«Κάτω από το παχύ χορτάρι κυλούσε ένα ρυάκι, ενώ από πάνω τους θρόιζαν οι φυλλωσιές των δέντρων. Από τα χαμόδεντρα ακούγονταν οι κοκκινολαίμηδες να κελαηδούν, μα όταν ένιωθαν τους δυο τους να πλησιάζουν, σώπαιναν μονομιάς. Φτάνοντας σε ένα ξέφωτο, στάθηκαν να ξαποστάσουν. Ψηλά πάνω από το κεφάλι τους ζυγιαζόταν ένα γεράκι. Ξάφνου, χτύπησε τις φτερούγες του και βούτηξε στο κενό. Για μια στιγμή φάνηκε να γκρεμίζεται από τον ουρανό, προτού χαθεί από τα μάτια τους.»

Το μυθιστόρημα Μια ολόκληρη ζωή του Robert Seethaler που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Utopia είναι ένα πλουραλιστικό σε εικόνες ταξίδι που βυθίζει τον αναγνώστη με γρήγορο ρυθμό μέσα στον τραχύ κόσμο του κεντρικού του ήρωα χωρίς να του στερεί παράλληλα τον λυρισμό και την ποιητικότητα που η ίδια η καθημερινότητα εμπεριέχει.

utopia_mia-oloklhrh-zoi-small

Η αφήγηση ξεκινάει και καταλήγει στον ίδιο μήνα του χρόνου, τον Φεβρουάριο. Το μεσοδιάστημα καλύπτει χρονικά αρκετές δεκαετίες και πάμπολλες περιπέτειες από τη ζωή ενός χωρικού. Κατοικεί σε μια κοιλάδα η οποία βρίσκεται στους πρόποδες ενός απομονωμένου και δύσκολου στην πρόσβασή του βουνού. Η ζωή του Έγκερ, είναι μόνο ένα από τα πολλά επίπεδα που μας μεταφέρει αυτό το μυθιστόρημα. Παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα να μεγαλώνει μέσα σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες, με πολύ δουλειά, έντονη σωματική βία, ελάχιστα περιθώρια για συναισθηματισμούς και μηδενικές ανέσεις. Όμως αυτός ο γεροδεμένος αλλά χαμηλών τόνων άνθρωπος που έχει στερηθεί την τρυφερότητα αντιμετωπίζει την αγάπη με απόλυτο σεβασμό, αισθάνεται δέος όταν ο έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα του και θα του παραδοθεί με έναν τρόπο ειλικρινή, απόλυτο και άνευ όρων.

Παράλληλα βλέπουμε και όλες τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση στο περιβάλλον, στην αγορά εργασίας, στον ίδιο τον ήρωα, αλλά και στους ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός του. Ξεκινάμε από μια μικρή κουκκίδα στον χάρτη του κόσμου που δεν διαθέτει καν ηλεκτρικό ρεύμα και καταλήγουμε σε έναν δημοφιλή, χειμερινό τουριστικό προορισμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις για την φιλοξενία χιλιάδων τουριστών. Η πρόοδος είναι σχεδόν πάντα σαρωτική και η έλευσή της επιβάλλει ένα κράμα σύνθετων αλλαγών που επιδρούν καθοριστικά στις ζωές όλων. Οι δυνάμεις της φύσης ορισμένες φορές έρχονται σε σφοδρή σύγκρουση με την παρεμβατική δράση της τεχνολογίας που αλλοιώνει όχι μόνο την εξωτερική εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος αλλά διαβρώνει και τους αμυντικούς μηχανισμούς που εκείνο διαθέτει.

Άλλο ένα σημαντικό σημείο αυτού του μυθιστορήματος είναι καταγραφή της δύναμης που αρκεί η κοινωνία στα μέλη της. Από την μία μπορεί να εντάσσει στους κόλπους της όσους ακολουθούν τους γενικά αποδεκτούς κανόνες συμπεριφοράς και από την άλλη να απομονώνει όσους προβάλλουν αντιστάσεις ή αρνούνται να υποταχτούν σε αυτούς. Η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη όμως μέσα σε μια κοινωνία είναι παράγοντες εξίσου σημαντικοί για την επιβίωση ενός ατόμου όπως η τροφή, το νερό και ο αέρας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που γράφει ο Seethaler. Τόσο απλός σε λεξιλόγιο, τόσο συμπυκνωμένος σε έκταση όμως εξαιρετικά πλούσιος σε εικόνες, διεισδυτικός σε συναισθήματα και πολύπλοκος στις θεματικές που αγγίζει. Αυτός ο απίθανος συνδυασμός είναι ένα από τα πολύ δυνατά του σημείο που τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Robert Seethaler είναι και ένας διακεκριμένος σεναριογράφος. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό από την πρώτη κιόλας παράγραφο του βιβλίου. Η κινηματογραφική πλοκή, οι γρήγορες εναλλαγές, οι φωτογραφικές εικόνες, ο ρεαλισμός αλλά και το ισχυρό συναισθηματικό αποτύπωμα που αφήνει η ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος μαγνητίζει τον αναγνώστη με μια δυνατή ορμή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το ότι βρέθηκε με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, στη βραχεία λίστα του Man Booker International το 2016. Σίγουρα με κέρδισε η πένα του γι’ αυτό και θα τον παρακολουθώ σε κάθε επόμενο εκδοτικό του βήμα.