Όσον αφορά την πασαρέλα, το μέγεθος αποτελεί το απόλυτο θέμα αντιπαράθεσης. Σε κάθε εβδομάδα μόδας έρχονται στο προσκήνιο νέες πρωτοβουλίες είτε αυτό αφορά  την υγιεινή διατροφή, είτε την κατάργηση του μεγέθους extra small που συνηθίζουν να έχουν τα μοντέλα, είτε την εξάλειψη του ρατσισμού όσον αφορά την ποικιλομορφία των μοντέλων. Είναι πολλοί πλέον οι σχεδιαστές που χρησιμοποιούν στις πασαρέλες τους plus size μοντέλα, έστω και αν αυτό το διάστημα κρατάει λίγο, όσο μια εβδομάδα μόδας για παράδειγμα.

Zana Banye 2

Zana Banye 1

Chromat 2

Νιώθω ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά”, αναφέρει η Denise Bidot, plus size μοντέλο που άνοιξε το  σόου της Chromat. ”Τελικά ήταν αυτό που ζητούσαμε από το χώρο να γίνει. Επιδιώκουμε να είμαστε υψηλής μόδας μοντέλα. Θέλουμε να φορούμε τα κομμάτια των σχεδιαστών και να διασχίζουμε τις πασαρέλες χωρίς να υπάρχουν εμπόδια. Είναι πραγματικά αναζωογονητικό να βλέπεις κάτι που για πολύ καιρό ήταν ίδιο, να αλλάζει. Νιώθω ότι πλέον ο χώρος της μόδας αρχίζει να δέχεται πιο ομαλά καθετί καινούργιο και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα. Κανείς δεν είναι τέλειος”, συνεχίζει η Bidot.

Μεγάλωσε σε μια γενιά όπου δεν είχα κάποιον να με θαυμάζει λέγοντας ”Αυτή μου μοιάζει, είναι έξυπνη και πετυχημένη”. Πλέον όλο και περισσότερο οι σχεδιαστές ωθούν  μια νεότερη γενιά να αισθάνεται σίγουρη και ισχυρή και γνωρίζοντας όλα τα δυνατά της στοιχεία ανεξαρτήτως μεγέθους, δημιουργώντας ένα πρότυπο εμπιστοσύνης. Και για τη δική της επίδειξη επέλεξε η σχεδιάστρια δερμάτινων αξεσουάρ Zana Bayne. Θεώρησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας ήταν να χρησιμοποιήσει στην πασαρέλα μοντέλα διαφορετικών μεγεθών και σωματότυπου, ακόμη και μαμάδες με μωρά. ”Μου άρεσε πολύ η ιδέα του να μπορώ να εκπροσωπήσω όλες τις γυναίκες, άλλες με επίπεδο ή μεγάλο στήθος, με καμπύλες ή χωρίς. Ήθελα απλώς να επιδείξω μια ποικιλία από πανέμορφα κορίτσια”, αναφέρει η ίδια για το σόου της.

Chromat 1

Η Zana Bayne χρησιμοποίησε μεγαλόσωμα μοντέλα ξέροντας πως οι θαυμαστές της θα ήθελαν να δουν στην πασαρέλα της μια ποικιλία μοντέλων. ”Υπάρχει μια φωτογράφιση  του Olivier Zahm που συνεργάστηκε με το plus size μοντέλο Tarra Lynne για το L’Officiel Homme φορώντας δημιουργίες μου”, συνεχίζει η Bayne, ”την οποία κάθε φορά που την δείχνω στον κόσμο ή την ποστάρω στα μέσα μαζικής δικτύωσης, οι άνθρωποι ενθουσιάζονται και λαμβάνω έναν καταιγισμό θετικών μηνυμάτων. Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν ακόμη και τα πιο περίεργα αξεσουάρ ή ρούχα σε μοντέλα πιο οντά στο δικό τους σωματότυπο , όχι μόνο σε μεγέθη xS. Γι’ αυτό θα έλεγα ότι η συλλογή είναι ίσως λιγάκι εμπνευσμένη από τους φαν του brand”.