Εάν αγαπάς τα βιβλία, ο επίγειος παράδεισος σου βρίσκεται στην Οία της Σαντορίνης. Σε ένα μικρό υπόσκαφο στο πανέμορφο χωριό της Οίας βρίσκεται το Atlantis Books, το κορυφαίο βιβλιοπωλείο του κόσμου σύμφωνα με την αντίστοιχη λίστα του National Geographic και του Guardian.

freunde-von-freunden-craig-walzer-008-1600x1067

Όλα ξεκίνησαν το 2002 όταν δύο Αμερικάνοι φοιτητές, ο Κρεγκ και ο Όλιβερ ήρθαν για διακοπές στο νησί. Όταν τα βιβλία τους τελείωσαν ανακάλυψαν πως οι αναγνωστικές επιλογές που προσέφερε το νησί δεν τους κάλυπταν και αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους βιβλιοπωλείο για να μπορούν να διαβάζουν τα βιβλία που τους άρεσαν. Δύο χρόνια μετά δημιούργησαν το Atlantis, φέρνοντας κυρίως ξένη κλασσική λογοτεχνία και φιλοσοφία, γεμίζοντας τα ράφια τους με σπάνιες πρώτες εκδόσεις και τους τοίχους με γνωμικά και στίχους ποίησης. Στην αρχή οι ντόπιοι ήταν οι βασικοί υποστηρικτές του εγχειρήματος και η μικρή Δανάη που επισκεπτόταν το βιβλιοπωλείο κάθε καλοκαίρι καθώς περνούσε της διακοπές της στο σπίτι της γιαγιάς στην Οία έμελλε να σφραγίσει με τον πιο γλυκό τρόπο τη φήμη του.

img_5491_edit1-1030x686

Μιας και είχε γίνει φίλη με τον Κρεγκ ήδη στα 8 της χρόνια συζητούσε μαζί του πώς θα κάνουν το Atlantis φιλικό προς τα παιδιά. Ο Κρεγκ της παραπονιόταν πως πολλοί μπαίνουν στην αυλή του βιβλιοπωλείου μόνο για να φωτογραφίσουν τις γάτες και πως αν κέρδιζαν ένα ευρώ για κάθε φωτογραφία με γάτα θα ήταν ήδη εκατομμυριούχοι. Τότε η 8χρονη Δανάη του είπε: «Νοικιάστε τις γάτες!» και μάλιστα έβαψε μόνη της τη πολυφωτογραφημένη ταμπέλα «Rent a Cat» που κοσμεί την είσοδο.

image_16

Σήμερα στο Atlantis βρίσκεις κάτι παραπάνω από υπέροχα βιβλία. Βρίσκεις την αγάπη και τη φροντίδα των ανθρώπων που μετατρέπουν κάτι άψυχο σε κάτι μαγικό. Στη μικρή ταράτσα με θέα το ηφαίστειο οι πελάτες μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία τους ενώ στο χώρο του Atlantis διεξάγεται τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ «Τέχνης και Λογοτεχνίας».

www.facebook.com/atlantisbooks