έρμαιο στα χέρια των κατακτητών, η συγγραφέας, καταφέρνει να τοποθετήσει τον αναγνώστη στη ζοφερή πραγματικότητα ενός άλογου δράματος, μέσα από μια ρεαλιστική κλιμάκωση. Υπάρχει άφθονη γοητεία στον τρόπο που γράφει η Kristin Hannah και είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην αγγίξει η διεισδυτική της ματιά όποιον έρθει σε επαφή με το κείμενό της. Βολεύτηκα στην λογοτεχνική αγκαλιά που δημιούργησε, γατζωμένη πάνω στην ιστορία της η οποία, εκτός από τα έντονα δραματικά στοιχεία καταφέρνει να αποτύπωσει την απόλυτη απόγνωση, την σκληρότητα, την ωμή βία και τη σωματική εξαθλίωση που φέρνει στους λαούς ο πόλεμος. Παράλληλα όμως η αφήγηση της Hannah, περιλαμβάνει υπέροχες λυρικές περιγραφές που σε ταξιδεύουν, απρόσμενη τρυφερότητα, ανθρωπιά, πολλαπλές ανατροπές και μια έντονη αισιοδοξία που εκφράζεται μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες των πρωταγωνιστών της.

Το αηδόνι, είναι ο πυρήνας αυτού του μυθιστορήματος και ρίχνει φως σε ένα λιγότερο προβεβλημένο τμήμα της ιστορίας που δεν είναι άλλο από τον πόλεμο των γυναικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γυναίκες, που έδωσαν τις δικές τους σκληρές μάχες στη σκιά, που αντιστάθηκαν και δεν παρασημοφορήθηκαν ούτε και αναφέρθηκαν στα βιβλία της ιστορίας. Πρόσωπα που απλά έκαναν το καθήκον τους κατά τη διάρκεια του πολέμου και όταν αυτός τελείωσε, κατάφεραν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Το αηδόνι, είναι σύμβολο της χαράς, του έρωτα και της απόλυτης ευτυχίας. Είναι ένας καλός οιωνός που κελαηδά χαρμόσυνες ειδήσεις χαρίζοντας απλόχερα την ελπίδα σε όποιον το συναντήσει στο διάβα του. Η αγάπη, είναι η κινητήριος δύναμη “των αηδονιών” αυτού του μυθιστορήματος. Αγάπη για τον συνάνθρωπο, την οικογένεια, τους φίλους, τα ιδανικά, την ισότητα, το δίκαιο, τη ζωή, την ελευθερία και την ειρήνη. Η αγάπη που γίνεται όπλο στα χέρια των φαινομενικά ασθενέστερων προσώπων, αυτή που μετατρέπεται σε ασπίδα και καταφέρνει να βγάλει στην επιφάνεια τον ήρωα που ίσως όλοι κάπου μέσα μας να κρύβουμε.

Ολοκληρώνοντάς το βιβλίο της Kristin Hannah, διαπίστωσα ότι δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διακρίσεις που έχει μέχρι σήμερα οι οποίες είναι ουκ ολίγες: 45 εβδομάδες στη λίστα των best seller των ΝΥ Τimes, No 1 στη λίστα της Wall Street Journal, καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα στο Goodreads και ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που μας πέρασε για το Amazon.

Είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψω σε αυτό το υπέροχο βιβλίο κάποια στιγμή γιατί κέρδισε μια θέση στην καρδιά μου με τον ποιητικό του λόγο και τις ελκυστικές λεπτομέρειες που συχνά καταπιάνεται σε ανύποπτο χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της δραματικής του αφήγησης. Ελπίζω να μεταφερθεί σύντομα και στην μεγάλη οθόνη, σίγουρα όμως θα πρέπει να μεταφερθεί από τον πάγκο του βιβλιοπωλείου στα χέρια σας γιατί είναι ερωτεύσιμο και θα το λατρέψετε.