Αν αρχίσεις να ψάχνεις δεν θα βρεις κανένα τεράστιο mural σε κάποιο τοίχο του Las Vegas. Γι’αυτό ποντάρουμε στο ότι ο Bansky δεν θα ήταν και πολύ χαρούμενος όταν έμαθε πού κατέληξε ένα από τα έργα του. Σίγουρα όχι εκεί που ανήκει.

Τα αδέρφια Frank και Lorenzo Fertita πρόσφατα άνοιξαν ένα μεγαλειώδες ξενοδοχείο – καζίνο – εστιατόριο – ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, στην καρδιά του Las Vegas. Και οι δύο πέρα από επιχειρηματίες δηλώνουν και λάτρεις της τέχνης. Γι’ αυτό και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή – και υψηλό budget- σε πίνακες και άλλα έργα τέχνης. Ανάμεσα σε κάποια του Damien Hirst και του Andy Warhol, θα βρεις κι ένα γνώριμο του Banksy.

Πρόκειται για το Smiley Coppers Panel I, που δημιουργήθηκε το 2002 από τον καλλιτέχνη. Το έργο απεικονίζει δύο αστυνομικούς βαριά οπλισμένους τα πρόσωπα των οποίων έχουν αντικατασταθεί από χαμογελαστά κίτρινα emojis. Μέχρι πρότινος ήταν ένα από τα πολλά έργα ενός συλλέκτη- fan του Banksy, ο οποίος έχει στην κατοχή του πάνω από 20 ξεχωριστά έργα του δημιουργού. Πλέον, βρίσκεται στο εστιατόριο του πελώριου ξενοδοχείου με όνομα Green St. Kitchen ανάμεσα σε πολλά άλλα έργα τριγύρω.

Σίγουρα όχι ένα μέρος που θα περίμενες να δεις κάποιο έργο του Banksy. Ενώ ο ίδιος κρίνει μέσω των σχεδίων του τον καταναλωτισμό, τον καπιταλισμό και θέλει να πηγαίνει κόντρα σε κάθε τι “πολυτελές”, τα έργα του έχουν καταντήσει “πολυτελείας”, καθώς αγοράζονται για πολλά εκατομμύρια. Τι κι αν το θέμα του εστιατορίου ήταν graffiti και street art, ένας Bansky δεν κολλάει εκεί μέσα όπως και να το κάνουμε.

Και πολλοί είναι αυτοί που μίλησαν για την “μονιμότητα” του έργου. Ότι δηλαδή από τη στιγμή που ανήκει εκεί δεν μπορεί κανείς να το πειράξει και θα μείνει στη θέση του για όσο αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες του. Μια ταπεινή υπενθύμιση σε αυτό το σημείο για τους Frank και Lorenzo Fertita. Τα ίδια νόμιζε κι όποιος είχε αγοράσει το Κορίτσι με το Κόκκινο Μπαλόνι έναντι 1,4 εκατομμυρίων. Και την ίδια στιγμή το είδε να αυτοκαταστρέφεται μπροστά στα μάτια του.

Featured Image: artsy.net