Μπορεί να μην έχετε ιδέα ποιοι είναι και τι κάνουν γιατί πολύ απλά είναι ό,τι πιο καινούργιο και διαφορετικό σε μπάντα που έχει «βγάλει» η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με groovy, rock και funky επιρροές, οι Citizen Jim αφού ολοκλήρωσαν το πρώτο τους άλμπουμ «Winners of Losers» μας λύνουν όλες τις (σημαντικές αλλά και ασήμαντες) απορίες που έχουμε από κάθε μπάντα.

Πως δημιουργήσατε τους Citizen Jim;

Ο Citizen Jim είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από την εσωτερική φωνή του alter ego μας και μετουσιώθηκε σε μουσική, εξωτερικεύοντας όλα αυτά τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς, τις αγωνίες, την πάλη των ”θέλω” με τα ”πρέπει” σε έναν χαρακτήρα που είναι ουσιαστικά μια καρικατούρα ενός πολύμορφου τύπου με αντιφάσεις που καθρεφτίζουν τις διαφορετικές πλευρές μας.

Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Το όνομα του ιδρυτή της μπάντας είναι Δημήτρης=Jim και το citizen είναι ο χαρακτήρας που ανέφερα πιο πάνω που ουσιαστικά είναι ένας άνθρωπος που γίνεται ῾πολίτης῾ του κόσμου θέλοντας να πραγματοποιήσει τους στόχους του αλλά τελικά αυτή ακριβώς η ιδιότητα του πολίτη τον εγκλωβίζει.

Τι χαρακτηρίζει το πρώτο σας άλμπουμ και από που ήρθε η έμπνευση των κομματιών;

Το άλμπουμ εκφράζει μια εσωτερική αγωνία, μια ειρωνεία και ίσως μια νοσταλγία για τη ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας. Δέσμιοι του χρόνου, της τεχνολογίας, των κοινωνικών καθωσπρεπισμών, του ίδιου μας του εαυτού, κυνηγάμε τα όνειρά μας, τους στόχους μας για καταξίωση αλλά διαπιστώνουμε ότι εγκλωβιζόμαστε στα τείχη που εμείς οι ίδιοι υψώνουμε τελικά.

Γιατί Winners of Losers’;

Γιατί παρ’ ότι έχουμε καταφέρει να νικήσουμε τα πλέον σοβαρά προβλήματα που απειλούσαν την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης μας, παραμένουμε ηττημένοι σε πολλά επίμαχα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που τελικά μας στέλνουν πίσω στην αφετηρία, στη ζούγκλα (όπως αναφέρουμε και στο τραγούδι City Lights “in a jungle is where man began” ) κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε πόσα έχουμε χάσει στην πορεία κι αν η ῾῾πρόοδος῾῾ και η ῾εξέλιξη῾῾ αξίζουν τον κόπο τελικά.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι του δίσκου σας;

Το πρώτο κομμάτι, το ‘Sugarcoated’, καθώς ήταν η πρώτη μας ηχογράφηση και συνάμα η πρώτη προσπάθεια μας για έναν πιο επαγγελματικό ήχο.

Από που αντλείτε τις μουσικές σας επιρροές και γιατί;

Από την εκρηκτικότητα της rock, την γκρούβα της funk, τον αυθορμητισμό της rap! Ταλέντο ή συνεχείς πρόβες;

Practice beats talent όπως λένε και οι Αμερικάνοι!

Support σε μια μεγάλη μπάντα ή το μεγάλο όνομα σε μια μικρή συναυλία;

Support σε μια μεγάλη μπάντα! Οι νότες σου να ηχούν σε ένα ολόκληρο στάδιο θα ήταν μοναδική εμπειρία.

Ποιο θα ήταν κατά τη γνώμη σας το ιδανικό μέρος για να κάνετε μια συναυλία;

Σε κάποια pub στο Δουβλίνο ή στη Βοστώνη. Αυτοί οι Ιρλανδοί ξέρουν από μουσική!

citizen-jim-band-photoshoot-car-pic-custom

Τι είναι για εσάς ο χώρος της μουσικής στην Ελλάδα αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο;

Η τρέχουσα περίοδος στην Ελλάδα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα λόγω της ανάδυσης νέων μουσικών σχημάτων. Μαθαίνουμε συνεχώς για νέους καλλιτέχνες που κάνουν βήματα και στο εξωτερικό.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε να μισείτε στη μουσική;.

Τη μάπα του Bieber!

Για κάθε έναν από εσάς ποιο τραγούδι αποτελεί guilty pleasure; Chris (drums): ‘Time after time’, Spyros (guitar): Backstreet Boys – ‘Everybody (Backstreet’s Back)’ δηλώνει  γελώντας, Jim (vocals): ‘Under the Sea’ από την ταινία ‘Ariele’ της Disney.

*Μπορεί η Αθήνα να μην μοιάζει σε τίποτα με το Δουβλίνο αλλά ο Citizen Jim μαζί με την μπάντα του θα παρουσιάσουν το πρώτο τους άλμπουμ “Winners of Losers” την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στο Six dogs. Μαζί τους οι Blueberry Jam.