Η φράση «όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο» θα μπορούσε να τοποθετηθεί δίπλα από τον όρο πολλών καθημερινών μας συνηθειών όπως αυτή του skincare.

Μια ρουτίνα ομορφιάς που μπορεί να συναντήσεις, περιλαμβάνει διπλό καθαρισμό, serums, κρέμες για πρόσωπο και μάτια, μάσκες, βιταμίνες, οξέα, SPF… κι η λίστα δε τελειώνει ποτέ. Σου φαίνεται οικείo;

Αν είσαι κι εσύ skincare freak, θα έχεις ακούσει σίγουρα τον όρο “skip-care” που επικράτησε πέρσι. Σε αυτόν αποδίδεται η παράκαμψη κάποιων βημάτων στη skincare ρουτίνα σου. Ο νέος όρος όμως που θα κατακτήσει τον χώρο της ομορφιάς, είναι αυτός της «δίαιτας» του skincare. Είναι ουσιαστικά το αντίθετο της K-Beauty ρουτίνας των 10 βημάτων.

Τι είναι η «δίαιτα» του skincare;

Μια πιο ακραία έκδοση του skip-care, όπως μια πραγματική δίαιτα, έχει να κάνει με τη μείωση συνηθειών για να επιτύχεις τους στόχους στο δέρμα σου. Όμως, αντί να μετράς θερμίδες, μετράς συστατικά. Όχι μόνο βελτιστοποιείς τη ρουτίνα σου από 10 προϊόντα, στα προϊόντα «πρώτης ανάγκης», αλλά θα πρέπει και να προσέχεις ό, τι βάζεις στο δέρμα σου… που τελικά καταλήγει στο αίμα. Η ιδέα πίσω από αυτό δίνει σε εσένα και το δέρμα σου ένα διάλειμμα από προϊόντα που ίσως δεν είναι απαραίτητα.

Εάν γυρίσεις πίσω το χρόνο, οι ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας αποτελούνταν από μερικά βασικά βήματα: καθαρισμός, τόνωση, ενυδάτωση. Λοιπόν, γιατί τώρα χρειαζόμαστε τόσα πολλά βήματα;!

Όπως όλες οι μεγάλες τάσεις της ομορφιάς του δέρματος, η «δίαιτα» skincare ξεκίνησε στην Κορέα πριν από μερικά χρόνια για την καταπολέμηση της αυξημένης ευαισθησίας του δέρματος ως αποτέλεσμα υπερβολικά περίπλοκης ρουτίνας στο skincare Τα ζητήματα ευαισθησίας του δέρματος είναι πιο διαδεδομένα από ποτέ, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα στο εμπόριο. Με τη συσσώρευση όλων αυτών και την ελπίδα βελτίωσης ρυτίδων, ακμής, ξηρότητας κ.λπ., το δέρμα έχει κατακλυστεί και έχει γίνει πιο ευαίσθητο και συχνά επιδεινώνονται οι υπάρχουσες ανησυχίες.

Πώς να βελτιώσεις τη skincare ρουτίνα σου

Εξίσου σημαντική με την αφαίρεση προϊόντων είναι η διατήρηση των σωστών προϊόντων. Δεν έχει νόημα να διατηρείς ή να εισάγεις προϊόντα γεμάτα χημικά και συνθετικά συστατικά. Πρώτα, λοιπόν, βρες μια εταιρία που είναι «νόμιμα» καθαρή, πράσινη και έχει αγνά προϊόντα.

Σε γενικές γραμμές, μια ρουτίνα τριών βημάτων θα ταίριαζε σε όλους τους τύπους δέρματος – για όσους έχουν ευαίσθητο ή ακνεϊκό δέρμα, μπορεί να θέλουν επίσης να εισάγουν ένα επιπλέον βήμα για τόνωση. Περισσότερο από έναν εξειδικευμένο ορό, ένα face tomer θα βοηθήσει στη θεραπεία της βασικής αιτίας: τις ακαθαρσίες τις επιδερμίδας. Ένα toner θα επαναφέρει το επίπεδο του pH σου, εξισορροπώντας την έκκριση λιπαρότητας.

Βήμα 1ο: Καθαρισμός προσώπου

Ο καθαρισμός είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε skincare ρουτίνα. Ένα καλό καθαριστικό πρέπει να καθαρίζει απαλά χωρίς να αφαιρεί φυσικά έλαια και επίσης να αφαιρεί το μακιγιάζ. Όσον αφορά τα καθαριστικά, υπάρχουν λάδια, κρέμες, αφροί και τζελ – η προτιμώμενη υφή εξαρτάται από εσένα. Ο καθαρισμός λαδιού είναι ιδανικός για λιπαρές, επιρρεπείς στην ακμή επιδερμίδες, οι οποίες είναι εύκολα φράζουν.

Βήμα 2ο: Ενυδάτωση

Συνέχισε με ενυδατική κρέμα – ανεξάρτητα από τον τύπο ή τις ανησυχίες του δέρματος, το υγιές δέρμα είναι το ενυδατωμένο δέρμα. Τα δερματικά κύτταρα απαιτούν πολύ νερό (περισσότερο από αυτό που τους δίνουμε) για να εκτελέσουν όλες τις απαραίτητες μεταβολικές λειτουργίες, όπως η καταπολέμηση της φλεγμονής και η προώθηση της κυτταρικής εναλλαγής. Η έλλειψη ενυδάτωσης θέτει σε κίνδυνο την ελαστικότητα και την υφή του δέρματος, καθιστώντας τη θαμπή και επιταχύνοντας τα σημάδια γήρανσης.

Βήμα 3ο: SPF

Φυσικά, το τελικό βήμα σε οποιαδήποτε skincare ρουτίνα θα πρέπει να είναι η προστασία από τον ήλιο, επειδή εκτός από ασφάλεια, μας προσφέρει και προστασία από την πρόωρη γήρανση. Θυμήσου ότι μια στρώση SPF την ημέρα διατηρεί το ηλιακό έγκαυμα, τις λεπτές γραμμές και τα σημάδια του ήλιου μακριά.

featured photo: [email protected]karolina-grabowska