Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας τρεις καλούς λόγους να κάνεις declutter στο σπίτι σου: Αρχικά, όσο πιο ελεύθερος είναι ένας χώρος από περιττά αντικείμενα, τόσο περισσότερη διαύγεια έχεις. Αυτό αφορά η φιλοσοφία της Marie Kondo, αλλά κυρίως το ότι η διαδικασία του να πετάς πράγματα είναι θεραπευτική. Αυτό ήταν ο δεύτερος λόγος. Ο τρίτος είναι πως ειδικά αυτή την περίοδο που όλη σου η ζωή κυριολεκτικά είναι το σπίτι σου, το clutter και το χάος είναι ανεπιθύμητα. Και αφού σε πείσαμε, ας σου μιλήσουμε για τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων στο declutter.

Τι ακριβώς είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

Ο κανόνας είναι ο εξής: Αν τα πρώτα πέντε δευτερόλεπτα που πιάνεις ένα αντικείμενο στα χέρια σου δε μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησες, είναι καιρός να το ξεφορτωθείς. Επιπλέον, στην όλη διαδικασία είναι σημαντικό να θέτεις χρονικά περιθώρια στον εαυτό σου. Μια θεωρία λέει πως 20 λεπτά είναι αρκετά. Όπως και να έχει, οι στόχοι σου πρέπει να έχουν και μια χρονική διάσταση. Για παράδειγμα, σε μισή ώρα να έχεις ξεμπερδέψει με το σαλόνι.

Καθώς μπορεί να σε χαώσει η απόφαση να κάνεις ένα καλό ξεσκαρτάρισμα, είναι σημαντικό το να ξέρεις από που να ξεκινήσεις. Η πιο εύκολη “αρχή” είναι τα αντικείμενα που έχεις διπλά ή τριπλά. Ναι, δεν είναι απαραίτητο να έχεις τέσσερα εφεδρικά τασάκια ή το ίδιο ληγμένο lipbalm δύο φορές.

Στο να πάρεις την απόφαση, αλλά και στο να μάθεις την αξία του declutter θα σε βοηθήσει το παρακάτω infographic

imperfectlyperfectliving.com
featured image: MyDomaine