Ή αλλιώς, καλωσήρθατε στον κόσμο της Ευγενίας Λώλη

Με νεαρά μηχανόβια ζευγάρια να φέρνουν βόλτες στον Κρόνο, με αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τον κόσμο με ζαχαρωτά και με τη μισή Σελήνη να έχει μετατραπεί σε ένα μπολ γεμάτο από spaghetti και κεφτέδες, η μαγικά σουρεαλιστική εικαστικός Ευγενία Λώλη δίνει ζωή στη φαντασία της και ερεθίζει, αν μη τι άλλο, το δικό μας αίσθημα περιέργειας.

lolli-2

Με ένα ποικίλο μακρινό παρελθόν που τη θέλει να έχει εργαστεί ως νοσοκόμα, ως προγραμματιστής Η/Υ και άλλοτε ως δημοσιογράφος κι έχοντας αφήσει από πολύ νωρίς την Ελλάδα ταξιδεύοντας για Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε σήμερα να μας στέλνει τους χαιρετισμούς της από το Silicon Valley της Καλιφόρνια και να εξερευνά το εκκολαπτόμενο πάθος της για το κολάζ. Τα κολάζ της είναι ψηφιακά. Πρόκειται για φωτογραφίες σκαναρισμένες από vintage περιοδικά και επιστημονικά έντυπα με τα οποία σκοπός της είναι να δημιουργήσει παράξενες οπτικές αφηγήσεις που δανείζονται πτυχές σουρεαλισμού και ποπ αρτ. Δημιουργεί σουρεάλ μορφές με αόριστα υπονοούμενα με το αντικείμενό τους να περιλαμβάνει ανδρικά μυαλά που εκρήγνυνται, retro γυναικεία σώματα που ξαπλώνουν νωχελικά στη σελήνη και χοιρινά με πολύτιμους λίθους που στολίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σκοπός της, όπως δηλώνει η ίδια, είναι να περνάει ένα μήνυμα μέσα από κάθε έργο της. Τα κολάζ εμφανίζονται σε μια μορφή αφήγησης που ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει και για το λόγο αυτό ο τίτλος, σχεδόν πάντα χιουμοριστικός, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των έργων της, καθώς σε προδιαθέτει για αυτό που πρόκειται να δεις και η περιέργειά σου κορυφώνεται.

lolli-3

Είναι αυτή η παιχνιδιάρικη στάση που επιτρέπει στο κολάζ να διατηρήσει μια ορισμένη ελαφρότητα, κάτι το ακατόρθωτο και το αλληγορικό, ενώ αυτή η φιλελεύθερη προσέγγιση των πραγμάτων από η στιγμή της γέννησης της βασικής ιδέας μέχρι τη στιγμή της υλοποίησής της επιτρέπουν στα έργα της να έχουν μια δόση προκλητικού, ονειρικού, αλλόκοτου.  

lolli-4